Dolar sahneyi faize bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Dolar sahneyi faize bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2013 00:00

Pazartesi günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz koridoru üst bandını artırma hamlesinin gündemde olduğunu açıklaması piyasalarda olumlu bir atmosfer yaratmıştı.

Haberin Devamı

Amerikan Merkez Bankası Fed’in Başkanı Ben Bernanke’nin ABD Kongresi’ne gerçekleştireceği sunumdan öncesi uluslararası piyasalarda sınırlı yükselişler gerçekleşirken dün Hazine ihaleleri piyasalardaki seyre damgasını vurdu. İhalelere gelen talep tatmin edici olsa da Hazine’nin piyasa faizlerinin 15-20 baz puan üstünde borçlanması özellikle Borsa İstanbul’da satışların hızlanmasına yol açtı. Dün ilk seansı yatay bir seyirde geçiren borsa Hazine ihalelerinde gerçekleşen rakamlar nedeniyle ikinci seansta düşüşe geçti. Dolarda Başçı’nın hafta başındaki açıklamalarının ve dün gerçekleşen 50 milyon dolarlık yeni döviz satım ihalesinin etkisiyle gün içinde 1.9191 TL’ye kadar düşüş yaşansa da borsada faiz endişesi baskın geldi ve günü yüzde 0.72 düşüşle 75 bin 678 puandan kapadı.

TALEP İYİ, MALİYET TUZLU

Dün gerçekleşen 2 yıllık ve 10 yıllık vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ihalelerinde toplam satış tutarı 2 milyar 196 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu iki ihaleye gelen talep ise beklenenin üstünde oldu. 10 Yıl vadeli tahvil ihalesinde gelen 2 milyar 987.6 milyon TL’lik teklife karşılık, net 1 milyar 428.4 milyon TL’lik satış yapıldı. 2 yıllık ihalede 767.1 milyon TL net satış yapılırken, İhaleye 1 milyar 777.8 milyon TL teklif geldi. Oluşan faiz oranları Hazine’nin tuzlu maliyetlere de katlandığını gösterdi. 2 yıllık ihalede, ortalama basit faiz yüzde 8.79, bileşik faiz ise ortalama 8.99 olurken 10 yıllık ihalede basit faiz 8.99 bileşik faiz ise yüzde 9.03 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dolar iki haftanın en düşüğünde

DOLAR cephesinde Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla başlayan düşüş dün de devam etti. Dün öğle öncesi 1.9380 TL’ye kadar yükselen dolar Merkez Bankası’nın öğleden sonra gelen müdahalesiyle 1.92 TL’nin altını gördü.  Piyasalar kapanırken dolar 1.9220 TL seviyesinde dengelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!