AB ile ‘orta yol’ bulundu

Güncelleme Tarihi:

AB ile ‘orta yol’ bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 00:00

Gezi Parkı olaylarına yönelik müdahaleyle ilgili olarak bazı AB ülkelerinin itirazı yüzünden açılması tehlikeye giren 22’nci faslın açılmasına karar verildi. Ancak başlık, planlandığı gibi bugün değil, sonbaharda müzakereye açılacak.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği ile Türkiye arasında ‘kriz’ yaratan 22’nci faslın açılışı konusunda ‘orta yol’ bulundu ve her iki tarafı da ‘memnun eden’ bu yolla, ‘Gezi Parkı’ olayları sonrasında iki taraf arasında yaşanan kriz aşılmış oldu. Bu çözüme göre AB, ‘Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçlar’ faslının açılışına onay verdi. Ancak bu faslın müzakerelerinin başlaması için gerekli olan ‘Hükümetler Arası Konferans’ (HAK) toplantısının, AB Komisyonu’nun 9 Ekim’de yayımlayacağı ‘İlerleme Raporu’nun ardından gerçekleşmesi konusunda uzlaşıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu kararı, memnuniyet verici olarak yorumlarken, aynı memnuniyet, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle’den ‘’tweet’ aracılığıyla duyuruldu.

Erteleme değil

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’ye çabalarından ötürü teşekkür eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu kararı, ‘22’nci fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Önümüze bakalım... Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Sadece prosedür ve bazı seremoni toplantıların tarihi ileride tayin edilecek” diyerek yorumladı. Davutoğlu, 22’nci faslın açılmasının ardından Türkiye’nin müzakere sürecinde 23’üncü ve 24’üncü fasılların da “derhal açılmasını istediğini” söyledi ve “Bu fasılların açılması insan hakları ve diğer özgürlükler açısından önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

Bağış: İçeriiği de önemli

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: “Gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında birçok kesim, Türkiye’nin AB sürecinin önemini bir kez daha idrak etme imkânı buldu. Faslın içeriği de zamanlaması da önemli. Bölgesel politikalar faslı, Türkiye’nin farklı coğrafi bölgeleri arasındaki gelir dağılımının azalmasına yönelik, bölgeler arasındaki kalkınma makasının kapanmasına yönelik önemli bir fasıldır. Bu da terörle mücadelede önemsediğimiz çözüm sürecinde anlamlı katkı veren süreç oldu.”

Haberin Devamı

Mini yorum

Win-win formülü

TÜRKİYE ile Almanya arasındaki müzakere krizinin “rötarlı formül” ile çözülmesinde iki ülke dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ile Guido Westerwelle arasında geçen cumartesi gününden bu yana başlayan yoğun diplomasi trafiği ile Westerwelle’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna etmesi önemli rol oynadı.

YOĞUN DİPLOMASİ

İki bakan, haftasonu Katar’ın başkenti Doha’da yüzyüze görüşmelerinden sonra tam üç kez telefonda konuştu. Berlin ile Ankara arasında krizin nasıl çözüleceğine dair en az üç kez de metin değişimi yapıldı. Westerwelle, Almanya Başbakanı Merkel ile görüşerek, Gezi Parkı olayları ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın söylemleri nedeniyle hükümete gösterilen tepkinin, AB istikametinde yürüme isteğini ortaya koyan Türk halkına yönelik olmaması gerektiği mesajını verdi. İngiltere, İsveç ve İtalya gibi ülkeler de Almanya nezdinde girişimlerde bulundu. Sonunda Merkel, ‘rötarlı açılış’ formülüne onay verdi. Buna göre başlık, bugün yerine ekim ayının ikinci yarısında resmen müzakereye açılacak. Oysa Ankara, başlığın bugün Brüksel’de Hükümetlerarası Konferans ile açılacağını planlıyordu. Bir diplomatik kaynak, “Bu formül her iki taraf için de win-win (kazan-kazan) durumu oldu” dedi.Uğur ERGAN / ANKARA

Haberin Devamı

Otel lobisine bibergazı ihlaldir

ANKARA’da temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türk hükümetinin Gezi Parkı olaylarını iyi yönetemediğini, bir otelin lobisine biber gazı atmanın AİHM hukukunun açık ihlali olduğunu söyledi. Jagland, hükümetin krizi yönetip yönetmediğine dair şunları aktardı: “Yönetmedikleri yönünde bazı açık örnekler var. Başbakan Erdoğan’a ve Adalet Bakanı’na da söyledim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı bu gibi durumlarda nasıl davranılması gerektiğine ilişkin güzel bir rehber niteliğinde. Bir otelin lobisine biber gazı atılması AİHM hukukunun açık bir ihlalidir, bu çok açık. Ayrıca bazı durumlarda hiç de hoş olmayan güç kullanımı örnekleri görüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!