Sevinç İnönü’ye yıllık yüzde 180 faiz işlemiş

Güncelleme Tarihi:

Sevinç İnönü’ye yıllık yüzde 180 faiz işlemiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, kredi borçlarını ödeyemeyen kardeşine kefil olduğu için 1999 ve 2001’de icralık oldu.

Haberin Devamı

2.8 milyon liralık anaparaya yıllık yüzde 180 faiz uygulandı. Borç 26.4 milyon TL’yi aştı. İnönü, faiz indirimi ve ödediği 500 bin doları geri almak için dava açtı.

ERDAL İnönü’nün eşi Sevinç İnönü armatör kardeşi Selim Sohtorik’in 1998’de Emlak Bankası’ndan çektiği krediyle aldığı 3 geminin borcunu ödeyememesi sonucu 1999 ve 2001 yıllarında iki ayrı icra takibine uğradı. Kefil olduğu kredilere gelen 265 bin 551 TL ve 2 milyon 609 bin 884 TL ana para borç için iki ayrı icra takibine uğrayan Sevinç İnönü bu borçlarına yüzde 180 faiz uygulanınca toplamda 26 milyon TL’nin üzerinde borçla karşılaştı. Yüzde 180 faizle bugün 6 milyon 665 bin TL’ye ulaşan ilk takipteki borç için Sevinç-Erdal İnönü Vakfı’na ait Komodor Remzi Bey Yalısı, haciz edilerek satılacaktı. Sevinç İnönü, başka bir bankadan aldığı kredi ile satış günü son anda yalıyı kurtardı. İnönü geri kalan borcun faizi ve geçmişte yaptığı ödeme için de yasal yollara başvuracak. Yıllık yüzde 180 ile 4196 günde 16 milyon 886 bin TL’lik faizle karşılaşan ikinci takipteki borcu ve 2005 yılında yapılan 500 bin dolarlık ödemenin işlemi yapılmadığı için Sevinç İnönü, Tasviye Halindeki Emlak Bankası’nı mahkemeye verecek.

‘500 BİN DOLAR VE FAİZİ SORACAĞIZ’

Hürriyet’e konuşan Sevinç İnönü’nün avukatı Şehnaz Celep bugüne kadar bu fahiş faiz oranını günümüz oranlarına uyarlamak için banka ile defalarca görüşme taleplerinin olduğunu ancak cevap alamadıklarını söyledi. Celep “Yasal olarak faizi uyarlama talebimiz var. Onu dava konusu yapacağız. Bugüne kadar iyi niyet çerçevesinde çözmeye çalıştık. Görüşmeler devam ederken olayları gergin bir hale getirmemek için dava açamadık. Ama yapacak bir şeyimiz kalmadı. “ diye konuştu. Şehnaz Celep 2005 yılında yapılan 500 bin dolarlık ödeme ile ilgili ellerinde dekontlar ve Emlak Bankası’ndan ödemenin yapıldığına dair belge olduğunu belirterek bu paranın iadesi için mahkemeye gideceklerini belirtti.

‘HER ŞEYİ HACZETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Yalının son anda banka kredisiyle kurtarılmasının ardından faiziyle birlikte 19 milyon TL’yi aşan ikinci icra borcu için Sevinç İnönü’nün Heybeliada’daki 3 gayrimenkulü ve Gümüşsuyu’ndaki dairesi halen takipte. Avukat Şehnaz Celap yasal olarak faiz uyarlama talebini mahkemeye ileteceklerini belirtirken “Sevinç Hanımın üzerine emekli maaşı dışında neyi varsa haczetmeye çalışıyorlar” dedi. Celap Sevinç İnönü’nün hakkında toplam 26 milyon TL’ni üzerine ulaşan iki takibin vergi borcu olsaydı bugün itibariyle faiz borcunun toplamda yaklaşık 10.5 milyon TL’ye ulaşacağını belirtti. Reeskont faizin geriye yönelik uygulanmasıyla Sevinç İnönü’nün  265 bin 551 TL’lik ana paralık ilk takibi, vergi borcu olsaydı bugün yaklaşık 1.5 milyon TL’ye ulaşacaktı. 2 milyon 609 bin 884 TL ana paralık ikinci takip için ise bugünkü borç 9 milyon TL’ye ulaşacaktı. Avukat Şehnaz Celep, Selim Sohtorik’in aldığı üç geminin borç karşılığı 3 milyon TL’ye satıldığı ve ayrıca 2005’te yaptıkları 500 bin dolarlık ödemeyle de bu borcun çoktan bitebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Tapu iptali 2009’da kesinleşmişti

Sevinç İnönü, 1999 ve 2001’deki icra takiplerinden önce Komodor Remzi Bey Yalısı ve Bebek’teki dairesini Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı’na bağışlamıştı. Bu konuyu icra takipleri sonrası mahkemeye taşıyan Emlak Bankası vakfa mülk transferinin mal kaçırma olduğunu iddia ederek dava açmıştı. Yerel mahkeme vakfa mülk transferinin kamu yararı olduğuna karar verip itirazı reddetmişti. Ancak konu Yargıtay’a gitti. Yargıtay 2009’da yerel mahkemenin kararını bozup tapu iptalini onayladı. Böylece Sevinç-Erdal İnönü Vakfı’na devredilen gayrimenkuller de icra takip konusu oldu.

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!