POS-yazar kasada rekabet başladı

Güncelleme Tarihi:

POS-yazar kasada rekabet başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Tüm mobil POS cihazları 1 Temmuz itibariyle POS ve yazar kasanın bir arada olduğu cihazlar ile değişiyor.

Haberin Devamı

Özellikle ev ve işyerlerine serviste kullanılan mobil POS cihazlarının tümünün değiştirilmesini sağlayacak yeni uygulama, POS-yazar kasa cihazı üretecek şirketler arasında rekabet başlattı. Murat Sancak’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı MT firmasının ardından Beko, Hugin ve Profilo da POS-yazar kasa satışı için kolları sıvadı. 1 Temmuz itibariyle 350 bin mobil POS cihazının, POS-yazar kasalarla değişmesi gerekiyor. Şartname için üreticiler arasında rekabet başladı. Üç yıl önce mobil POS-yazar kasa üretimi için kolları sıvayan MT firması, Vera Delta markalı cihaz için lisans almayı başarmıştı. MT’nin bu cihazı yeni düzenlemeye uygun tek cihaz iken, 1 Temmuz’a sayılı günler kala Beko, Hugin ve Profilo da satış için hazırlıkları tamamladı. Gazete ilanlarıyla POS-yazar kasa cihazını duyuran Beko, mükelleflere GSM kartı içinde ve aylık iletişim vergilerinin dahil olduğu bir paket ile cihazı sunuyor. Hugin ve Profilo’nun ürettiği POS-yazar kasalar ise internetten satışa sunuldu. Geçtiğimiz günlerde DenizBank ve MT Bilgi Teknolojileri’nin işbirliğ ile Vera Delta markalı cihazın DenizBank İşletme Kart ile 36 ay boyunca aylık minimun 2 bin lira harcama sözü veren işletmelere ücretsiz verileceği açıklanmıştı.

ÇİFTE LİSANS GEREKİYOR

POS-yazar kasa cihazını üreten şirketlerin öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ‘bu firma yazar kasa yapabilir’ yetkisi alması gerekiyor. Cihazın, yolsuzluk testinin yapılması için VISA ve MasterCard’ın yetki verdiği kuruluşlar olan PCI laboratuvarlarına gönderilmesi isteniyor. İkinci lisans ise Maliye Bakanlığı’nın Nisan 2012’de yayınladığı tebligat ile TÜBİTAK farklı testler uygulayarak cihaza bir lisans daha veriyor.

Haberin Devamı

Cihaz faturası yetiyor

MALİYE Bakanlığı, geçen hafta bir tebligat daha yayınladı. Yeni nesil ödeme cihazı alacak mükelleflere kolaylık sağlanan tebligata göre, POS-yazar kasaları teslim almayan şirketlere 1 Temmuz’a kadar cihaz faturası yeterli olacak. Böylece elinde yeni nesil cihazın faturası olan mükellefler eski cihazlarını 3 ay daha kullanabilecek. Ancak 90 günün sonunda cihazların lisanslı olması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!