Rusya için 25 yıl casusluk yapan Alman çifte hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Rusya için 25 yıl casusluk yapan Alman çifte hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2013 12:21

Almanya'da 25 yıl boyunca Rusya hesabına çalıştıkları saptanan Andreas Anschlag'e 6,5 yıl, eşi Heidrun'a ise 5,5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, "casusluğa heveslenen başkalarına ders olsun" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin, son günlerde uluslararası toplumun gündeminden düşmeyen casusluk faaliyetlerine ilişkin ibret verici bir karar aldığını bildirdi.

Kendilerini Avusturya uyruklu Heidrun ve Andreas Anschlag çifti olarak tanıtan Rus casusların, asıl kimliklerini dava süresince de açıklamadıkları belirtildi. 25 yıl casusluk yapan ve Almanya'nın çeşitli yerlerinde oturan çiftin, son olarak Marburg ve Balingen şehirlerinde bulunduğu, NATO ve Avrupa Birliği'ne ait yüzlerce gizli damgalı belgeyi Rus gizli servisi SWR'ye ulaştırdığı ifade edildi.

Mahkeme, bu belgelerin Libya krizi, Afganistan misyonu, Gürcistan ve NATO'nun yeniden yapılanması gibi konuları kapsadığını belirledi.

Rusya'ya iletilen gizli belgelerin Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan bir köstebekten elde edildiği söyledi.

Haberin Devamı

Çifte, faaliyetleri karşılığında her yıl 100 bin euro ödendiği tespit edildi. Çiftin şimdiye kadar kendilerine transfer edilen paranın 690 bin Euro'luk kısmını biriktirdikleri belirtilirken söz konusu paranın nerede olduğu saptanamadı.

Yargılama sonunda Andreas Anschlag'a 6.5 yıl, eşi Heidrun'a ise 5.5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme başkanı hakim Sabine Roggenbrod, çifte verilen cezanın olası diğer casusluk girişimleri için caydırıcı bir nitelik taşımasını amaçladıklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, çiftin istihbarat aktarmada kullandığı değişik yöntemlere de dikkat çekti. Bonn ve Hessen'de çeşitli yerlerde kazılan çukurlara USB bellekler bırakılırken internetteki video paylaşım sitesi Youtube'da kullanılan "Alpenkuh 1" hesabıyla çeşitli futbol videolarına şifreli yorumlar yapıldığı saptandı.

Heidrun Anschlag'ın duruşmalar sırasında yetişkin kızı gündeme geldiğinde ağlaması dikkat çekti. Anschlag çifti, sürdürdükleri gizli faaliyetlerden kızlarının haberi olmadığını öne sürdü.

2011 yılının ekim ayında, Alman polisinin özel hareket grubu GSG 9'a bağlı timlerin, Anschlag çiftinin ev ve işyerlerine eş zamanlı operasyonlar düzenledikleri belirtildi. Heidrun Anschlag'un Marburg'daki evinde Rusya ile telsiz bağlantısı kurarken suçüstü yakalandığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Çiftin yakalanmasında ABD'den elde edilen istihbaratın etkili olduğu açıklandı.  Andreas Anschlag'ın avukatı Horst-Dieter Pötschke, kararı temyiz edebileceklerini söyledi.

Pötschke, eski Başbakan Willy Brandt'ın başdanışmanı olan ve Doğu Almanya hesabına casusluk yapmakla suçlanan Günter Guillaume'un da avukatlığını yapmıştı.(DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!