AB’den ilginç tesadüf

Güncelleme Tarihi:

AB’den ilginç tesadüf
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 00:00

Türkiye ile müzakerelere rötarlı devam etme kararı alan AB, Hırvatistan’ı 1 Temmuz itibariyle tam üyeliğe kabul ediyor.

Haberin Devamı

AB, dün ayrıca Sırbistan ile de müzakerelere başlama kararı aldı. Bu karar, 624 yıl önce Sırpların Osmanlı’ya yenildiği 1’inci Kosova Savaşı’nın yıldönümüne denk geldi.

AVRUPA Birliği, Osmanlıların Sırbistan’a karşı büyük zafer kazandığı 1’inci Kosova Savaşı’nın yıldönümü olan 28 Haziran tarihinde, Sırbistan ile tam üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldı. AB ayrıca dün, Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan 4.5 milyon nüfuslu Hırvatistan’ın, 1 Temmuz’dan itibaren Avrupa Birliği’nin 28’inci üye ülkesi olmasını da karara bağladı. AB üyelik müzakerelerine Türkiye ile aynı gün, yani 3 Ekim 2005’te başlayan Hırvatistan’ın üyeliği 8 yıl sonra gerçekleşmiş oldu. Müzakereler, Slovenya ile yaşanan ve Piran Koyu’nu içeren sınır anlaşmazlığı yüzünden Slovenya tarafından bloke edilse de bu sorun aşıldı ve müzakerelerde sonuca doğru ilerlendi.

Tören, pazar günü

AB’nin 60 yıllık geçmişinde 7’nci kez ‘genişleme kapısı’nı açması anlamına gelen bu üyelik, en son Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğinden (2007) altı yıl sonra gerçekleşti. Yarın, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de olduğu birçok hükümet ve devlet başkanı Zagreb’e giderek, ‘üyelik törenlerine’ katılacak. AB Konseyi Başkanı Van Rompuy’un aynı zamanda, hafta başı Belgrad ve Priştine’ye giderek, Sırp ve Kosova halkına hitap etmesi bekleniyor.  Dün bu tarihi kararı alan AB Konseyi’nin Başkanı Herman Van Rompuy, hem Sırbistan’la tam üyelik müzakerelerinin başlamasının, hem de Hırvatistan’ın üyeliğini, ‘tarihi karar’ olarak nitelendirdi. Sırbistan ve Kosova’nın nisan ayında imzaladıkları “cesur anlaşmanın” sonucu olarak Belgrad yönetimiyle AB katılım müzakerelerine en geç Ocak 2014’te başlanacağını söyleyen Van Rompuy, Kosova’yla da ‘aday ülke’ statüsü için gereken İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin yakın zamanda onaylanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Hırvatistan hazır mı?

Hırvatistan’daki, polis ve yargı sisteminin Avrupa seviyesine ulaşmaması, organize suçlar ve yolsuzluklara karşı mücadeledeki sorunların varlığı eleştirisi konusu yapılıyor. Hırvatistan’ın bütçe açığı, AB İstikrar Paktı’nda öngörülenden iki kat büyük. Gençler arası işsizlik yüzde 40 civarında. Nüfus yaşlanıyor ve seyreliyor. 1991’de Hırvatistan’ın nüfusu 4.7 milyondu. Şimdi 4.3 milyonun altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Kosova Savaşı’nın yıldönümü

Sultan I’inci Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandan Lazar önderliğindeki Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde başlayan savaş sonrasında Sırplar, yeniden Osmanlı’nın üstünlüğünü kabul etmişler ve Kuzey Sırbistan yolu Osmanlılara açılmıştı. Osmanlı galibiyetinden sonra Tuna güneyindeki Balkan topraklarında Osmanlılara karşı koyacak önemli bir güç kalmamıştı. Sırplar, her yıl bu yenilgiyi törenlerle anıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!