CerModern’de CAVA çatlağı

Güncelleme Tarihi:

CerModern’de CAVA çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 00:00

CerModern’i, yaptığı açıklamayla eleştiren CAVA Enstitü, merkezle geçtiğimiz yıl boyunca yürüttüğü işbirliğini bitirme kararı verdiklerini açıkladı. CerModern ise CAVA ile çalışmama kararını kendilerinin aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Başkent’in çağdaş sanat merkezi CerModern ile kurdukları işbirliğini bitirme kararı verdiklerini açıklayan CAVA Enstitü, merkezi, “ÇokModern bir tül perdesi” ifadeleriyle eleştirdi. Mekan paydaşlığı yaptıkları süre zarfında maddi ve manevi olarak mağduriyet yaşadıklarını belirten CAVA Enstitü Program Yönetmeni ve Yapım-Eki İcra Kurulu Üyesi Tufan Taştan, CerModern ile işbirliklerini sonlandırma nedenlerini şu sözlerle anlattı:
“CerModern ile başladığımız mekansal paydaşlığın, düşünsel ve maddi yıpranmaya yol açabileceğini ön göremediğimiz ve işletme sahiplerinin sanat odaklı bir tutum içerisinde olduğu yanılgısına düştüğümüz için şaşkın, eğitmenlerimiz, danışmanlarımız ve öğrencilerimiz karşısında mahcubuz. Bu süreçte, yüzeysel bir estetik anlayışıyla tarihi bir yapının maddi dünyaya seyre açılabileceğini, bir sömürü düzeninde içerisinin şekillenebileceğini gördük.

Haberin Devamı

DEKOR AMACIYLA KULLANILIYOR

Sanatlar merkezi adı altında daha fazla kar elde etmek için sanatın araçsallaştırılabileceğini, düğünlerin, sünnetlerin, kermeslerin, doğum günü partilerinin bir sanat merkezinin içinde yer bulabileceğine şahit olduk. Sanatın modern bir otoparkın gölgesinde kalabileceğini, betonarme duvarların, üzerinde asılı eserlerin ve sanatın birçok disiplininin ticari bir alanı güzellemek için dekor olarak kullanılabilceğini şaşkınlıkla izledik. CAVA Enstitüsü olarak CerModern ile kurmuş olduğumuz mekansal paydaşlığa, maddi ve manevi mağduriyetin yanı sıra belirttiğimiz istismarlardan kaynaklı olarak son veriyoruz. Bugün tüm sanatçıları ve sanatseverleri de sanattan ve hayattan yana bir tutum sergilemeye davet ediyoruz”

KARARI BİZ VERDİK

CAVA Enstitü ile iki dönem şeklinde tasarlanan atölye programının mayıs ayında sona erdiğini ve atölye programının ikinci evresinde Taştan’ın sorumlu olduğu iki atölyede meydana gelen aksaklıklar sonucunda Taştan ve firması Yapım Eki’yle çalışmama kararını kendilerinin aldığını belirten
CerModern İcra Kurulu Üyesi Münevver Helün Fırat da, “Önemli sayıda katılımcıya talepleri doğrultusunda katılım bedelleri iade edildi, Taştan da kar ortaklığından oluşan payını aldı” dedi.
CerModern’in, sergi ve sanat alanlarının yanı sıra ticari ve sosyal alanlarının da mevcut olduğunu ifade eden Fırat, “Taştan’ın ifade etmeye çalıştığı sanat alanlarında sosyal faaliyetlerin gerçekleştiriliyor olması yorumu gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!