Ramazan alışverişi uyarısı: İhtiyacınız kadar alın

Güncelleme Tarihi:

Ramazan alışverişi uyarısı: İhtiyacınız kadar alın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 14:26

Hemen her Ramazan öncesi, gıda ürünlerindeki fiyat artışları gündeme gelir. Kırmızı etten, beyaz peynire, pirinçten salçaya dek uzanan geniş bir yelpazedeki gıda ürünlerine 'zam' tartışmaları gündeme gelir. Çoğu zaman 'fırsatçılık' olarak yorumlanan bu durumun, bir de tüketici boyutunun olduğu anlaşılıyor. Uzmanların bu konudaki uyarısı net: "İhtiyacınız kadar alın. Fazla talep fiyat artışlarına neden oluyor."

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Ramazan ayında fiyat artışındaki en büyük nedenin tüketicinin dengesiz alışveriş yapması olduğunu söyledi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, tüketicilerin ihtiyaçları kadar ürün satın almaları önerisinde bulundu.

Dinç,yaptığı açıklamada, yaklaşan Ramazan ayı öncesi alışveriş yapmaya hazırlanan tüketicinin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Ramazan ayında insanların sofralarını daha canlı tutmak istemesinin özellikle gıda ürünlerinde tüketimi artırdığına değinen Dinç, bu durumu fırsat bilen bazı kişilerin haksız zam yapabileceğine dikkati çekti.

"Ramazan ayında fiyat artışındaki en büyük neden tüketicinin dengesiz alışveriş yapmasıdır" diyen Dinç, şunları kaydetti:

"Tüketici, günlük ihtiyaçları kadar alışveriş yaparsa bu durum zam yapmayı düşünenlerin iştahını kırar. Tüketici, gücünün farkına varırsa pazarın kontrolünü eline alır. Fırsatçılara prim vermemek tüketicinin elinde. Ortada toptan alışveriş yapmayı gerektiren bir durum yok. Vatandaş, alışverişlerini her zamanki gibi yaparsa talep normal seyrinde kalır. Şimdi bazıları mallarını stok yaptı. Duruma göre söz konusu malları piyasaya sürecek. Hızlı talep olmazsa fiyatlar düşer. Dengeleri değiştirmek tüketicide biter."

Dinç, talep yoğunluğunun da istismar edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHTİYACINIZ KADAR ALIN

Haberin Devamı

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, özellikle pirinçte, Ramazan ayında, diğer aylara kıyasla yüzde 50-60’lık artış olduğunu söyledi. Mehmet Reis, tüketicilerin ihtiyacı kadar almaları tavsiyesinde bulunarak “Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde insanlar, daha uygun fiyatı ürün almak için fazladan ürün alıyordu. Ancak bu ürünlerin bir bölümü bozularak çöpe gidiyordu. Son yıllarda, tüketici davranışlarında da bir iyileşme, insanların daha rasyonel davrandığını görüyoruz.”
Mehmet Reis, pirinç, un, salça gibi temel ürünlerin yanı sıra, peynir, zeytine gibi ürünlere de Ramazan nedeni ile talebin arttığına işaret etti.

Haberin Devamı

'FIRSATÇILIK YAPILIYOR'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak zamların hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, yetkilileri ve kamuoyunu Ramazan fırsatçılığına izin verilmemesi konusunda uyardı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda maddelerinde her yıl yaşanan spekülatif artışların bu yıl da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunun giderek merak konusu olduğunu belirtti.

Türkiye'de son iki yıl içinde hayvan sayısında yaşanan artış nedeniyle kırmızı et ve süt ürünleri kıtlığı yaşanmadığını ifade eden Yetkin, şunları

Haberin Devamı

kaydetti: "Ramazan dolayısıyla bu ürünlerde fiyat artışını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki son günlerde et fiyatlarında yüzde 7-10 arasında bir artış gerçekleşmiş bulunmaktadır ve bu artış da spekülatiftir. Daha çok Ramazan ayı fırsatçılığı suçlamalarını ortadan kaldırmak için et ticareti yapan kesimlerin bir taktiğidir. Nitekim 120 bin et üreticisini temsil eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği adına yapılan açıklamada da bu artış Ramazan fırsatçılığı olarak değerlendirilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!