Yatırımcının gözü dışarıda

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcının gözü dışarıda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2013 00:00

Geçen haftayı Fed’in açıklamalarının ardından sert düşüşlerle geçiren piyasalar için satış baskısı bu hafta da sürüyor. Bugün dengeli açılması beklenen piyasalarda, yatırımcının gözü iç siyaset çok gerilmedikçe dış piyasalardaki gelişmelerde olacak.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR süren siyasi gerilimin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programını 2014’te sonlandıracağına ilişkin açıklamalarıyla geçen haftayı büyük kayıpla kapatan gelişmekte olan piyasalara yönelik baskının bu hafta da sürmesi bekleniyor. Borsa İstanbul’un bugün geçen hafta cuma gününe göre daha dengeli açılması beklenirken, piyasaları olumluya çevirecek bir gelişme hafta sonunda da gelmedi. Fed’in kararlarına yönelik geçen hafta başlayan satış dalgası, en çok cari açığın finansmanı konusunda tedirginlik yaşanan Türkiye’de görüldü.

77 BİN MAKSİMUM SEVİYE

Ancak geçen haftaki sert düşüşün ardından bu hafta tepki alımları gelse de, talebin çok güçlü olmayacağı vurgulanıyor. Hâkim bir diğer görüş ise, Fed’in kararlarına yönelik tepkinin geçen hafta görece sınırlı olduğu ve bu hafta da devam edeceği yönünde. Haftaya 73 bin seviyesinde başlayan Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi için bu seviyenin kritik bir seviye olduğu bunun gelecek tepki alımlarıyla haftanın ilk günlerinde 75 bin seviyelerinde seyredeceği, en yüksek 77 bin seviyesine kadar çıkacağı öngörülüyor. Ancak bu kritik destek seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise, endeksin 70 bin seviyesine kadar gerilemesi beklenebilir.

Haberin Devamı

KALMAK İÇİN NEDER

Yatırımcılar bir aydır devam eden ‘Gezi Parkı’ eylemleriyle başlayan siyasi gerilimi fiyatlamış olsa da, bu konuda atılacak olumlu adımların, dış piyasaları gözleyen yatırımcıya Türkiye’de kalmak için bir neden oluşturacağı yorumları ağır basıyor. Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, “Merkez Bankası gerektikçe fonlamaya devam edeceğini açıkladı. Yatırımcı bundan sonra dışarıya bakacak. İç siyaset çok gerilmedikçe yatırımcının gözü dış piyasalardaki gelişmelerde olacak. Bu süreçte ABD’den gelecek makro ekonomik veriler daha da önem kazanacak” dedi.

Dolar 1.98’de biraz duraklar

MERKEZ Bankası’nın müdahalelerine rağmen yükselişini sürdüren doların ise, bu hafta aynı trendi sürdürmesi bekleniyor. Doların şimdilik 2 TL’ye kadar çıkmayacağı, 1.97-1.98 seviyelerinde bir süre kalabileceği öngörüsü beklentilere hâkim. Öte yandan Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, Fed’in aldığı kararların piyasalara etkisine ilişkin Anadolu Ajansı’na “Bunların Türkiye’ye etkisi marjinal olacaktır. Sistem şu anda Türkiye’de o kadar riskli değil. Birtakım dalgalanmalar tabii ki olacaktır. Bunlar konjoktürel olacaktır. Türkiye’nin yapması gereken, kalıcı reformlar yapmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Altının seyri  merak konusu

FED’in parasal genişlemeyi sonlandırma takvimini açıklamasıyla birlikte hisse senedi piyasalarında görülen satışla yatırımcı dolara yöneldi. Hisse senedinden çıkan para dolara yönelirken, yatırımcı bir yandan da altını gözlüyor. Dolar değer kazandıkça altın fiyatları düşüyor. Yatırımcıların merak ettiği ise, altının daha ne kadar düşeceği.

Hazine rekor beklemesin

PİYASALARIN oldukça haraketli bir süreçten geçtiği sırada Hazine bugün ve yarın toplam 5 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Hazine’nin tahvil ihalelerine talep konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını ancak geçmiş dönemde olduğu gibi rekor kırılmasının da çok olası olmadığı belirtiliyor. Bugün düzenleyeceği iki tahvil ihalesi ile Hazine, 5 yıl (1820 gün) vadeli 6 ayda bir yüzde 4.15 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk ihracını ve 10 yıl (3598 gün) vadeli 6 ayda bir yüzde 0.5 reel kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvilini yeniden ihraç edecek. Yarın ise, 2 yıl (686 gün) vadeli 6 ayda bir yüzde 2.5 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. Aynı gün ikinci ihalede, 7 yıl (2450 gün) vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı ve son ihalede de 10 yıl (3542 gün) vadeli 6 ayda bir yüzde 3.55 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilini yeniden ihraç edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!