Sıfırdan 2 yeni oto yatırımı şart

Güncelleme Tarihi:

Sıfırdan 2 yeni oto yatırımı şart
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2013 00:00

OSD Başkanı Kudret Önen, yılın ilk 6 ayında ‘mutlu bir tablo’ çizen otomotiv sanayinin, geleceğinin de ‘mutlu’ olabilmesi için, en az 2 yeni ‘sıfırdan’ büyük yeni binek otomobil yatırımı alması gerektiğini söyledi. Önen, “Bunu başarmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen Türk otomotiv sanayinin yılın ilk 6 ayında ‘mutlu bir tablo’ ortaya koyduğunu belirterek, ancak bu tablonun böyle devam edebilmesi için yapılması gerekenler olduğuna dikkat çekti. Türk otomotiv sanayinin ihracattaki başarısını borçlu olduğu hafif ticari araç üretiminde elde edilen avantajın, kaybedilmemesi için çaba harcanması gerektiğine dikkat çeken Önen, “Bu mutlu tablonun devamı için mutlaka 1-2 adet sıfırdan yeni yatırım alınması ve Türkiye’de binek otomobil üretilmesi gerekiyor. Türkiye özellikle otomotivde yeni kapasiteler yaratan yatırımları artıran başarılı teşviklerin ardından, şimdi de özellikle sıfırdan binek otomobil yatırımlarını çekmeyi başarmak zorundadır”dedi.

BİNEK ÜRETİMİ DÜŞTÜ

OSD’nin açıkladığı 2013 yılı 6 aylık verilerine göre Türkiye’de üretim yılın ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 onanında artarak 569 bin 347 adet olarak gerçekleşti. Toplam üretim geçen yılın aynı döneminde 564 bin 720 adet olmuştu. Artan toplam üretime rağmen, otomobil üretiminin yüzde 2 oranında düştüğü görülüyor. Geçen yılın ilk 6 ayında 308 bin 923 adet olan otomobil üretimi, bu yılın aynı döneminde 303 bin 783 adette kaldı.

FAZLA 500 MİLYON DOLAR

Almanya dahil bütün büyük Avrupa pazarlarının çok zor bir günler geçirdiği bir dönemde, Türk otomotiv ihracatının yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında arttığını belirten Kudret Önen, 420 bin 857 adetlik ihracatın yılın sonunda 21 milyar dolarlık bir rakama ulaşmasının beklendiğin söyledi. Önen sektörün dış ticaret fazlasının ise 6 ayda 482 milyon dolar olduğunu söyledi.

THY’NİN KATKISI BÜYÜK

İhracatta başarının alternatif pazarlar bulunmasıyla geldiğini ifade eden Önen, bunda THY’nin uçuşa başladığı yeni destinasyonların da katkısının büyük olduğuna dikkat çekti. Önen şöyle konuştu: “THY’nin açtığı her yeni destinasyon, Türkiye’den iş dünyasının o ülke pazarlarına ulaşmasını sağladı. İş dünyası kolay ulaştıkça da, bu ülkelere yapılan ihracatta artışlar oldu.”

Haberin Devamı

Otobüste bu rekor bir daha çok zor

Haberin Devamı

2013 yılı sonunda pazarın ağır ticari araçlar dahil 850 bin adet olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirten OSD Başkanı Kudret Önen, ilk 6 ayda 2 bin 724 adetlik bir rakama ulaşan otobüs pazarının tarihinin en güzel yılını yaşadığını, bunun İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği dünya çapında bile büyük kabul edilen alımlardan kaynaklandığını ve böylesi büyük bir satış rakamına gelecek yıllarda bir daha ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

İç pazardaki  tehlike ithalatın artması

İÇ pazardaki dengenin binek otomobil lehine değiştiğine dikkat çeken Kudret Önen, ancak pazarda bu talebi karşılayacak yerli arz olmadığı için, ithalatın yüzde 80’e dayandığına dikkat çekti. Hafif ticari araçların son on yılda yüzde 10’dan
fazla pazar kaybettiğine dikkat çeken Önen şöyle konuştu: “Hafif ticari araç kullanımı yıllık araç başına maliyeti en az 2 bin TL’ye çıkan K2 belgesi gibi engellerle cazip olmaktan çıktı. Vergi artışını artık zaten tartışmıyoruz. Pazarın dengesi binek otomobil lehine değişti. Ancak bu da ithalatın yükselmesine neden oldu. İç pazarda gücünü yitiren bir ürünün, ihracatta da güç kaybedeceğini bugünden görmek ve önlem almak gerekiyor.”

Haberin Devamı

Ticari araçlar kiralansa yerli üretim artar

OTOKOÇ Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, uzun dönemli ticari araç kiralayamamanın kendileri için bir sıkıntı oluşturduğunu dile getirerek, “Bu araçlar Türkiye’de üretildiği için ticari araç kiralanabilse, araç sayısı artacak ve fabrikalar daha fazla çalışacak. Dolayısıyla bunun teşvik edilmesi gerekiyor” dedi. Otokoç olarak yılın ilk 6 ayında satışlarını toplam pazarın yaklaşık 2 puan üzerinde yüzde 13 oranında artırdıklarını anlatan Özdemir, geçen yılın aynı döneminde 29 bin seviyesinde gerçekleşen satış rakamının bu yıl 32 bin adete çıktığını ve bu dönemde 1.5 milyar lira ciro yaptıklarının bilgisini verdi. Araç satışlarında otomotiv pazarından geçen yıl sonu itibariyle yüzde 8,1 pazar payı aldıklarını, bu yılın 6 aylık sonuçlarına bakıldığında ise bu oranın yüzde 8.5’e çıktığını belirten Özdemir, yıl sonunda ciro hedeflerinin 3.2 milyar lira, satış adedi hedeflerinin ise 70 binli rakamlar olduğunu söyledi. Araç kiralama alanında Azerbaycan ve Kuzey Irak’ta da faaliyet gösterdiklerine değinen Özdemir, 2013 yılı içinde Kazakistan’da da araç kiralama faaliyetine başlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni Kangoo’ya yeni dizel motor

RENAULT, Minivan segmentinin klasiklerinden Kangoo’yu yeniledi. Yeni Kangoo serisi, yeni ve özel bir dizel motor ile tüketicinin beğenisine sunuluyor. Yeni dCi 90 motor ortalama 5.0  litre/100 km yakıt tüketimi ve 130g Co2/km emisyon değeriyle dikkat çekiyor. Türkiye’de 10 Temmuz’dan itibaren satışa sunulan Kangoo’nun Multix versiyonunda Joy, Touch, Extrem olmak üzere üç farklı donanım seviyesi var. Multix, 37 bin 600 TL’den, Express Cargo Maxi 36 bin 500 TL, Combi Maxi ise 41 bin 650 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Kaptanın yerine Maruszewski

NİSAN 2007 tarihinden bu yana Volvo Car Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Torben Eckardt, 1 Ağustos itibariyle görevini daha önce Goteborg Volvo Car Group’ta Bölge Başkanı olarak görev yapan Greg Maruszewski’ye devrediyor. Bundan sonraki iş yaşamını İsveç Volvo Car Group’ta Latin Amerika Bölgesinden Sorumlu Direktör olarak sürdürecek olan Türkiye hayranı Eckardt, “Hedefim 4 yıl sonra çocukları üniversiteye gönderip aşık olduğum Türkiye’ye kaptan olarak dönmek” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

İkinci el otomobil ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!