Piyasalarda kısa süren mutluluk

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda kısa süren mutluluk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2013 00:00

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke öngörülebilir gelecekte genişlemeci para politikasının devamı sinyalini verince dün Avrupa borsalarında yüzde 1’ler düzeyinde yükselişler yaşandı.

Haberin Devamı

Piyasalarda önceki gün yaşanan sert satış dalgası Ben Bernanke’nin Fed’in 100. Yılı konferansında yaptığı konuşmalar ve açıklanan Fed tutanaklarıyla dün tersine döndü. Tutanaklarda yer alan Fed üyelerinin mevcut verilerle tahvil alım programının yavaşlatılmaması gerektiği yönündeki yorumları özellikle gelişmekte olan ülkelerde pozitif hareketlerin görülmesine yol açtı. Çin Şangay ve Rus borsaları bu açıklamaların etkisiyle yüzde 3’ün üstünde değer kazanırken Borsa İstanbul da açılışta bu pozitif rüzgarı arkasına aldı. İlk seans sonunda yüzde 2’nin üstünde artan borsa en yüksek 23 bin 85 puanı görerek dünkü kayıplarının ardından toparlanma emareleri gösterdi. Ancak açıklanan cari açık rakamları ile rüzgar zayıfladı. Borsada ikinci seansda satış dalgası gelirken gözlerin dolar ve faize çevrilmesine yol açtı. Güne Bernanke etkisi ile 1.92 TL seviyelerinden başlayan dolar cari açık rakamları ile yeniden 1.95 TL seviyelerini görünce yine Merkez Bankası müdahalesi geldi. Gösterge bono faizleri ise yükselişine devam ederek yüzde 9,59’a ulaştı. Bu iki göstergenin güne hakim olmasıyla borsa 71 bin seviyelerine kadar geldi ve günü yüzde 1,01 prim yaparak 71 bin 789 puandan kapadı.

KISMEN YUMUŞATTI

Piyasalara damgasını vuran ilk gelişme Ben Bernanke’nin Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nda yaptığı konuşma oldu. Bernanke Fed’in tahvil alımını yavaşlatması için önemli bir hedef olan yüzde 6,5’luk istihdama atıfta bulunarak kısa vadeli faiz oranlarını bir süre daha düşük tutulacağını belirtti. Bernanke öngörülebilir gelecekte genişlemeci para politikasının devamı sinyalini de verince son haftalarda piyasalara damga vuran hava tersine döndü. ABD doları birçok para birimine karşı değer kaybederken Euro/Dolar paritesi de 1.30 seviyesinin üstüne çıktı. Ancak özellikle Fed tutanaklarında Fed ekonomistlerinin bir kısmının tahvil alımının yavaşlatabileceği yönündeki açıklamaları bu rüzgârın ömrü konusunda da soru işaretlerini beraberinde getirdi. Uzmanlar Fed’in tahvil alım programını yavaşlatma gündeminin halen işlediğini belirtirken dün oluşan pozitif atmosferinin kalıcı olmayabileceği yönünde uyarılar yaptı.

KÂR TRANSFERLERİ

Dün Bernanke kaynaklı pozitif rüzgarı arkasına alan Türkiye’de piyasalar açıklanan cari açık rakamıyla riskleri yeniden hatırladı. Cari açıkta risklerin canlı kalması kur ve faiz cephesinde de endişelere yol açtı. Güne 1.92 TL’ye kadar düşerek başlayan dolarda Merkez Bankası dünü normal gün ilan etti. Ancak cari açık rakamları sonrası tekrar ivme kazanan dolar 1.9548’lere kadar yükselince Merkez Bankası dünü de müdahalesiz geçmedi. 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi doları ise doları 1.9505 seviyelerine kadar getirebildi. Gösterge bono faizleri de cari açık etkisiyle yükselişini devam ettirdi ve yüzde 9,59’a kadar yükseldi. Mayıs ayında yüzde 4,50’yi gören faiz böylece kısa sürede ikiye katlanmış oldu.

Haberin Devamı

Açık Türkiye’yi negatif ayrıştırabilir

Cari açık orta vadede Türkiye’de piyasalar üstünde önemli bir risk unsuru olmaya devam edecek Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Erhan Aslanoğlu cari açığın Türkiye’yi negatif ayrıştıracak faktörlerden biri olabileceğini belirtti. Aslanoğlu “Cari açık rakamının bugünkü rakamı değil ama genel seviyesi her zaman Türkiye için bir risk oluşturuyor. Likiditeye ihtiyacı olan bir ülke olarak likidite koşullarının daraldığı ortamlarda cari açık tek basına olmasa da Türkiye’yi negatif ayrıştıran faktörlerden birisi muhtemelen olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!