İçişleri Bakanlığı'ndan Lice açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İçişleri Bakanlığından Lice açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 13:44

İçişleri Bakanlığı, Lice'deki karakol yapımı gerginliğinde, bir kişinin hayatını kaybettiğini, ikisi ağır olmak üzere 9 kişinin yaralandığını belirterek, konuyu idari açıdan incelemek üzere iki Jandarma Genel Komutanlığı müfettişiyle iki mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık Köyü'nde yapımı devam eden Kayacık Jandarma Karakol Komutanlığı hizmet binası inşaatını protesto etmek ve çalışmaları durdurmak amacıyla dün saat 16.00 sıralarında 200-250 kişilik bir grup tarafından, çeşitli sloganlar atılarak basın açıklaması yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, grubun daha sonra taş ve molotofkokteylleriyle jandarma karakolu, inşaatta çalışan işçilerin barındığı çadır ve konteynerlere saldırıda bulunduğu, bu saldırılar sonucunda işçilere ait 2 çadırla bir konteynerin yakıldığı belirtildi. Grubun, inşaat işçileriyle karakolda bulunan güvenlik görevlilerine taşlarla ve sopalarla saldırdığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ'TAN LİCE İLE İLGİLİ ÜRKÜTEN İDDİALAR
NTV'ye telefonla bağlanan BDP lideri Selahattin Demirtaş, Lice'deki olaylarla ilgili şu iddialarda bulundu:
''İnsanlar demokratik özgürlük haklarını sınırsız kullanabilmeli. Biz neden silahların susması için çaba sarf ettik. İnsanlar özgürce fikirlerini ortaya koyabilsin diye Ama hükümet bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmiyor. Savaşların biteceği bir durumda 134 yeni karakol inşaatına hız verilmesinin mantığı olabilir mi? Madem ki barışı getireceğiz bu devlet 134 yeni karakola milletin parasını niye yatırıyor. Dün katliamın gerçekleştiği köyün altyapısı yok ama 2 tane karakol yapılıyor oraya. Mevcut karakolun biraz daha ilerisinde yapılıyor. Biz ilk günden beri sağduyu çağrısı yapıyoruz Gezi’de, Lice… Nerede olursa protesto bir haktır. Devletin de engelleyici tutumlar içerisine girmemesi lazım. Hükümetin yapması gereken silah doğrultup taramak değildir. Lice’de insanlar arkasından vuruldu. Sonra gaz atıldı, yaralılar alınamadı. Devlet provokasyon kokusu alıyorsa o komutanı almalı. Karakol inşaatının ne acelesi var. Bizim kitlemiz de bu kritik süreçte demokratik protesto haklarını kullanacaklar ama provokasyonlara karşı duyarlı olmaları çağrısını yapıyorum Bugüne kadar yetkililer nerede sivil ölse güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığını söyledi. Biz 90 yıldır biliyoruz ki güvenlik güçleri havaya ateş açıyor, yerdeki vatandaş ölüyor Süreç ilerlesin istiyorsa Hükümet sorumsuzca açıklama yapmayı bırakıp bu olayın üzerine gitmeli.''
İŞTE OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR

Haberin Devamı

"Bunun üzerine karakolda bulunan güvenlik kuvvetleri tarafından gruba dağılmaları için sözlü uyarılarda bulunulmuştur. Ancak yapılan tüm uyarılara rağmen grubun saldırılarını devam ettirerek, karakolun tel örgülerinden içeri girmeleri üzerine gazla müdahalede bulunulmuş ve havaya uyarı atışı yapılmıştır.

Bu müessif olay sonucunda bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ikisi ağır olmak üzere dokuz vatandaşımız yaralanmıştır. Olayla ilgili adli tahkikat Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olup, ayrıca İçişleri Bakanlığınca, konuyu bütün yönleriyle idari açıdan incelemek ve gerekli araştırmaları yapmak üzere, iki Mülkiye Müfettişi ile iki Jandarma Genel Komutanlığı Müfettişi görevlendirilerek bölgeye gönderilmiştir."

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!