Bürokraside ‘ıslak imza’ skandalı

Güncelleme Tarihi:

Bürokraside ‘ıslak imza’ skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

Görevinden alınan eski Ankara Resim Heykel Müzesi Müdürü Ömer Gündoğdu, ‘evrakta sahtecilik’ iddiasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı savcılığa suç duyurusunda bulundu. Gündoğdu, eski Bakan Ertuğrul Günay’ın imzasının taklit edildiğini savunurken, Günay iddiaya, “Orada bir müfettiş raporuna imza attığımı hatırlamıyorum” sözleriyle destek verdi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı bugünlerde önemli bir iddiayla çalkalanıyor. Müze müdürüyken bazı soruşturmalar neticesinde görevinden alınarak Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde uzman olarak görevlendirilen eski Ankara Resim Heykel Müzesi Müdürü Ömer Gündoğdu, ‘evrakta sahtecilik’ iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Gündoğdu dilekçesinde, dönemin Teftiş Kurulu Başkanı, şimdi Tanıtma Genel Müdürü olan İrfan Önal’ın hakkında disiplin cezaları öngören ve Bakan onayına sunulan soruşturma raporundaki Bakan Günay’ın imzasının ‘taklit’ olduğunu iddia etti. Onaydaki imza tarihi Günay’ın görevini devrettiği güne denk geliyor.

Gündoğdu suç duyurusunda, “Önal tarafından onaya sunulduğu öngörülen onay yazısında, Günay’ın imzasını taklit etmek, yazının tarih ve sayısında oynamalar yapmak suretiyle, resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyerek şahsıma haksız yere disiplin cezası verilmesine ve müdürlük görevimden alınmama sebep olan fail veya faillerin bulunarak cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Gündoğdu, onaydaki Bakan Günay’ın imzasıyla, orijinal olduğunu savunduğu imzayı savcılığa sundu. Dilekçeyi işleme koyan savcılığın kriminal inceleme yapması bekleniyor.

BAKAN ŞEHİR DIŞINDAYDI

/images/100/0x0/55eb2927f018fbb8f8af4011
 

Ressam olan Gündoğdu’nun, suç duyurusundaki sekiz maddeden oluşan imzanın taklit olduğu iddialarından bazıları şöyle:

İmza Bakan Bey’in imzalarına göre çok büyüktü ve dikkatlice incelenince imzanın 4-5 yerinde duraklamalar olduğu, kalemin bazı yerlerde titrediği görülüyordu. Bakan Bey’in diğer imzalarıyla karşılaştırdığımda imzanın hiç benzemediğini fark ettim.

Onayın tarih ve sayısında da oynamalar vardı. Zira dikkatlice bakılınca 382 sayısının üzerinden geçilerek 352 yapıldığı açıkça görülüyordu.

Onay tarihinin 24 Ocak 2013 olması da çok ilginçti. Zira Soruşturma Raporu 12 Temmuz 2013 tarihliydi ve bu da raporun altı ay bekledikten sonra, tam da Bakan Günay’ın görevden alındığı tarihte imzalandığını işaret ediyordu. Oysa ki Bakan’ın o gün Ankara dışında olduğunu ve gece yarısı Ankara’ya döndüğünü biliyordum.

Haberin Devamı

İMZA ATTIĞIMI HATIRLAMIYORUM

İddialarla ilgili görüşünü sorduğumuz eski Kültür ve Turizm Bakanı Günay şunları kaydetti: “Resim Heykel Müzesi’yle ilgili inceleme yapılmıştı. İmzalanan bir kararı da yeniden değerlendirilsin diye iade ettim. Ankara’dan ayrıldığım, İstanbul’a gittiğim gün değişiklik yapılmış. Orada bir müfettiş raporuna imza attığımı hatırlamıyorum. Rapora atılan imza tam benim Bakanlar Kurulu’ndaki görev değişikliği günüme denk geliyor. Tam görev değişikliği yapılırken bir müfettiş raporuna imza atmak pek mantıklı gelmiyor arkadaşlara. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra gerçek ortaya çıkacaktır. Tahrifat yapıldıysa da araştırmalarda ortaya çıkar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!