AB Büyükelçilerinden gece yarısı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

AB Büyükelçilerinden gece yarısı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 23:28

AB Bakanı Egemen Bağış'ın dün öğle yemeğinde bir araya geldiği AB ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileri, gece sürpriz bir açıklama yaparak, "ifade ve toplanma özgürlüğüne" dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de yetkililerin katıldığı öğle yemeğinde AB Büyükelçilerine, Gezi olayları konusunda hükümet adına bilgilendirme yapılmış, göstericilerin şiddet kullandıklarına ilişkin emniyetin görüntüleri izlettirilmişti. Bakan Egemen Bağış da yaptığı konuşmada, bu şiddet görüntülerine dikkat çekmişti. Ancak öğle yemeğinin akşamında ani bir gelişme yaşandı. Bu tip toplantılardan sonra teamül olarak ortak açıklama yapmayan büyükelçiler, gece saatlerinde, "toplantıda hazır bulunan tüm AB Büyükelçileri" adına yazılı bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

İfade ve toplanma özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine özel vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi:

"AB Büyükelçileri, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın daveti üzerine Türkiye'deki son protestolar konusunda bir brifinge katılmışlardır. Toplantıya Bakan Bağış başkanlık yapmış, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı da brifing vermişlerdir. Bu toplantı, AB ülkeleri temsilcilerinin toplu halde ilk kez hükümet ile görüş alışverişinde bulunmalarına vesile olmuştur. Yaşanan olaylar konusunda, özellikle de polisin barışçıl göstericilere yaklaşımı ve basın özgürlüğü konularında endişelerimizi dile getirdik. Ayrıca, hem göstericiler konusunda hem de güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı yönündeki iddialarla ilgili hükümet ve yargının yaptığı takipte şeffaflık ve hesap verebilirliğe olan ihtiyacı vurguladık. Toplanma ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere temel özgürlüklere saygı konusundaki ihtiyacın altını çizdik."

Haberin Devamı

LOĞOĞLU: FASLIN HİÇ AÇILMAMASINDAN İYİDİR


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!