Lezzet avcısı, anne köftesinin peşinde

Haberin Devamı

KİMDİR?
Adı: Sanver Süzek
İşi: A7 Şehir Kulübü ve Tepekule Catering’in kurucu ortaklarından
Eğitimi: Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi
Doğum yeri ve yılı:
Medeni durumu:

Lezzet avcısı, anne köftesinin peşinde

O, kendini geleneksel lezzetleri yaşatmaya adamış. Bir kenti tanıtan en önemli iki unsurun mutfağı ve müziği olduğunu söylüyor. Yemek yemenin sadece karın doyurmak değil, bir keyif ve kültür işi olduğuna inanıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle farklı kültürlere ev sahipliği yapan İzmir’in özel ve çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu ifade ediyor. Kemeraltı için de özel bir bölüm açıyor. Tarihi çarşıyı gastronomik açından bir hazine kutusu olarak tanımlıyor. “Ne ararsanız bulabilirsiniz. Muazzam bir çeşitlilik var” diyor. O kim mi? Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’ndeki A7 Şehir Kulübü ve Tepekule Catering’in kurucu ortaklarından Sanver Süzek... Tam bir lezzet avcısı. Anne köftesinin peşinde. Bu uğurda Ege’yi karış karış geziyor. Köfte turları yapıyor. Şimdi bu anılarını kitaba dökmeyi planlıyor. O anlattı, biz dinledik, size de okumak kalıyor.

Haberin Devamı

OTOMOBİL

Hiç şahsi arabam olmadı


Otomobille pek ilgili bir insan değilim. İnanmayacaksınız belki ama bugüne kadar şahsıma ait bir aracım olmadı, olmasını da istemedim.

“Ehliyetiniz mi yok?” diyeceksiniz, hayır var ama dediğim gibi çok meraklı değilim.

Hep çalıştığım firmaların verdiği araçları kullandım.

Trafikte son derece sakin bir yapım var. Kolay kolay gaza gelip hız yapmam.

BESLENME

Köfte turu kitap olacak

Kahvaltı her gün yapılması gereken önemli bir öğün. Ancak iş yaşamım gereği çok geç saatte yatıyorum. Sabahları erken kalkmak çok da mümkün olmuyor. O yüzden daha çok brunch tarzı yapabiliyorum. 11.00 gibi sofraya oturuyorum. Çay ve zeytinyağı, özellikle de taş baskı ya da erken hasat zeytinyağı vazgeçilmezlerim.

Kendimize özgü çok zengin bir mönümüz var. Bir de aileden gelen Girit yanımız yemek kültürümüzde de ağır basıyor. İşim de yeme içmeyle alakalı olduğu için iyi yemek yemeyi seviyorum.

Haberin Devamı

Eğer dışarıda yiyeceksem deniz ürünlerini tercih ediyorum. Balık benim için ikiye ayrılıyor. Lüfer ve diğerleri.

Kendim de iyi yemek yaparım. Özellikle karides saganaki ve tuzda balık favorim.

İyi köftenin peşindeyim. Anne köftesini ararım. Birkaç arkadaşımla Ege’de toplam 7 günlük köfte turu yaptık. Öğlen ve akşamları sadece köfte yedik. En iyi yerleri tespit ettik. Hatta şimdi bu anımızı kitaba dökmeyi planlıyoruz.

MEKAN

En önemli faktör garson

Kemeraltı benim için çok önemli bir yer. Haftada en az iki kez kendime iş yaratır giderim. Gastronomik açıdan dolu bir hazine kutusu gibi. Ne ararsanız bulabilirsiniz. Muazzam bir çeşitlilik var. Bizim Lokanta ve Salih Köftecisi her daim uğrak noktalarım arasındadır.

Haberin Devamı

Selanik’te ‘Benim Güzel İzmir’im’, Atina’da ‘Cusina’, Sakız’da ‘Hoca’ gittiğim ve aynı zamanda da gidilmesi gerektiğine inandığım mekanlar.

Bir mekanda bence en önemli faktör garson. Gülümsemeleri ile müşteriyi mekana bağlarlar. Giyimleri, hatta sürdükleri koku bile benim için önemlidir. Servise, hijyene ve de lezzete de önem veririm. Bu kriterler benden geçer not alırsa tüm arkadaşlarıma orayı öneririm.

SPOR

12 yıl basketbol oynadım

12 yıl boyunca profesyonel olarak basketbol oynadım. Spor ahlakı ve disiplini ile büyüdüm. Hala takımdan arkadaşlarımla görüşürüm. Zaman yaratabilirsem onların kendi aralarında yaptığı maçlara da katılırım. Şimdilerde düzenli olarak haftada 3 gün yürüyüş yapıyorum. Günün stresini atmış oluyorum ve güne daha zinde başlıyorum.
 
