İzmir'in afet planı bir afet

Güncelleme Tarihi:

İzmirin afet planı bir afet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, valiliğin web sitesindeki ‘İl Afet Planı’nda depremde ilk toplanılacak ve çadır kentlerin kurulacağı alanlarla ilgili haritanın üzerine fayı koyduklarında, çarpıcı bir gerçekle karşılaştıklarını söyledi...

Haberin Devamı


“Deprem sonrası toplanma yerlerinin birçoğu İzmir fayı üzerinde belirlenmiş. Pek çok çadır kent fay üzerinde tespit edilmiş. Ayrıca, toplanma yeri olarak Alsancak, Karşıyaka, Bayraklı kıyıları belirlenmiş. Kıyılar, depremde en çok etkilenecek alanlar içinde ilk sırada yer alıyor. Son derece yanlış bir planlama” dedi.

Çok yanlış var
Murathan, İzmir fayının ana arterler, çevre yolu, metro, viyadükler, doğalgaz, içme suyu şebekesiyle kesiştiğini açıkladı. Bu kesişen bölgelerde özel önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Murathan, ayrıca Narlıdere ve Balçova’da İnönü Ortaokulu, Kılıçarslan İlkokulu, Oğuzhan İlköğretim Okulu, İnönü Lisesi, İzmir Ekonomi Ünivertesi gibi okulların fay zonu içinde kaldığını da belirtti. Planın kendisinin bir afet niteliği taşıdığını savunan Murathan, valilikle Büyükşehir Belediyesi’ne de uyarı mektupları yazdıklarını bildirdi.
Planda toplanma ve çadır alanları dışında da hatalar olduğunu belirten Murathan, olası depremde iş makinelerinin Alsancak Limanı’nda toplanmasını örnek gösterdi. İzmir’deki 6.5 şiddetinde bir depremde limanın da çökebileceğine dikkat çeken Murathan şunları söyledi:
“Limanı güvenli görerek iş makinelerini oraya koyamazsınız. Hepsini bir anda kaybedebilirsiniz. Narlıdere’de çadırkentler fay hattı içinde yeralan futbol sahası, Güzel Sanatlar Fakültesi yanı boş alanda yer alıyor. Bu yanlış, ilk toplanma yerleri güvenlikli alan olmalı. Gündoğdu Meydanı, Karşıyaka, Bayraklı kıyısı güvenlikli alan değil. Bu alanlar sıvılaşma riski bulunmayan yerlerde olmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!