Başbakan devreye girdi kayıt tarihleri ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan devreye girdi kayıt tarihleri ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 09:21

Hürriyet.com.tr'nin manşetine taşıdığı ve Twitter'de birinci sıraya yükselen #ehliyetiçin101TLvermem hastaginin etkisiyle ehliyet ücretlerinin 15 TL'ye düşürülmesinden sonra #ÖSYMbayramımızehiretme hastag'i de kısa sürede aynı etkiyi doğurdu. Üniversite kayıtları 2-6 Eylül'e alındı.

Haberin Devamı

ÖSYM, LYS birincileri başta olmak üzere tercih yapacak adaylar ve velilerin tepkisi üzerinde kayıt tarihlerini erteledi. Tepkiler üzerine devreye giren Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla üniversite kayıtları 2-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

ÖSYM henüz bu kararı açıklamadı ancak ilk müjdeyi YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu’na verdi. Çetinsaya ile görüşmesinin ardından Hürriyet’e bilgi veren Ağaoğlu, “YÖK Başkanımız daha önceden duyurulan 12-16 Ağustos kayıt tarihlerini 2-6 Eylül’e ertelendiğini bize müjdeledi. Öğrenciler adına sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Başta harçların kaldırılması olmak üzere üniversite öğrencileri ve adaylarını mutlu etmek için pek çok karar alıyor” dedi.

Haberin Devamı

107 bin 500 aday tercih yaptı

Öte yandan ÖSYM’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, 8 Temmuz’da başlayan üniversite tercih sürecinde 10 Temmuz’a kadar 107 bin 500 adayın tercih yaptığı belirtildi. Ayrıca, üniversite kayıt tarihlerinin de Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun kararıyla 2-6 Eylül tarihleri arasına alındığını duyuruldu. açıklamada, 2013-ÖSYS tercih işlemlerinin, 18 Temmuz’da sona ereceği hatırlatıldı. 8 Temmuz’da başlayan tercih süreci kapsamında 10 Temmuz’a kadar 107 bin 500 adayın tercih işlemi yaptığı belirtilerek, tercih süresinin tamamlanmasının ardından yerleştirme sonuçlarının en kısa sürede açıklanacağı belirtildi.
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra 2-6 Eylül tarihleri arasında adayların yerleştirildikleri üniversitelere kayıtlarını yaptıracağının bildirildiği açıklamada, “2013 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının ÖSYM tarafından kısa sürede açıklanması nedeniyle 12-20 Ağustos 2013 olarak belirlenen 2013-2014 öğretim yılı yükseköğretim programlarına kayıt tarihleri, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun kararıyla 2-6 Eylül 2013 olarak yeniden belirlenmiştir” denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“2013-ÖSYS merkezi yerleştirme sonucunda bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanan adaylara, kayıt işlemlerinde yardımcı olunabilmesi amacıyla kayıt tarihi ve kayıt adreslerine, 2013-ÖSYS sonuç açıklama ekranında yer verilecektir. Bu amaçla üniversiteler, kayıt tarihlerini, kayıt işlemlerinin yapılacağı yerlerle açık adreslerini, daha önce kendilerine bildirilen kılavuz işlemlerinde kullanılan internet adresinden, mevcut kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak, 11-16 Temmuz’da elektronik ortamda Merkezimize bildireceklerdir.”

Haberin Devamı

LYS birincisinin tweetleri ses getirdi

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) MF-1 puan türünde Türkiye birincisi olan İzmir Fen Lisesi öğrencisi Fatih Aslan, Twitter üzerinden başlattığı çağrı üzerine üniversite kayıt tarihlerinin 2-6 Eylül’e alındığını hatırlatarak, “Başta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililere, öğrencilerle velilerin taleplerine ses verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Devletin zirvesindeki isimlerin gençlerin sesine kulak vermesi çok önemli” dedi.
 Aslan, kayıtlar için planlanan 12-20 Ağustos tarihlerinin Ramazan Bayramı tatili sonrasına denk gelmesinin öğrencileri zor durumda bırakacağı için devletin zirvesine “Üniversite kayıtları bayram dönüşüne alınmış. Öğrencilerin ulaşımı çok zor olacak” şeklinde tweet attığını hatırlattı.
Aslan, ardından Twitter’da ilgi gören “#ÖSYMbayramımızehiretme” etiketiyle yapılan çağrıların Başbakan Erdoğan tarafından dikkate alındığına dair haberleri öğrenci arkadaşlarıyla takip ettiklerini belirtti. ÖSYM’nin bugün yaptığı, kayıt tarihlerini 2-6 Eylül’e aldığına dair açıklamayı gördüklerinde çok mutlu olduklarını ifade eden Aslan, kararın öğrenci ve velileleri bir hayli rahatlattığını söyledi.
Aslan, Başbakan Erdoğan’ın devreye girmesinin ardından ümitlerinin bin kat daha arttığını anlatarak, “Başbakanımızın açıklamasından sonra erteleme olacağını tahmin ediyordum. Fakat kesin tarih bugün belli oldu. Alınan karar, şüphesiz benim gibi bana destek olan milyonlarca öğrenci ile veliyi de sevindirmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Sesimize kulak verilmesi gelecek nesiller adına önemli”

Devletin zirvesindeki isimlerin gençlerin sesine kulak vermesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Aslan, “Başta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, diğer bakanlarımıza ve ÖSYM yetkililerine, öğrencilerle velilerin taleplerine ses verdikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
Attığı tweet dünyada ve Türkiye TT olmuştu

Türkiye’deki tüm tweetleri arşivleyen Sosyalmedya.in verilerine göre, “#ÖSYMbayramımızehiretme” etiketli kampanya katılan 27 bin 565 kişi, 200 bin tweet atmıştı. Kısa sürede Türkiye ve dünyada Trend Topic (TT) listesine giren etiket, 13 saat listede kalmıştı. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!