Dolmabahçe'de 4 saat 'ekonomi' konuÅŸtular

Güncelleme Tarihi:

Dolmabahçede 4 saat ekonomi konuştular
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 15, 2013 21:29

İstanbul'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 15.00 sıralarında Kısıklı'daki evinden ayrılarak, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi.

AkÅŸam saatlerinde BaÅŸbakanlık kaynaklarından yapılan yazılı açıklamada, ErdoÄŸan'ın baÅŸkanlığında BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Nurettin Canikli ve Bülent Gedikli'nin katılımıyla ekonomi üzerine bir deÄŸerlendirme toplantısı yapıldığı bildirildi.Â

ULUSLARARASI VE YURTİÇİ FİNANSAL PİYASALARDAKİ GELİŞMELER VE BEKLENTİLER ELE ALINDI

Yaklaşık 4 saat sürdüğü aktarılan açıklamada şöyle dendi: "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılan değerlendirme toplantısında, uluslararası ve yurtiçi finansal piyasalardaki gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler ele alınmıştır. Son iki aylık dönemde özellikle gelişmekte olan ülkelerde finansal piyasalarda belirgin bir dalgalanma yaşanmaktadır. Gelişmekte olan birçok ülkede döviz kurları temel para birimleri karşısında değer yitirmiş, borsa endeksleri gerilemiş, iç ve dış borçlanma maliyetleri ile risk primleri artmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Başkanı'nın yürütmekte oldukları aşırı gevşek para politikası uygulamasından çıkışa ilişkin 22 Mayıs 2013 tarihinde yapmış olduğu açıklamalar, bu gelişmeleri tetikleyen temel faktör olmuştur. Bu açıklamalar sonrası ABD Hazinesi'nin 10 yıl vadeli borçlanma faizleri bir artış sürecine girmiş ve gelişmekte olan piyasalardan hızlı bir sermaye çıkışı başlamıştır. Başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin büyüme performanslarının ve görünümünün zayıflaması bu çıkışı hızlandıran ilave bir unsur olmuştur. Uluslararası finansal piyasalarla önemli ölçüde bütünleşmiş olan Türk finans piyasaları da bu gelişmelerden etkilenmektedir. Gerek küresel ölçekteki gelişmeler gerekse son dönemde yaşanan olaylar neticesinde ülkemizde de döviz kurları, borsa endeksi ile iç ve dış borçlanma maliyetlerinde diğer gelişmekte olan ülkelere benzer dalgalanmalar yaşanmaktadır. Başta Merkez Bankamız olmak üzere ilgili kurumlarımız tüm gelişmekte olan ülkeleri etkisi altına alan bu gelişmelerin ülkemize olumsuz yansımalarını en aza indirmek amacıyla gereken adımları zamanında, eş güdüm içerisinde ve kararlılıkla atmaktadırlar. Türkiye'nin ekonomik temellerinde gerçekleştirdiğimiz köklü iyileşme, mali piyasalardaki bu dalgalanmaların ülkemize yansımalarının en az düzeyde kalmasını sağlayacak temel unsurdur. AK Parti iktidarı olarak mali disiplinden asla taviz vermedik, vermiyoruz. Merkez Bankamız fiyat istikrarını hedefleyen, finansal istikrara katkı veren politikalar uyguluyor. Yapısal reformlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlarla girişimcimizin potansiyelini harekete geçirecek uygun bir ortam oluşturmak ve kurallara dayalı bir piyasa ekonomisinin gelişmesini sağlamak için çalıştık, çalışıyoruz. Son 10,5 yıllık dönemde yerli ve uluslararası sermaye ayırt etmeden sabit yatırım, portföy yatırımı demeden ülkemize daha çok yatırım yapılması için büyük bir çaba içinde olduk. Ülkemizde yatırımları olan tüm yatırımcılara her türlü desteği verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Türkiye, özel sektör öncülüğünde büyümeye, rekabete ve reformlara öncelik veren politikaları ve sağlam ekonomik temelleri sayesinde önümüzdeki dönemde de bir cazibe merkezi olmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!