Kimya testi 9'uncu soru hatalı

Güncelleme Tarihi:

Kimya testi 9uncu soru hatalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 16:08

LYS-2’yi (Fen Bilimleri) değerlendiren uzmanlar, fizik ve biyoloji testinde sorun yokken, kimya testindeki bir sorunun hatalı olduğunu söylediler. Kimya’da ayrıca müfredat dışı bir soru olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Sınav Dergisi Dershanesi uzmanlarının yorumları şöyle:

Bilgiye dayalı yorum ve işlem soruları var

Fizik: Fizik testindeki sorular en son uygulamaya konulmuş olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına uygun hazırlanmış. LYS-2 fizik testinde bilgiye dayalı yorum ve yine bilgiye dayalı işlem soruları soruldu. Sorularda fazla işlem kalabalığı yok ve genel olarak tüm müfredatı kapsıyor.

9’uncu soru hatalı

Kimya: Sorular genel olarak zor değil. Organik kimyada müfredat dışı tepkime sorusu var (23’üncü oru). İki soruda sıkıntı olduğunu düşünüyoruz. Basına dağıtılan kitapçıktaki 9 ve 30’uncu sorular. 9’uncu soruda etil alkol su karışımı 102 C derecede kaynayamaz. 30’uncu sorunun ise 3’üncü öncülü açık değil ve öğrencilerin yalnız II diyerek yanlış yapma ihtimali çok yüksek. Çeldiricisi yüksek bir soru olduğunu söyleyebiliriz. YGS bilgileri ile yapılabilecek soru sayısı geçen yıllara göre daha fazla.

Haberin Devamı

Beklenmeyen bir soru yok

Biyoloji: Biyoloji soruları geçen yıllarla karşılaştırıldığında nispeten daha kolaydı diyebiliriz. Müfredat dışı veya beklenmeyen bir soru yok. Önceki yıllardan farklı olarak sorular içerisinde yer alan ve öğrencilerin anlamakta zorlanabileceği kavramların açıklamaları parantez içinde verilmiş.

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanlarının LYS-2 değerlendirmesi ise şu şekilde:

Bir sorunun yanıtı yok

Kimya: Kimya testindeki 9’uncu sorunun cevabının “A” olarak verilmiş, oysa sorunun yanıtı yok. Etil alkol sıvıdır ve kaynama sıcaklığı 78 santigratderecedir. Bu nedenle suyun kaynama sıcaklığını yükseltmez. Sorunun cevabı şıklarda yok. 23’üncü soru ise müfredat dışı.

Soruların üçte biri yeni müfredat

Fizik: Müfredat taranmış. Özellikle lise müfredatı programındaki değişim 2013 LYS’de tam olarak sınava yansıtılmış. Soruların üçte biri yeni müfredat. LYS 2013 öğrencilerin sadece fizik konuları arasındaki ilişkilendirme becerisi değil, aynı zamanda da diğer branşlarla fiziğin ilişkilendirilmesi konusundaki becerilerini ölçmüş.

Önceki yıllara göre daha kolay

Biyoloji: Soruların konulara göre dağılımı beklediğimiz şekilde geldi. 2013 LYS biyoloji sorularının geçtiğimiz yıllardaki biyoloji sorularına göre daha kolay nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013-LYS’de de hem bilgi, hem de bilginin yorumlandığı sorular yer alıyor. 2013-LYS Biyoloji soruları müfredata uygun niteliktedir. Sınavın basına dağıtılan kitapçıktakı 16’ncı sorusunda “Karyotip analizinde, bir homolog kromozom çifti incelendiğinde aşağıdaki özelliklerden hangisinin aynı olmadığı görülebilir?” ifadesi öğrencilerin soruyu yanlış yorumlamasına neden olabilir. Bunun yerine, “Sağlıklı bir insanın karyotip analizinde, bir homolog kromozom çifti incelendiğinde aşağıdaki özelliklerden hangisi tespit edilemez?” şeklinde sorulmasının daha uygun olduğunu düşünüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!