Lice'de karakol inşaatında olay: 1 ölü, 9 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Licede karakol inşaatında olay: 1 ölü, 9 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 00:00

Diyarbakır’ın Lice İlçesi Kayacık Köyü’nde jandarma karakoluna yapımı süren ek inşaatı engellemek isteyen grupla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Olaylarda bir kişi öldü, 9 kişi de yaralandı. Lice'de yaşanan olaylar İstanbul'da Kadıköy, Beşiktaş ve Kağıthane'de protesto edildi.

Haberin Devamı

Bölgede yeni karakol yapılmasına karşı çıkanların bir süredir tırmandırdığı gerginlik, dün Lice’de çatışmaya dönüştü. Lice’ye 20 kilometre uzaklıktaki Kayacık Köyü’nün 200 metre dışındaki jandarma karakolunun ek inşaatına karşı çıkan, aralarında köylülerin de bulunduğu kalabalık grup, dün öğleden sonra protesto gösterisi düzenledi. Karakol  önüne gelen grup, burada inşaatta çalışan işçilere engel olmak istedi. Protestocu gruptan bazıları işçilere taş atmaya başlayınca, gerginlik bir anda tırmandı.

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER / HÜRRİYET TV 

Haberin Devamı

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Gruptakiler, molotof kokteyli atarak şantiyeye girmek isteyince, güvenlik güçleri gaz bombasıyla müdahale etti. Bu sırada protestocu gruptan bazıları, işçilerin kaldığı çadırları ateşe verdi. Protestocuların karakol inşaatına girmesine engel olmakta güçlük çeken jandarma, uyarı ateşi açtı.

VALİ: 1 ÖLÜ, 9 YARALI


Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Lice'nin Kayacık Köyü'nde saat 15.00 sıralarında 200-250 kişilik bir grubun tadilatı yapılan karakolda çalışmaları durdurmak ve protesto etmek istediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: 'Saat 15.30'da yaptıkları basın açıklaması sonrasında grup molotoflu, taşlı, sopalı ve el yapımı patlayıcılarla karakola saldırmış ve akabinde Kayacık Köyü karakolunun tel örgülerini aşmış ve işçilerin bulunduğu barınma çadırını molotof atarak ateşe vermişlerdir. Daha sonra inşaatı işçileri ile güvenlik güçlerini taşlamaya başlamışlar ve sopalarla saldırmışlardır. Bunun üzerine karakolda bulunan güvenlik güçleri tarafından öncelikle gruba dağılmaları konusunda yüksek sesle sözlü olarak uyarıda bulunulmuş akabinde grubun dağılmayıp tekrar karakola saldırılarını devam ettirmesi ve bir şahsın silahla ateş etmesi üzerine gazla müdahale edilmiş ve tüm bu uyarılara rağmen grubun dağılmaması üzerine havaya uyarı ateşi açılmıştır. Kayacık karakoluna yapılan müessif ve tasvip edilmeyen bu saldırı sonrası yapılan tespitte 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2'si ağır 9 vatandaşımız çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelerde tedavi altına alınmıştır.''

KORKUTAN GERGİNLİK / Foto Galeri

Haberin Devamı

Ortalığın savaş alanına döndüğü olaylar sırasında 18 yaşındaki Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi, 2'si ağır 9 kişi de yaralandı.

LİCE KANA BULANDI

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yaralıları hastanelerde ziyaret ederek doktorlardan sağlık durumları hakkında bilgi aldı. 

 

İSTANBUL'DA 'LİCE' PROTESTOSU

Öte yandan Lice'de yaşanan olaylar Kadıköy, Beşiktaş ve Kağıthane'de protesto edildi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda toplanan gruplar, Kuşdili Caddesi'nden Boğa Heykeli önüne yürüdü. Ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla Lice'de yaşanan olayları protesto eden gruplar çeşitli sloganlar attı. Boğa Heykeli önünde protestolarını sürdüren gruptakiler, daha sonra Yoğurtçu Parkı'na geri döndü. Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda toplanan bir başka grup ise Beşiktaş Köyiçi Meydanı'ndaki Kartal Heykeli'ne yürüdü. Çeşitli sloganlar atan

DEMİRTAŞ'TAN LİCE İLE İLGİLİ ÜRKÜTEN İDDİALAR
NTV'ye telefonla bağlanan BDP lideri Selahattin Demirtaş, Lice'deki olaylarla ilgili şu iddialarda bulundu:
''İnsanlar demokratik özgürlük haklarını sınırsız kullanabilmeli. Biz neden silahların susması için çaba sarf ettik. İnsanlar özgürce fikirlerini ortaya koyabilsin diye Ama hükümet bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmiyor. Savaşların biteceği bir durumda 134 yeni karakol inşaatına hız verilmesinin mantığı olabilir mi? Madem ki barışı getireceğiz bu devlet 134 yeni karakola milletin parasını niye yatırıyor. Dün katliamın gerçekleştiği köyün altyapısı yok ama 2 tane karakol yapılıyor oraya. Mevcut karakolun biraz daha ilerisinde yapılıyor. Biz ilk günden beri sağduyu çağrısı yapıyoruz Gezi’de, Lice… Nerede olursa protesto bir haktır. Devletin de engelleyici tutumlar içerisine girmemesi lazım. Hükümetin yapması gereken silah doğrultup taramak değildir. Lice’de insanlar arkasından vuruldu. Sonra gaz atıldı, yaralılar alınamadı. Devlet provokasyon kokusu alıyorsa o komutanı almalı. Karakol inşaatının ne acelesi var. Bizim kitlemiz de bu kritik süreçte demokratik protesto haklarını kullanacaklar ama provokasyonlara karşı duyarlı olmaları çağrısını yapıyorum Bugüne kadar yetkililer nerede sivil ölse güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığını söyledi. Biz 90 yıldır biliyoruz ki güvenlik güçleri havaya ateş açıyor, yerdeki vatandaş ölüyor Süreç ilerlesin istiyorsa Hükümet sorumsuzca açıklama yapmayı bırakıp bu olayın üzerine gitmeli.''
gruptakiler, daha sonra buradan ayrıldı. Kağıthane Nurtepe Mahallesi'nde toplanan bir grup da sloganlar eşliğinde Lice'de yaşanan olayları protesto etti.

Haberin Devamı

KADIKÖY'DE LİCE PROTESTOSU / HÜRRİYET TV

Licede karakol inşaatında olay: 1 ölü, 9 yaralı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!