1.5 milyar dolarlık Turkcell kararı ne anlama geliyor

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyar dolarlık Turkcell kararı ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2013 11:55

Turkcell-Altimo hisse davasında uzun zamandır beklenen karar açıklandı. İngiliz Mahkeme Turkcell'in yüzde 13,8'lik hisseyi geri almak için Rus Altimo'ya 1 milyar 565 milyon dolar ödeme yapmasına karar verdi. Çukurova'nın bu ödemeyi yapması için 60 gün süresi var.

Haberin Devamı

İngiltere Privy Couincil mahkemesinde görülen Turkcell-Altimo hisse davasında karar açıklandı. Mahkeme Çukurova'nın Turkcell hisselerini  Rus Altimo'dan geri alması için 1 milyar 565 milyon dolar ödemesine karar verdi. Mahkeme 60 gün içinde ödemenin yapılması gerektiğine hükmetti.

Kararın ardından Turkcell hisselerinin günlük kazancı saat 12 itibariyle yüzde 4'ün üzerine çıkarak 11,75 TL'yi gördü. Ardından gelen satışlarla saat 12:30 itibariyle günlük kazanç yüzde 2,68'e gerilerken hisseler 11.50 liradan işlem gördü. Turkcell hisseleri güne başlangıçta 11.30 seviyesindeydi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
Mahkeme 1 milyar 565 milyon dolarlık rakamı Libor+yüzde 1 faiz uygulayarak saptadı. Rus Altimo grubu 1 milyar 350 milyon dolarlık borç anaparasına işletilecek faizin taraflar arasındaki sözleşmede yer alan Libor+Yüzde 8 seviyesindeki temerrüt faizi üzerinden hesaplanmasını talep ediyordu. Ancak mahkeme nihai rakamı oluştururken Çukurova Grubu'nun hesaplanmasını istediği Libor+yüzde 1 faizi baz aldı. Sonuçta ortaya Çukurova Grubu'nun hesaplarına uyan bir rakam çıktı.

Haberin Devamı

Ancak Mahkeme 1 milyar 565 milyon dolarlık rakama 60 günlük süre içinde Libor+yüzde 8 faizin uygulanacağını söyledi. Bu da Çukurova Grubu borcu ne kadar geç öderse o kadar artacağı anlamına geliyor. Bundan sonra Çukurova Grubu'nun bu borcu ödemesi için finansman bulması önem taşıyor.  Kimi analistler elde edilecek Turkcell hisselerinin değeri yüksek olduğu için Çukurova'nın finansman bulma konusunda avantajlı olduğunu belirtirken, bazı uzmanlar da TMSF'ye alacakları dolayısıyla Çukurova Holding'in bazı varlıklarına el konulmasının finansman bulmada dezavantaj yaratacağını söylüyor.

'FATURA 2 MİLYAR DOLARI AŞABİLİRDİ'

Hürriyet'e açıklama yapan bir analiste göre oluşan 1.565 milyar dolar Çukurova için olumlu. Analist "1.4 milyar ana para vardı Çukurova bunun bir kısmını ödemişti. Eğer mahkeme Çukurova'nın bu miktarı kötü niyetle ödemediğini düşünseydi faiziyle birlikte 2 milyar doların üzerinde bir fatura çıkabilirdi. Çukurovanın Alfa'ya 1.4 milyar dolara geri ödemek için başvuruda bulunduğunu biliyoruz. Muhtemelen mahkeme bu başvuruyu bir iyi niyet göstergesi olarak gördü." diye konuştu. Analist aynı zamanda yatırımcı için de olumlu bir kararın çıktığını belirtirken 1.565 milyar dolar karşılığında Çukurova'nın alacağı Turkcell hisselerinin daha değerli olacağından bu rakamın finansmanında da sıkıntı yaşanmasının düşük olasılık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ÇUKUROVA ÖDEMEYİ YAPARSA TABLO NETLEŞEBİLİR
Garanti Yatırım Analisti Halil İbrahim Kahve
ise kararın Turkcell'deki belirsizliği netleştirmesi açısından olumlu olduğunuı belirtti. Halil İbrahim Kahve "Mart ayından bu yana belirlenen tazminatı bekliyorduk. Çukurova'nın ödeme yapması halinde Genel Kurul gibi sorunları çözecektir. En iyi senaryoyu Çukurova'nın yüzde 13,8'lik hissesini geri alma üzerine kuruluyordu. Muhtemelen Çukurova finansmanını yapıp bu miktarı ödeyecektir. Oluşacak hisse yapısı itibariyle de, bundan sonra, daha önce bloke edilen genel kurulların artık bloke edilmesinin bir anlamı kalmayacak. Çukurova ödemeyi yaptığı takdirde temettü ödenememesi, Genel Kurul'un toplanamaması gibi sorunlar olmayacak"diye konuştu. 

Haberin Devamı

DAVANIN ARKA PLANI
Çukurova, 2005 yılında  o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3,3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13,22'lik Turkcell hissesini 1,6 milyar dolara satın almıştı. Alfa ayrıca yaklaşık yüzde 13,81'lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova'ya 1,7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu.

Çukurova bu paket kapsamında yaklaşık 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1,35 milyar dolarlık borcun geri ödenmesinde Çukurova'nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları'nda davalar açmıştı. Dava temyiz süreci sonrası, nihai kararı verecek olan Privy Council'e taşınmıştı.

Haberin Devamı

Davada Çukurova Grubu rehin konulan yüzde 13.8'lik Turkcell hisseleriniin geri almasını talep etmiş ve buna yönelik bir borç geri ödeme planı sunmuştu.

Geçtiğimiz Ocak ayında Privy Council hisseleri almak için geri ödeme yapılması gerektiğini söylerken geri ödeme rakamını açıklamayıp nihai kararını ertelemişti. Mahkeme Mart ayında taraflardan daha fazla bilgi ve belge talebinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!