Deri sektöründe ihracat artıyor

Güncelleme Tarihi:

Deri sektöründe ihracat artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 11:16

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, ocak - haziran döneminde Türkiye'nin ihracatının yüzde 2,5 artarak 74,6 milyar dolar olduğunu belirterek, "Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatı yüzde 15,4 oranında artarak 846 milyon dolara ulaştı" dedi.

Haberin Devamı

Dinç, TKDD'nin düzenlediği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Türk deri sektörü için en büyük ve en önemli pazarın halen Rusya olduğunu belirtti. Rusya pazarı ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini ifade eden Dinç, Deri Tanıtım Grubu'nun da desteğiyle Rusya pazarında Türk deri sektörünü tanıtmak için önemli projeler üzerinde çalışmalarını devam ettirdiklerini bildirdi.

Dinç, Türkiye'nin yakaladığı ihracat ivmesine değinerek, 2013 Ocak - Haziran döneminde Türkiye'nin genel ihracatının yüzde 2,5 artarak 74,6 milyar dolar olduğunu kaydetti. Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatının yüzde 15,4 oranında arttığını ve 846 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Dinç, deri ve deri mamulleri ihracatının, toplam ihracat içindeki payının yüzde 1,1 olduğunu kaydetti.

Mehmet Ali Dinç, "Geleneksel Avrupa pazarımızdaki durgunluktan bizler sektör olarak olumsuz şekilde etkilenmeye devam ederken, ABD'nin toparlanmasının yaratabileceği fon çıkışları nedeniyle ülke ekonomimiz için de dikkat gerektiren bir sürece doğru yaklaşıyoruz. Hükümetimizin ve Merkez Bankası'nın aldığı proaktif önlemlerin ve özellikle ihracatımızın geliştirilmesi için yapılan başarılı çalışmaların hız kesmeden devam ettirilmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

2023 hedefi 5.2 milyar dolar

İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay da Türkiye'deki deri pazarının 2012'de 1,6 milyar dolar resmi ihracat rakamına sahip olduğunu ama bu resmi rakam haricinde 2012'de toplamda 4 milyar dolar bir ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Deri sektörünün Türkiye ekonomisine ciddi anlamda destek veren bir sektör olduğuna işaret eden Tolunay, 2023'de hedeflerinin resmi ihracat rakamını 5,2 milyar dolara çıkartmak ve bu resmi rakam haricinde de sektörün 10 milyar dolarlık bir rakama ulaşması olduğunu kaydetti.

‘İstanbul Deri Fuarı bu yıl çok farklı olacak’

İftar yemeğinde Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı da bir konuşma yaptı. Mızraklı konuşmasında bu yıl düzenlenecek İstanbul Deri Fuarı’na dikkat çekti ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Son haftalarda doğan talep nedeniyle ek bir salon açıyoruz. Burada büyük bir defile alanı olacak. Ayrıca MTD üyesi Hatice Gökçe’nin DTG desteğiyle Deri’n Fikirler Tasarım Yarışması’nda dereceye giren Ege Deri Mühendisliği öğrencilerinin yarattığı deriler ile derinin çeşitli medeniyetlerdeki tarihsel evrimini vurgulayan Anatolya enstelasyonu da yer alacak. Çok ses getirecek bir defileyi organize etmeyi planladık. Bunun için arkadaşlar önümüzdeki haftadan itibaren talep toplayacaklar.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!