Ramazan'da cinsellik

Her yıl, Ramazan ayında aynı tartışmalar yaşanır. “Ramazan ayında cinsellik olmalı mı?” “İftar sonrası hemen seks yapmak sakıncalı mı?” “Ramazan’da yaşanan cinsellik ayıp ya da yasak olarak değerlendirilmeli midir?” Bugün bu sorulara yanıt arıyoruz.

Haberin Devamı

Doğadaki bütün canlılara şefkat ve merhamet esasının egemen olması gereken Ramazan ayı boyunca; sizlerin aşk, evlilik, yakın ilişkiler ve cinsellikle ilgili sorularınızı yanıtlamaya devam edeceğim. Çünkü insanın maddi ve manevi gelişmesinin yanı sıra ruh ve beden sağlığının korumasında önemli bir yer tutan cinsellik; İslam dini tarafından, insan doğasının en temel ihtiyaçlarından biri olarak görülmüştür. İnsanlar için cinsel arzu ve istekler; açlık, susuzluk gibi doğal olgulardır. Ancak buna rağmen, her yıl, Ramazan ayında aynı tartışmalar yaşanır: “Ramazan ayında cinsellik yaşanmalı mı?” “İftar sonrası hemen seks yapmak sakıncalı mı?” “Ramazan’da yaşanan cinsellik ayıp ya da yasak olarak değerlendirilmeli midir?”

KOŞULSUZ SEVGİYİ HAKİM KILALIM

Haberin Devamı

Günümüzde, sahip olunan insanî değerler erozyona uğramaya yüz tuttu. Sınırsız hırslar ve talepler benliği kapladı. Cinsel sapkınlıklar, taciz, tecavüz, esnest gibi ülkemizi kasıp kavuran olumsuzluklar ve hak ihlalleri, cinsel ayrımcılık ve kadınları hedef alan şiddet, insanımızın geleceğe olan umutlarını zayıflattı. Şüphesiz bu olumsuzluklar, aşınan ve kaybolan değerler karşısında yapılması gereken; koşulsuz sevgiyi ve bilimin ışığını topluma hâkim kılmaktır. Ramazan ayı kaybedilen bu değerleri yeniden kazanmak, insanın özünde var olan iyilik ve insani duyguları fiiliyata geçirmek için önemli bir fırsattır.

CİNSELLİK BİR NİMETTİR

İslam inancına göre oruç tutmak, ruhu ve bedeni terbiye eder ve bu yönüyle daha derin bir anlayış ve yaşayış vaat eder. Oruç, kişinin sahip olduğu nimetlerden bir süre ayrı kalmasını gerektirir ve hep elinin altında hazır olarak bulduğu şeylerle arasına bir mesafe koyar. İftar vakti bu mesafe ortadan kalkar ve kişi orucunu tuttuğu her ne varsa, özlediği ve uzak düştüğü lezzetleri yeni bir heyecanla tadar ve yeniden keşfeder. Bu nedenle iftar, orucu tutulan cinselliği de güzelleştirebilir ve cinsel mutluluğun gelişimi için yeni bir fırsat sunabilir. Çünkü cinsellik ekmek gibi su gibi güzel bir nimettir; kadın ve erkeğin birbirlerine ruhlarını ve bedenlerini armağan ettikleri eşsiz bir sofradır. Bu sofradaki lezzetleri derinleştirmek, o sofraya oturmanın keyfini yine, yeni, yeniden yaşamak insanoğlunun hakkıdır.

Haberin Devamı

ORUCU VARSA İFTARI DA OLMALIDIR

Ramazan ayında meşru cinselliği bir tür ayıp, yasak veya kaçamak saymak; orucu tutulan cinselliğin iftarının da gereksiz olduğu gibi çok yanlış bir algıya neden olabilir. Çiftleri birbirlerinden soğutabilir, zamanla ilişkilerini tekdüzeleştirebilir. Cinselliğin ruhsal ve duygusal boyutlarının ihmal edilmesine yol açabilir. Böylece çiftlerin birbirlerini duygusal ve ruhanî gevşemeden ve rahatlamadan yoksun bırakmalarına vesile olabilir. Oysa cinselliğin orucu varsa, iftarı olmalıdır. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır.

Haberin Devamı

KİŞİ HUZURSUZ OLABİLİR
 
Ramazan ayında cinselliği ve cinsellikle ilgili düşünceleri bastırmaya çalışmak, daha fazla cinsellik düşünülmesine neden olabiliyor. Oysa iftar yapıldıktan sonra cinsellik yaşanabiliyor. Ancak iftarda ağır yemekler yenildiyse bu rahatsızlık verebileceğinden iftardan hemen sonra değil, birkaç saat sonra ilişkiye girilmesi gerekiyor. Çünkü tok karnına hemen cinsel ilişki yaşamak performansta düşüklüğe neden olabiliyor. İftardan sonra biraz dinlenmek ve daha sonra cinsel ilişkiye girmek en doğrusu gibi görünüyor. Huzurlu ve mutlu olmanızı dilerim.

KALBİNİZİ ARINDIRIN

Yaklaşık olarak 1 senelik evli bir kadınım. Eşim Ramazan ayında cinsellikten uzak durmamız gerektiğini söylüyor, sizce bu doğru bir davranış mı?

Haberin Devamı

Ramazan ayında cinsellik çok yanlış bir şekilde, sanki bir suç, bir ayıp ya da çok kötü bir eylemmiş gibi algılanabiliyor. Hangi ayda olursa olsun, eşinizle sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Ramazan ayı cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırmak için bir fırsattır. İslam inancına göre; oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve iftarla imsak arasında ilişkiye girilmelidir. Yani Ramazan ayında cinsellikten uzak durmanıza gerek yok.

KOCAM HEMEN ÇOCUK İSTİYOR

Yeni evlendik ama eşim hemen çocuk istiyor. Ben evliliğimin tadını çıkarmak ve kadınlığımı öğrenmek istiyorum. Henüz çocuk bakıp büyütmeye hazır değilim. Eşimi kırmadan, biraz daha beklemeye onu nasıl ikna edebilirim?

Haberin Devamı

Yeni evlenen çiftlerde bazen eşlerden biri çocuk konusunda diğerinden daha aceleci olabiliyor. Her ne kadar çocuk aileyi tamamlayan en önemli unsurlardan biri olsa da, çiftin buna kendi özgür iradesiyle karar vermesi gerekiyor. Bu kararı verirken de kendileri için en uygun zamanı kollamaları esastır. Eşlerden birinin bile kendini hazır hissetmediği bir zaman diliminde sırf baskılar sonucu yapılan çocuk, ailede mutluluktan çok sorun kaynağı olabilmektedir. Eşinizle bunu konuşarak, her ikinize de uyan bir zaman diliminde çocuk yapmanızın daha doğru olacağını anlatabilir ve bu süre zarfında kendinizi psikolojik olarak çocuk sahibi olmaya hazırlayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları