‘Fatih’ yarışı

Güncelleme Tarihi:

‘Fatih’ yarışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15 milyon öğrenciyi ilgilendiren ‘Fatih’ projesi kapsamında yer alan 10.6 milyon adetlik tablet bilgisayar ihalesine aralarında Apple, Samsung ve Microsoft gibi uluslararası devlerin yer aldığı 11 teknoloji şirketi başvurdu.

Haberin Devamı

İhaleye başvuran şirketler yeterlik kriterini karşılamaları halinde en düşük teklif üzerinden fiyat pazarlığına davet edilecek.

TEKNOLOJİ devlerinin yakından takip ettiği Fatih (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirle Haraketi) Proje’sinin ilk adımı dün atıldı. 10.6 milyon tablet için gerçekleştirilen ihale için 11 teknoloji şirketi başvuruda bulundu. İhaleye, Apple, Microsoft ve Samsung gibi tablet pazarının önde gelen isimlerinin yanı sıra dört farklı yerli şirket başvuruda bulundu.

DEVLER YARIŞACAK

Yaklaşık 8 milyar TL’lik bir hacme sahip olacak ihaleye Samsung Electronic, Samsung Elektronik, Mobil-TelElektromed, Vestel Elektronik Sanayi, Casper-Exper-Probil, Apple, Telpa Telekomünikasyon-Atmaca Elektronik, Microsoft, Arçelik, Toshiba Europe ve Hewlett Packard başvuruda bulundu. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Kaplan, ihaleye katılan şirketlerin mali-idari yeterlilikleri inceleneceğini söyledi. Kaplan, “Yeterliliği geçen firmaların Türkiye’de açacakları Ar-Ge merkezleri, üretim-yatırım planları değerlendirilecek ve numune tablet çalışması yapılacak. Birkaç ay içinde yeterlilik kriterini karşılayanlar en düşük teklif üzerinden fiyat pazarlığına davet edilecek”
diye konuştu.

YERLİLER KAZANIYOR

Fatih projesinin kapsamında 15 milyon öğrenciye dağıtalacak tablet bilgisayarlar için daha önce iki kez pilot ihale gerçekleştirilmişti. 8 bin 500 tablet bilgisayar ile yapılan ilk ihaleyi General Mobile kazanmıştı. Pilot bölgeler için gerçkeleştirilen ve 49 bin adet tablet bilgisayarı kapsayan ikinci ihaleyi ise Vestel kazanmıştı.

Haberin Devamı

iOS ve Windows 8 ihalede

İhale şartnamesinde yer alan bilgilere göre tablet bilgisayarlar 3 yılı kapsayan süre içinde teslim edilecek olması tartışmaları da beraberinde getirdi. 3 yıl sonra öğrencilerin eline geçecek olan tablet bilgisayarlar için gelecek süreçte donanım açısından yenileme yapılması gerekebilir. Aksi takdirde ihaleyi alan şirketin belirlediği özellikler, 3 yıl sonra da öğrenciler tarafından kullanılmaya devam edecek. Öte yandan daha önce yapılan pilot ihaleleri kazanan şirketlerin tablet bilgisayarları Android işletim sistemi kullanıyordu. Ancak 10.6 milyon adet tablet bilgisayarı kapsayan ihalede ise Apple’ın ve Micrsoft’un yer alması dikkat çekti. Söz konusu ihaleyi kazanan şirketlerin Apple veya Microsoft olması durumunda öğrenciler iOS veya Wİndows 8 işletim sistemi kullanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!