Ressam Rembrandt van Rijn ve acı dolu hayatı

Güncelleme Tarihi:

Ressam Rembrandt van Rijn ve acı dolu hayatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2013 14:29

Google, Hollandalı ressam ve baskı ustası Rembrandt van Rijn'ın doğumgününü unutmadı.

Haberin Devamı

15 Temmuz 1606 - 4 Ekim 1669 tarihleri arasında yaşayan Rembrandt van Rijn, Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olarak kabul edildi. Rembrandt van Rijn, Işığın ve gölgelerin ressamı olarak anılıyordu.

Hollanda'da dünyaya gelen Rembrandt van Rijn'in babası bir değirmenci, annesi ise bir fırıncının kızıydı. Leiden Üniversitesi'nde okuyan Rembrandt van Rijn, ressam Jacob van Swannenburg'un takdirini kazandı ve 1621'de onun öğrencisi oldu.

1625'te ise meslektaşı Jan Lievens ile birlikte kendi stüdyosunu açtı. Rembrandt van Rijn 1627'de öğrenci kabul etmeye başlamıştır ki bunlarında arasında Gerrit Dou da bulunur.

1629'da matematikçi Christiaan Huygens'in babası, devlet adamı ve şair Constantijn Huygens tarafından keşfedilmesi Rembrandt van Rijn'e fayda sağladı. Bu bağlantısının bir sonucu olarak Prens Frederik Hendrik 1646'ya kadar Rembrandt van Rijn’den tablo satın almaya devam etti.

HURRİYET.COM.TR / EN ÇOK OKUNAN GALERİLER


Rembrandt van Rijn'in trajik hayatı

Henüz genç yaştaylen başarılı bir portre ressamı olarak ün kazanan Rembrandt van Rijn'in özel ve iş hayatı trajedi ve finansal zorluklar içinde geçti. 1634'te Saskia van Uylenburgh ile evlenen Rembrandt van Rijn'in ilk iki çocukları henüz 1 yaşına gelemeden hayatını kaybetti.

Ardından Rembrandt van Rijn ve eşinin 1640 yılında doğan ve yine Cornelia olarak adlandırdıkları üçüncü çocukları da birkaç haftalıkken öldü.

Aynı yıl Rembrandt van Rijn’in annesi de vefat etti. Daha sonra 1641yılında doğan Titus isimli erkek çocukları yaşasa da, doğum sonrası zorlukların da etkisiyle, Rembrandt van Rijn’in eşi Saskia 1642 yılında vefat etti ve Oude Kerk'e gömüldü.

Rembrandt van Rijn, 1656'da iflas ettiğini açıkladı. Bunun ardından bir çok eseri ve antika koleksiyonu satışa çıkarıldı. Bununla beraber Rembrandt van Rijn'in eserleri tüm hayatı boyunca popüler oldu ve sanatçı itibarı her zaman yüksekte kaldı.

Rembrandt van Rijn'in özellikle portleri, kendi portreleri ve İncil'den bazı sahnelerin olduğu ilüstirasyonları popüler eserleri arasındaydı.

Rembrandt van Rijn, 1669'da hayatını kaybetti.

Rembrandt van Rijn eserleri İstanbul’a gelmişti

İstanbul’da 22 Subat – 10 Haziran 2012 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde ”Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde… Rembrandt ve Cağdaşları – Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisi vardı.

Özellikle sinema ve fotoğraf tutkunlarıRembrandt van Rijn’in sergisine büyük ilgi gösterdi.

Rembrandt van Rijn’in resimlerindeki ışık kullanımı ve tekniği çoğu fotoğraf ve sinema eğitimlerinde anlatılmaktadır.

Rembrandt van Rijn resimlerinde tek ışık kaynağı kullanarak, gölge ışık oyunlarıyla portrelerin üç boyut kazanmasını sağlamıştır. O dönemde ışık kaynaklarının az ve zayıf olması dikkate alınırsa resimlerdeki renklerin düşük  Celvin değerlerinde yani turuncu – kırmızıya yakın olması yadırganmaz ve hatta resimlerin gerçeğe yakın olmasına katkısı vardır.

Rembrandt van Rijn’in portrelerinin tek ışık kaynağı ile aydınlatılması yüzün ya da objenin bir yanının loş ışıkta kalmasını ve resime boyutluluğun dışında, ifade gücü ve duygu da katmaktadır. Rembrandt van Rijn’in resimlerindeki en büyük başarı bu duygu ve ifadelerdeki gerçekliktir zaten.

Rembrandt van Rijn Işığı

Rembrandt van Rijn ışığı bazen büyük ustanın aydınlatma yöntemi olarak da adlandırılır. Rembrandt Van Rijn’in bazı tablolarında görülen ve kendi esinlenmesiyle yarattığı, tek bir kaynakdan gelen ışığın oluşturduğu aydınlatmadır. Aydınlatma tekniği hakkında ne denli kitap okunursa okunsun, yine de Rembrandt van Rijn’ın ışığı nasıl ele aldığı konusunda, onun resimlerinden öğrenilecek çok şey vardır.

Nasıl ki kelebek aydınlatması burun  altında oluşan  özgün gölge nedeniyle kolaylıkla tanımlanabiliyorsa, Rembrandt van Rijn ışığı da yüzün daha az aydınlanmış tarafında, Gözün altında oluşan küçük bir ışık üçgeniyle ayırt edilebilir.Günümüzde bazı fotoğrafçılar üçgen biçimli ışık lekesini “Rembrandt van Rijn” diye adlandırmaktadır.


Rembrandt van Rijn'in bazı önemli eserleri:

Lazarus'un Yükselişi (1630)

Dr. Nicolaes Tulp'un Anatomi Dersi (1632)

Meditasyondaki Filozof (1632)

Belşassar'ın Ziyafeti (1635)

Danae (1636)

Gece Devriyesi (1640-42)

Susanna ve Yaşlılar (1647)

Değirmen (1650)

Banyosunda Betşeba (1654)

Açık Kapıda Duran Kadın (1656-57)

Yakup'un Melekle Savaşı (1659)

Aziz Petrus'un İnkârı (1660)

Yahudi Gelini (1664)

Ressam Rembrandt van Rijn ve acı dolu hayatı

Belşassar'ın Ziyafeti (1635)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!