‘Felaket tellallarına rağmen hedefi yakalarız’

Güncelleme Tarihi:

‘Felaket tellallarına rağmen hedefi yakalarız’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek haziran ayında bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 azaldığına dikkat çekti ve “Felaket tellallarına rağmen 2013 bütçe hedeflerini rahatlıkla gerçekleştiririz” dedi.

Haberin Devamı

Bütçe açığı haziran ayında 1.2 lira olurken, yılın ilk altı ayında bütçe 3.1 milyar lira fazla verdi. Faiz dışı fazla yılın ilk yarısında yüzde 35 artarak 26.4 milyar liraya çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “felaket tellallarına rağmen 2013 yılı bütçe hedeflerinin rahatlıkla gerçekleşeceğini” söyledi.

Şimşek dün düzenlediği basın toplantısında haziran ayında bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 azaldığına dikkati çekti. Bütçenin yılın ilk 6 ayında 3,1 milyar lira fazla verdiğini ifade eden Şimşek, geçen yılın ilk 6 ayında bütçenin 6,7 milyar liralık açık verdiğini anımsattı. Şimşek, 2012 yılına oranla yaklaşık 10 milyar liralık bir iyileşmenin söz konusu olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, son dönemlerde yaşanan olaylarla ilgili de şöyle konuştu:

Haberin Devamı

FELAKET TELLALARI VAR

“Bazı kesimler son birkaç aydır, haftalardır Türkiye ekonomisi üzerine felaket tellallığı yapmaktadır. Bunun yersiz olduğu, doğru olmadığı bu rakamlarla ortaya konulabilir. Ama daha önemlisi Türkiye son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizini kalıcı bir tahribat yaşamadan atlatmıştır. 2007 sonunda avro bölgesi sabit fiyatlarla milli gelir 100’se bugün 90’lı rakamlardır. AB’ye ihracatımız 10 yıl önce yüzde 57’ler civarındayken bugün 40’ın altına inmişse ve buna rağmen Türkiye yoluna devam edebilmişse bu önemlidir. Bu aslında Türkiye’nin ne kadar ne kadar dirençli olduğunu, Türkiye ekonomisi temellerinin ne kadar sağlamlaştırıldığını göstermektedir. Çünkü bizim hükümetimiz çok temel yapısal sorun alanlarına ilişkin ciddi adımlar atmıştır. 5 milyon kardeşimize iş aş imkânı sunmuşuz. Kamu finansman dengeleri de son derece güçlüdür. 2012’nin ilk yarısında bütçe 19.6 milyar lira faiz dışı fazla verdi. Bu yılın aynı döneminde bu yaklaşık yüzde 35 arttı ve 26.4 milyar liraya çıktı. 2013 yılı için faiz dışı fazla hedefi 19 milyar lira oldu. Bugün itibariyle 26.4 milyar liraya ulaşıldı.”

Vergi indirimi gündemde yok

Maliye Bakanı, vergi indiriminin gündemde olmadığını söyledi. Şimşek “Emtia ve enerji fiyatlarının daha aşağı gelmesini beklersiniz ama Mısır’daki gelişmeler etkili oldu ve petrol fiyatlarında geçici bir artış söz konusu. Gündemimizde ne vergi artışı ne de vergi indirimi var. Biz bir politika tercihi yaptık. Tüketimde vergileri indirme gündemimizde değildir. Biz yatırımcımıza ihracatçımıza her türlü imkanı sağlıyoruz. Önceliğimiz istihdamdır. Elektrik doğalgaz için de aynı husus geçerlidir” dedi.

Haberin Devamı

En büyük risk FED

Parasal genişlemenin bir gün biteceğini geçen yıl değerlendirmeye aldıklarını da kaydeden Şimşek, “FED’in parasal genişlemeyi erken bırakması riski, bu yılın en büyük riskidir. Küresel ekonomiye yönelik riskler olmakla birlikte, geldiğimiz noktadan daha kötüye gitme ihtimalini şu an için düşük görüyoruz ama aksi olması durumunda gereken neyse yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!