Mavişehir'den sonra şimdi de Atakent krizi

Güncelleme Tarihi:

Mavişehirden sonra şimdi de Atakent krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 00:00

İzmir Karşıyaka'da Mavişehir planı krizinden sonra bu kez de Atakent Mahallesi'nde TOKİ'nin sattığı üzerinde yüzme havuzu, tenis kortlarının yer aldığı sosyal tesis alanı tartışması çıktı.

Haberin Devamı

Özel bir eğitim kurumunun satın aldığı alana okul yapmak istemesine Atakentliler tepki gösterdi.

Karşıyaka'da TOKİ iştiraki Emlak Gayri Menkul Ortaklığı'nın her sattığı alan kriz çıkartmaya başladı. Mavişehir'de TOKİ'nin rekreasyon alanı olarak sattığı alanın altı ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı Mavişehir planlarında ticaret alanına dönüşmesi ve AVM yapımına olanak sağlanmasına mahalle halkı protesto yürüyüşleriyle geçen ay tepkisini gösterdi.

Mavişehirden sonra şimdi de Atakent krizi

Bu kez de Mavişehir'e komşu Atakent'de benzer bir kriz çıktı. Atakent Mahallesi'nde Efes, Bergama blokları ve villaların arasında yapıldığı 1989 yılından bugüne kadar havuz, restoran, ve tenis kortları olarak kullanılan iki parsel TOKİ iştiraki Emlak Gayri Menkul Ortaklığı tarafından satıldı. İlk parselde plandaki sosyal tesis alanında 14 bin metrekarelik yüzme havuzu, ikinci parselde ise tenis kortları ve sosyal tesislerin bulunduğu arsalar özel bir eğitim kurumu  8 milyon 100 bin TL'ye satın aldı.

 

Haberin Devamı

HAVUZUN ALTINDA RESTORANTLAR NE OLACAK
Özel eğitim kurumunun satın aldığı arazileri okul yapmayı planlaması üzerine Atakent sakinlerini kızdırdı. Atakent Mahalle Muhtarı Halil Karapınar, “Burası hak sahiplerine 1989 yılında teslim edildi. Ben de o tarihten beri muhtarım. Evim de burada. Satılan havuzun altında daha önce satılan ve faal durumda olan işletmeler var. Bunların sahipleriyle iletişime geçmemişler. Restoranların ne olacağı belli değil. Havuz Efes, Bergama ve villaların tam ortasında kalıyor. Binlerce insan oturuyor. Havuz gören ev olarak satın alanlar, şimdi satışa tepki gösteriyor. Halk tepkili. Okul da olsa istemiyorlar. Ben düzeleceğini sanmıyorum. Dediğim dedik, çaldığım düdük anlayışı var. Burada yaşayanların görüşüne önem vermiyorlar. Ancak, mahalle sakinleri tepkisini gösterecek” dedi.

Mavişehirden sonra şimdi de Atakent krizi

Haberin Devamı

“HAVUZ İÇİN ŞEREFİYE PARASI ÖDEDİK”
Bergama 2 blokları yöneticisi Bülent Yağcı ise pek çok ev sahibinin bu olaydan sonra 1989 yılında satın alırken aldatıldığını düşündüğünü söyledi. Havuz gören ev aldıklarını ancak şimdi havuzun yıkılıp yerine okul binası yapılacağını öğrendiklerini belirten Yağcı “Havuz görüyor diye şerefiye parası bile ödendi. Hepimizde gerginlik var. Burayı satın alan öğretim kurumunun da bizimle iletişim  kurması ve ne yapmayı planladığını anlatmasını bekliyoruz” dedi. Omay Solgun ise Efes bloklarında bir devlet bankasının lojmanlarının kısa bir süre önce satıldığını, evleri 350-400 bin TL'ye alan yeni sahiplerinin okul projesiyle ilgili gelişme üzerine şok yaşadığını çünkü önlerinin kapanması tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Solgun, konuyla ilgili toplantılar yaptıklarını ortak hareket edeceklerini ve haklarını koruyacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

2014-2015 ÖĞRETİM YILINA YETİŞECEK
Özel Eğitim Kurumu ise satın aldığı sosyal tesis alanındaki havuz ve restoran işletmelerinin bulunduğu binalara “Alanımız 24 saat kameralarla izlenmektedir tabelaları astı. İnternet sitesinde ise İzmir'de 2015-2016 öğretim yılında Karşıyaka Anaokulu, İlköğretim Okulu ve Lisesi'nin açılmasının amaçlandığını duyurdu. Ancak yeri konusunda bir açıklama yapılmadı. Bu duyuruya göre 2014 yılında inşaatların bitirilmesinin amaçlandığı ortaya çıktı.

ANAOKULA YÖNETMELİK İZİN VERİYOR
İmar planında havuzun olduğu bölgede 11 metre yüksekliğinde sosyal tesis binası yapımına olanak bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski imar yönetmeliğine göre sosyal tesis alanında okul yapılamayacaktı. Ancak bu yıl içinde İzmir'de de geçerli olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği'ne göre sosyal tesis alanında anaokulu, kurs, yurt, çocuk, yuvası, yetiştirme yurdu, kütüphane, sergi salonu, kreş, müze, sinema, tiyatro, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakım evi yapımı olanaklı duruma geldi. Atakent'teki bu alana anaokulu bu yönetmeliğe göre yapılabilecek. Henüz ruhsat için Karşıyaka Belediyesi'ne bir başvuru yapılmadı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!