‘Selam Cizira Botan’

Güncelleme Tarihi:

‘Selam Cizira Botan’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 00:00

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Cizre’de gerçekleştirdikleri kalkınma zirvesinde, “Selam Şırnaklılar, Selam Cizira Botan. Çözüm sürecinin toplumun geneli tarafından benimsendiğini görüyoruz. Enerjimizi kalkınmamıza ve huzuru derinleştirmeye odaklama zamanı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, “Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması”nda salondakileri kürtçe selamladı ve “Çözüm sürecinin toplumun geneli tarafından benimsendiğini görüyor, farkediyor, inanıyoruz. Artık ‘bu noktadan geriye dönülemez’ diyor ve ‘toplumsal enerjimizi kalkınmamıza, refahımıza ve huzuru derinleştirmeye odaklama zamanıdır’ diyoruz” dedi. TÜSİAD Başkanı Yılmaz ile Güler Sabancı, Mustafa Koç, Ümit Boyner, Nihat Özdemir, Tarkan Kadooğlu’nun aralarında bulunduğu TÜSİAD üyeleri, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Cizre Kaymakamı Şenol Koca ile bölgedeki sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı, Kürtçe şarkı eşliğinde başladı.

KIRMIZI MEDRESE’DE ZİRVE

Yılmaz, tarihi Kırmızı Medrese’de düzenlenen zirvedeki konuşmasına Kürtçe “Selam Şırnaklılar, selam Cizira Botan” diyerek başladı ve şöyle konuştu: “Burası, ‘Bereketli Hilal’in en önemli yerleşim bölgelerinden. 30 yıl boyunca; unutmak ve bir daha hatırlamak istemediğimiz acılarla, şiddetle, ölümlerle anıldı. Bu 30 yılı bir daha yaşamamak üzere yaraları tümüyle sararak ileriye umutla bakmak istiyoruz. Barışın ve huzurun yokluğunda, asgari iyi yaşam koşullarının sağlanması da mümkün olmaz.

EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Bölgenin ekonomik hayatında olumlu gelişmeler var. Şırnak; ticaretten, yatırımdan, pay almak istiyor. Dicle Yatırım Ajansı’nın verilerine göre, her ay sınırdan geçen araç sayısı 100 ila 110 bin arasında. 2010 ocak ayına göre 2011 ocak ayında ticaret yüzde 50’den fazla artmış. OSB’lerin kurulması, yeni şirket sayısında artışlar ve yeni havaalanının açılmasıyla bu ekonomik gelişmenin güçlenerek devam edeceğini öngörebiliriz.

Haberin Devamı

Demokrasinin standartları

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “Kalkınmada süreklilik, demokratik çerçeveyi genişletmeye de bağlıdır. Çözüm sürecinin kalıcılığı da demokratik standartlarımızın yükseltilmesi ile sağlanmıştır. İnsan haklarında, kimliklerin tanınmasında hayli mesafe kat ettiğimizi söyleyebiliriz ama yetmez. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konularda da ilerleme sağlamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

KİM NE DEDİ

Mustafa Koç
Grup olarak otomotiv, beyaz eşya, bankacılık gibi sektörlerle, Batman rafinerisi ile bölgede müşterilerimize hizmet ediyoruz. 6’ncı bölgeye teşvik ve çözüm sürecini iş dünyası değerlendirecek. Bunun için temel şart kalıcı barış.

Güler Sabancı
Doğru zamanda doğru yerde olmak TÜSİAD’a çok yakışıyor. Mardin’de 220 kişilik bir kız yurdu kurduk. Şimdiden 2-3 katı talep aldık. Bu kızlarımızın okumak istediğini gösteriyor.

Yahya Üzdiyen
Bölgede doğan büyüyen biri olarak 1 yıl önce ‘bölgeye gitsem mi’ diye düşünürdüm. Şimdi ciddi bir iş insanı grubuyla güle oynaya geldik. Doğan Grubu olarak çözüm sürecine destek verdik. Sosyal sorumluluk projeleri ile de destek veriyoruz. Yatırımlarımızı da zaman içinde ortaya koyacağız.

Haberin Devamı

Hepimiz aynı gemideyiz

TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkiler Komisyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu tarihteki Tufan olayına işaret ederek Cizre’nin insanlığa verilen ikinci bir şans olduğunu tarihsel metinlerden, Tevrat’tan ve Kur’an’dan bildiklerini, insanoğlunun kendisine verilen bu ikinci şansı, tarihin inişli çıkışlı zamanlarında hep değerlendirmeye çalıştığını, kimi zaman başardığını kimi zaman da yanlışa düştüğünü söyledi. Kadooğlu, şöyle konuştu: “Hepimiz aynı gemideyiz. Nasıl ki Nuh’un gemisinde yeni bir dünya için aynı gemide olduysak hataları, sevapları, günahları geride bırakarak o gemiye bindiysek bugün de bir benzerini Cizre’de yine yapabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!