718 yanlış 1 milyon doğruyu götürdü

Güncelleme Tarihi:

718 yanlış 1 milyon doğruyu götürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2013 00:04

Yaklaşık 1 milyon adayın girdiği SBS’nin Almanca ve Fransızca testlerinde 718 adayın kâğıtlarının ‘yanlış’ değerlendirildiği açıklandı. Hatalı sınav kâğıtları gece yarısı tekrar okunup sonuçlar düzeltildi, Milli Eğitim Bakanlığı özür dileyip, soruşturma açtı.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), yaklaşık 1 milyon adayın girdiği SBS’nin yabancı dil testlerinde yanlış hesaplama yapıldığını açıkladı. Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın kâğıdının yanlış değerlendirildiğini bildiren bakanlık, sorumlular hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Mağdurların sınav sonuçları da dün saat 17.00’da duyuruldu. MEB yetkilileri, yeniden değerlendirilen sınav sonuçları ile genel başarı sırasının değişmeyeceğini belirterek, “Aynı dereceyi bir ya da birden fazla öğrenci paylaşabilir” dedi.

BAKAN AVCI DEVREDE

Önceki gece sonuçların açıklanmasının ardından, çocuğu Fransızca ve Almanca testlerini yanıtlayan veliler, sabaha kadar bakanlığı ve Hürriyet gazetesini telefon yağmuruna tuttu. Çocuklarının yanlış sayılarının fazla geldiğini savunan veliler, MEB’e başvurarak sonuçların tekrar değerlendirilmesini talep ettiler. Sabahın ilk saatlerinde konu milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya iletildi. Avcı’nın talimatıyla yabancı dil cevap kâğıtları tek tek tespit edildi, incelenen cevap kâğıtlarının yanlış cevap anahtarı ile değerlendirildiği ortaya çıktı. Hatanın anlaşılması üzerine, cevap anahtarları tekrar değerlendirildi. Hatanın kapalı devre sistemde çalışan görevlilerden kaynaklandığı anlaşıldı, haklarında inceleme başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı dün, “Yeni sonuçlar neticesinde hiçbir öğrencimizin mağduriyeti söz konusu değildir. Yapılan yanlışlık nedeniyle bütün öğrenci, veli ve ilgili herkesten özür dileriz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

‘Doğa’l şampiyon

SON 3 yıldır SBS’de en başarılı okul olan Doğa Koleji, bu yıl da başarısını tekrarladı. Kurtköy Doğa Koleji 676.021 puan ortalamasıyla Türkiye’nin en başarılı okulu olurken, 669.943 puanla Cevizlibağ Doğa Koleji, 662.371 puanla Florya Doğa Koleji, 638.078 Ankara Oran Doğa Koleji ve 619.050 puanla Konya Doğa Koleji SBS’de bir kez daha zirveye yerleşti. Doğa Koleji’nin 7 öğrencisi full çekerken, öğrencilerden İrem Tellioğlu ve Büşra Erol, 700 SBS ve 500 OYP puanlarıyla Türkiye 1’incisi oldu.

Sınav sonuçlarını öğrenmek için aileleriyle gece yarısı Doğa Koleji’nde buluşan Türkiye şampiyonları, sonuçlar açıklanır açıklanmaz bilgisayarın başına oturdu. İrem Tellioğlu ve Büşra Erol, birinciliği sarılarak kutladı.

Haberin Devamı

Skandal  Meclis’e  taşındı

YAKLAŞIK 1 milyon adayın girdiği SBS’de, Fransızca ve Almanca kâğıtlarının yanlışlıkla İngilizce cevap anahtarı ile okunmasıyla yüzlerce öğrencinin mağdur olduğu skandal, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın tarafından Meclis gündemine taşındı. Ayaydın, Milli Eğitim Bakanlığı’nca cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:
1- Fransızca ve Almanca SBS sınavına giren öğrencilerin kağıtlarının İngilizce cevap anahtarı ile okunduğu doğru mu?
2- Bundan dolayı kaç öğrenci mağdur olmuştur?
3- Bu öğrencilerin mağduriyeti nasıl ve ne zaman giderilecek?”
Bu arada CHP’li Aydın Ayaydın’ı ziyaret eden öğrenci velileri destek talebinde bulundu. Ayaydın da, velilere konunun takipçisi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Dersi derste dinledik
Gülseven ÖZKAN

2013 SBS’de 16 öğrenci 500’er tam puan alarak birinciliği paylaştı. SBS’ye 1 milyon 112 bin 604 öğrenci girerken, 201 puan ve üzeri puan alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak belirlendi. Sınavda çıkan tüm soruları 110 öğrenci doğru yaptı. Ortaöğretim Yerleştirme Puanı 500 olan öğrenci sayısı 16 oldu. Tercihler 15-21 Temmuz tarihlerinde alınacak. SBS İstanbul birincileri sınava hazırlık süreçlerini Hürriyet’e anlattı.
BİLGİSAYARLA DA OYNADIM
Çağlan Turgut (Oğuz Kaan Koleji) Amerika’da iyi bir üniversite okuyup ülkeme geri dönmek istiyorum. Robert Koleji’ni tercih edeceğim. Yazılım veya Bilgisayar Mühendisliği bölümünde ilerlemek amacındayım. Dersi derste dinledim, öğretmenlerime soru sordum. Sosyal yaşamdan çok fedakârlık etmedim, hatta son gün 3 saat bilgisayar oyunu oynadım.
İŞİN SIRRI ÖZ ÇALIŞMAK
İrem Tellioğlu (Özel Cevizlibağ Doğa Ortaokulu) Herkes bu sınavı at yarışına benzetiyor ama bence biz öğrenci olmanın gereğini yaptık. İşin sırrı; çok değil, öz ve düzenli çalışmak. İstanbul Erkek Lisesi’ni tercih edeceğim. Boğaziçi Üniversitesi’nde de Endüstri Mühendisliği okumak istiyorum.
BİRAZ ANTREMAN BİRAZ DERS
Bora Demiral (Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu) Robert Koleji veya Galatasaray Lisesi’ni tercih edeceğim. Uçak mühendisi olmak istiyorum. Hazırlanırken dersi derste dinledim. Beşiktaş Basketbol Okulu’nda lisanslı oyuncuyum. Her gün okuldan sonra spora gidip antreman yapıyordum. Günde 200-250 soru çözüyordum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!