Yeni öğretim yılına hazırız

Güncelleme Tarihi:

Yeni öğretim yılına hazırız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 15:38

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “dershaneler kapatılacak” açıklamasının ardından üç dershane birliği ortak açıklama yaptı. ÖZ-DE-BİR, GÜVENDER ve TÖDER’in yaptığı ortak açıklamada, “Dershanelerimiz yeni öğretim yılına hazırdır” denildi.

Haberin Devamı

ÖZ-DE-BİR (Özel Dershaneler Birliği), GÜVENDER (Güven Dersane Sahipleri Derneği) VE TÖDER (Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği), yürürlükteki mevzuat gereği Ocak 2012 başından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirerek, dershanelere kayıtların başladığı belirtildi. Yeni dönemin öğretmen planlamalarının ve sözleşmelerinin yapıldığının, ayrıca dershane kayıtlarının tamamlandığının bildirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlköğretimden ortaöğretime geçişte uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) önümüzdeki yıl yapılmayacağı daha önce ilan edilmiş ancak bunun yerine getirilecek ortaöğretime geçişin yol ve yöntemlerine ilişkin çalışmalar bu güne değin sonuçlandırılamamıştır.

Sayın Bakan’ın 3 Temmuz’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada merkezi sınavların yapılacağı bir kez daha vurgulanmıştır. Sınavlar olsa da olmasa da ortaöğretime geçiş öncesinde 8. Sınıfa devam edecek öğrencilerimizin yanı sıra pek çok 4, 5, 6, 7. Sınıf öğrencimiz de okul başarılarını artırmak için zaten dershanelerimize kayıt yaptırmışlardır. Dershanelerimizde sürdürülen eğitim öğretim etkinliklerinin yararına inanan veli ve öğrencilerimizin dershanelerimizden alacakları eğitim hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacağını belirtmek isteriz.
Sayın Bakanımızın açıklamalarında yer alan kayıt yaptırmaya ilişkin önerilerini, eğitim sistemimizi iyileştirerek ortaöğretime geçişte dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapma iddiası ve iyi niyetiyle ilişkilendiriyoruz.
Sonuç olarak dershane öğretmenlerimizin, dershanelerimize kaydolan ve kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilerimizin, velilerimizin gelecek dönemle ilgili herhangi bir kaygıya ve endişeye kapılmamalarını kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Haberin Devamı

İzmir’den tepki

Öte yandan İzmir Özel Dershaneler Derneği (İZ-Ö-DER) Başkanı Sezai Özel de, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın SBS sınavının kaldırılmasından sonra dershanelere gereksinim kalmayacağını ve kapatılacağı açıklamasına tepki gösterdi.
Özel, “Henüz dershanelerimizin kapatılması diye bir şey yok ama eğer kapatılırsa özel dersler karaborsaya gider ve yer altına iner. O zaman da dershanelerin yeni ismi yersane olur” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl Mart 2012’de dershanelerin ya özel okula döneceğini ya da tümüyle kapatılacağı açıklamasıyla başlayan süreç Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dün yaptığı açıklamayla biraz daha açıklığı kavuştu. Dershanelerin kapanacağını belirten Bakan Avcı velilere “kayıt için acele etmeyin” dedi. İZ-Ö-DER Başkanı Sezai Özel ise, “Velilerden gelen talepler doğrultusunda” basın açıklaması gerçekleştirdi. Dershanelerin şu an kapatılmasının gündemde olmadığını ve yeni eğitim öğretim yılı için şimdiden kayıtların yüzde 60 bittiğini belirten Özel, “SBS sınavlarının kaldırılması nedeniyle dershanelere gerek olmayacağını belirtiyor. Dershanelere gereksinim yoksa bizim de varlık nedenimiz yok demektir. Dershanelerin ortaya çıkış nedeni öğrenme gereksiniminden ortaya çıktı. Bizler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurulmuş özel öğretim kurumlarıyız. Velilerimizin hiçbir şekilde endişelenmesine gerek yoktur. Eğitim ve öğretimimize ilgili takvimde başlayacağız. Bizler sadece sınavlara hazırlık yapmıyoruz. Öğrencilerin öğrenimlerini karşılıyoruz. Ara sınıflarda tamamlayacağı görevimizi yapıyoruz. Bizler kendimizi okullar yerine koymadık. Bizler tamamlayıcı unsurlar oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dershanelerin özel okul olması zor

Özel okulların dershanelerden işlevlerinin farklı olduğunu belirten Özel, “Özel okulların işlevi ayrı, özel dershanelerin işlevleri ayrıdır. Türkiye’de 3834, İzmir’de 220 civarında özel dershane var. 70 bine yakın öğretmen istihdam edilmekte. 1 milyon 250 bin öğrenci dershanelere gidiyor. Anket yapıldığında 263 dershane “özel okula uygunum” diye beyanda bulunmuş. Türkiye’de standartlara uygun 30 ile 40 adet dershane var. Türkiye genelinde özel okullaşma seviyesi çok düşük. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan isteğimiz önümüzdeki yılın planını bilmek. Eğitim ciddi bir iş ve ciddi bir konudur. Bugün Türkiye genelinde özel okullarda doluluk oranı yüzde 50. Dershanelerin özel okula çevrilmesi bu bağlamda boş. İhtiyaç yok. Sekizinci sınıfta SBS olmayacak ama Milli Eğitim Bakanlığı’nın üç adet sınavı olacakmış. Diğer yıllarda 5, 6 ve 7. sınıflara sınavlar yapılacakmış. Bu yüzden dershanelere her zaman ihtiyaç olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!