Bozcaada günlükleri – I

Haberin Devamı

Bozcaada günlükleri – I

CUMA sabahı vardım adaya. Genzimde yediğimiz gazların kokusu. Hayat devam eder mi? Nasıl devam eder? Arkadaşlarımın, eşimin dostumun yediği cop darbelerinin acısı diner mi? İzleri silinse bile, bu zulmün hafızalardaki izi silinir mi? Her şeye rağmen yaşamak ve ayakta kalmak hayat. Biliyorum, hiç bir şey geçmeyecek. Ve hiç bir şey 31 Mayıs sabahından önceki gibi olmayacak. Ne medya, ne insanlık...
“Sahillere bahar geldi” yazı dizisi işte bu halet-i ruhiye ile başlıyor bugün.

Unutmak, unutturmak için değil. Biraz olsun nefes almak için. İnsan olduğumuzu, bu memleketin evladı olduğumuzu, Ege’nin her bir köşesinin kardeşçe, bir arada ve barış içinde yaşanan bir memleket toprağı olduğunu bir kez daha görmek, göstermek için.
Ve Bozcaada. Hükmü kendine geçen cumhuriyet. Alabildiğine saatsiz. Alabildiğine çıkarsız. Komşunun komşuya muhtaç yaşadığı, en cılız fidenin bile özenle korunduğu, bir parmak arası, bir yırtık tişörtle bir ömür geçirebileceklerin adası.
Denize doğan çocukların, telli duvaklı, davullu zurnalı köy düğünlerinin, göstermeye değil, görmeye gelenlerin; kendi halindeliğin başkenti. Saltanata değil, sadeliğe övgü Bozcaada yine bu yaz.

Haberin Devamı

Tek fark; adada ardı ardına açılan küçük oteller, mütevazi pansiyonlar, gustosu yüksek bir kaç yeni restoran. Yenileri, klasiklerle karıştırıp, denizi rüzgara harman ederek, ilk yazıya Bozcaada ile başlıyoruz bu yaz.
Haydi hayırlı seferler!

YENİ RESTORANLAR

Ada’m Butik Bistro
Geçen yaz yazdığım Bozcaada aşığı Saada Delen, nihayet adasına kavuştu. Hem de kırmızı kapı pencereli, içinde harika yemeklerin piştiği, mini mini bir bistro restoranla. Adam’da öğle saatlerinde, özel ciabatta ekmeğinde balık ekmek ile başlayan servis, gün akşama dönerken enginarlı ahtapot, beğendili balık kavurma, midye pilaki, şarap soslu midye ile şenleniyor. Mutfakta yetenekli şef Banu Nas var. Adam aynı zamanda, gece 00.00 itibariyle de eski Türkçe plakları ve gelincik, üzüm, karadut, frenk üzümü, yaban mersininden yapılan yerel meyve shotları ile son durak olma özelliği taşıyor. Rum Mahallesi’ndeki irili ufaklı restoranlar arasında yer alan Adam’da başlangıçlar 15-25 TL arası, ana yemekler ise 25-35 TL arası değişiyor. Ben bu Adam’ı çok sevdim. Darısı başınıza.
Cumhuriyet Mah. Alsancak Sok. No: 42, Bozcaada. (0286) 697 84 04 – www.adambozcaada.com

Haberin Devamı

Kapı 14
Nar Pansiyon’un karşı köşesinde, Ada’nın ilk karakolu olan kırmızı beyaz nefis bir Rum evinde mevzilenmiş bir et lokantası. Geçmişten kalmış izlenimi veren bir meyhane. Köftesi, ev yapımı salçası, balık pastırması efsane. Sarımsakları ahşap çubuklara dizip mangalda közlüyorlar, ki sarımsak sevip kokusuna dayanamayanlar için sıkı buluş. Bütün bütün yeniyor ilaç niyetine. Sahibi genç şef Kutlu Yavrucuk, aktrist Sumru Yavrucuk’un yeğeni. Dolayısı ile dekorasyonda Sumru’dan hoş dokunuşlar da görmeniz mümkün. Samimi, hoş, rahat edebileceğiniz bir mekan Kapı 14. Fiyatları ne ucuz, ne pahalı. Orta karar. Keyfiyse büyük.
Cumhuriyet Mah. İstiklal Sok. No: 14, Bozcaada. (0286) 697 84 23 - www.kapi14restoran.com

Haberin Devamı

Bozcaada günlükleri – I

Cabalı Meyhane
Bu yaz başında, Kale’ye karşı gün batıran bir noktada açıldı. Denize açılan mini minnacık bir rıhtımı, rıhtımında kırmızı saksıları var. Çıtır pıtır karides, kağıtta kalamar, deniz ürünlü börek, mönünün demirbaşları. Beğendili sübye bitmediyse hala, muhakkak isteyin. Bu saydığım deniz ürünlü ara sıcakların tabağı 20 TL’den başlıyor. Rezervasyonlu gitmekte fayda var.
Kazanlar Sokak, Bozcaada. (0286) 697 01 18

Bozcaada günlükleri – I

BİR ADA KLASİĞİ

Çiçek’ten Bozcaada Kurabiyesi
Çiçek Ekmek, 1959 yılında İstanbul’da kurulmuş. An itibariyle İstanbul’da 4 fırın, Ada’da bir fırın ve bir pastane ile ününü sürdürüyor. Sahibi Tahir Bey ve eşi Sermin Hanım’ın yıllardır tatillerini geçirdiği Bozcaada’ya olan aşkları, onları buraya yerleşmeye sürüklemiş. 2004’te sadece fırın olarak faaliyet gösterirken, 3 yıl önce yaz kış kapanmayan Çiçek Pastanesi’ni de açmışlar. 150 yıllık tariften yapılan sakızlı bademli Bozcaada kurabiyesi olay!!!
Rum Mahallesi, Atatürk Caddesi, Bozcaada. (0286) 697 82 26

Haberin Devamı

Bozcaada günlükleri – I

YARIN: ADA’NIN YENİ OTELLERİ, YENİ DÜKKANLARI, YÜZYILLIK SOKAKLARI

Yazarın Tüm Yazıları