Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Son on beş günde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde yaşanan gelişmeler…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 On beş günlük bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Hayat kaldığı yerden devam ediyor… Ve engelliler için yapılmakta olan çalışmalarda da durak verilmiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkıları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın altyapısını oluşturduğu engelli öğretmen atamaları için başvurular Haziran sonunda başladı. Engelli Memur Seçme Sınavı’na (ÖMSS) katılan engelli öğretmen adayları aldıkları puan üstünlüğüne göre 46 branşta 600 öğretmen kadrosuna atanacak. Atanacak olan öğretmenler görevlerine 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren başlayacaklar.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ulaşılabilirlik Destek Projesi'nin (UDEP) uygulama alanını genişletti. Yerel yönetimler ve kurumların, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve ulaşılabilirliğini sağlayacak projelerinin fonlarla destekleneceği duyuruldu.

Haberin Devamı

Ulaşılabilirlik, engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara erişebilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içeriyor. Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık tüm binalarda ve ulaşım hizmetlerinde ulaşılabilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler için büyük önem taşıyan bir gereklilik.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında ilk kez başlatılan ve örnek uygulamalarla ulaşılabilirliğin pilot alan çalışması yapılan kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Ulaşılabilirlik Destek Projesi 2013 yılında da uygulanacak. UDEP 2013 kapsamında proje yürütücüsü olarak il özel idareleri, belediyeler, kaymakamlıklar ve muhtarlıkların, yerleşim yerlerinde belirleyecekleri pilot alanlarda ulaşılabilirliği sağlamaya yönelik projelerinin desteklenmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Başvuru duyurusu Bakanlığın internet sitesinde yayınlanmış bulunuyor. UDEP 2013 Proje Teklif Formuna uygun olarak hazırlanacak proje teklifleri, kurum ve kuruluşlarca elektronik ortamda ve yazılı olarak ilgili valiliğe sunulacak. Proje teklifleri, valilikler tarafından amaç ve proje formatına uygunluğu değerlendirilecek, uygun bulunan proje teklifleri en geç 15 Temmuz 2013 tarihine kadar elektronik ortamda, en geç 22 Temmuz 2013 tarihine kadar da yazılı olarak Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde olacak şekilde gönderilecek. Söz konusu çalışmaya tüm belediyelerimizin katılmaları bekleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde haber ve duyurular artık İşaret Dili’nde de yayınlanıyor.

Haberin Devamı

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, işitme engellilerle iletişimde engelleri kaldırmak için 6 ay kadar önce bir iletişim hattı kurmuş bulunuyor. İşitme engelli bireylerin normal telefon üzerinden gönderdikleri mesajlar söz konusu müdürlük tarafından değerlendiriliyor.  Bu işlem sırasında işitme engellilerin Türkçesi’nin bizim kullandığımıza kıyasla çok zayıf olduğunu gören yetkililer internet sitelerindeki haber ve duyuruları İşaret Dili’nde de yayınlama kararı almışlar. Sitedeki tüm haberler işaret diline çevriliyor. İşaret diline çevrilmiş haberlerde, haberin köşesinde el işareti yer alıyor ve işitme engelliler haberin işaret dilindeki haline bu işaretle ulaşabiliyorlar. Müdürlük, Web sitesinin daha da geliştirileceğini müjdeliyor.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

 

Yazarın Tüm Yazıları