TATİL

Haberin Devamı

Balık hallerine giderim

İyi bir seyyah olmayı çok istedim. Türkiye’yi dolaşmayı seviyorum. Gaziantep ve Antakya benim için önemli yerler. Defalarca gittim, defalarca da gidebilirim. Kültürleri müthiş. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Yunan adalarını severim. Sakin ve ufak yapılı mekanlar. Bunun yanı sıra Atina ve Selanik çok güzel. Tebriz mutlaka görülmeli. Yurtdışına gittiğim zaman daha çok balık halleri ve pazar yerleri ilgimi çeker. O karmaşa, o farklılık beni çok heyecanlandırır.

Lezzet avcısı, anne köftesinin peşinde

HOBİ

Kırtasiye merakım var

Tam anlamıyla müzik, sinema ve kitap tutkunuyum. Evimde çok iyi bir arşivim var. Hem müzik hem kitap konusunda. Caz ve Latin müziklerini severim. İyi bir dinleyiciyim. Fatih Akın filmlerini seviyorum. İranlı yönetmenleri de izlerim. Gastronomi ile ilgili kitapları mutlaka alırım. Sait Faik kitapları hayatımda önemli bir yere sahip. Bencee herkes tarafından okunmalı. 21’inci Yüzyıl’ın manifestosunu anlatan George Orwell’in ‘Hayvan Mezarlığı’ da kütüphanemin baş sıralarında. Bu arada bir de kırtasiye merakım var. Beni kırtasiyecide bıraksanız hiç sıkılmadan saatlerimi orada geçirebilirim.

Haberin Devamı

KARİYER

Hayalim öğretmenlikti

İlkokulu Namık Kemal’de, ortaokulu İzmir Türk Koleji’nde, liseyi Atatürk Lisesi’nde okudum. Çocukken hep öğretmen olmak isterdim. Üniversite yıllarımda da bu hayalim devam etti. Üniversitede kalabilmek için asistan oldum. İlk paramı da o zaman kazandım. Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde asistanlığını yaptığım hocam 12 Eylül sonrası YÖK’ün gelmesi ile okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Ben de bu duruma çok kızdım ve görevimden istifa ettim. Okul sonrası 20 yıl Bodrum Türkbükü’nde bulundum. Ardında da Tepekule’ye geldim.

TOPLANTI

Talimat vermem alırım

Her hafta aramızda toplanırız. Ne yapıyoruz, nereye gidiyoruz, neler yapacağız gibi konuları tartışırız. Ortalama 2 saat sürer. Daha çok mesai arkadaşlarımı dinlemeye çalışırım. Talimat vermektense talimat almaya çalışırım, veri toplarım. Ve en önemlisi arkadaşlarıma mutlaka inisiyatif veririm.

GÜNE BAŞLANGIÇ

Güne müzikle başlarım

Evde çok fazla zaman geçirmiyorum. Uyanır uyanmaz hemen müzik açarım. Güne müzik eşliğinde başlarım. Sabah saatlerinde televizyon açmam. Haberleri ne izlerim ne de dinlerim. Gece saat 02.00 gibi yattığım için sabahları 09.00-10.00 arası uyanıyorum. Duş alıp hemen evden çıkıyorum.

Lezzet avcısı, anne köftesinin peşinde

MODA

Spor giyimi seviyorum

Modayla içli dışlı değilim. Daha çok rahat ve spor giyinmeye özen gösteriyorum. Alışverişimi kendim yaparım. Renkleri ve kumaş yapısını mevsimine göre kullanırım. Gömlek severim.

TEKNOLOJİ

Blogları takip ediyorum

Hayatı kolaylaştıran teknolojiden kopmamaya çalışıyorum. Teknoloji ile iletişimim kesilirse genç kuşakla da ilişkimin kesileceğini düşünüyorum. Şimdiki nesil bizleri teknolojiden takip ediyor. Konuşma dilleri bile terimsel. Onları anlayabilmek adına ben de aktif olarak sosyal medyada yer alıyorum. Blogları yakından takip ediyorum.

ASTROLOJİ

Koçum, bağımsızım

Koç burcuyum. Çok yakından takip etmem. Her gün burcumun bana ne getireceğine bakmam. Ama belli başlı özelliklerini bilirim. Burcumun en çok bağımsızlık tarafı bana uyuyor.

SEVİMLİ DOSTLAR

Şehirde bakmak zor

Tüylü dostlarımızı çok seviyorum. ‘Onu severim, bunu sevmem’ diye hayvan ayırmam. Bodrum’da ‘Garfield’ adında çok sevimli bir köpeğim vardı. Uzun zaman beraberdik. İzmir’de ise yok. Çünkü şehir hayatı onlara uygun değil. Yeğenlerimin ‘Sezar’ isminde köpeği var, onunla bolca zaman geçiriyorum.

HAYAT FELSEFESİ

“Az aslında çoktur” hayat felsefem oldu. Minimalliği seviyorum. Hayata bakışımda azlık duygum hakim...

 

Yazarın Tüm Yazıları