Türkiye'de LYS heyecanı sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede LYS heyecanı sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 12:45

Sınav salonlarında ter döken üniversite adayları için aileleri de okul önlerinde dua ederek, güzel haberlerini bekledi.

Haberin Devamı

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) Fen Bilimleri Sınavı’na (LYS-2) katılan üniversite adayları salonlarda ter dökerken aileleri okul önlerinde dua ederek, güzel haberlerini bekledi. İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’daki ana yerleşkesinde sınava girecek öğrenciler, kapıdaki görevliler tarafından tek tek aranarak içeri alındı. Sınav binalarına ÖSYM tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde hiçbir eşya alınmadı. Kalem, silgi, kalemtıraş ve saat gibi gereçler kurum tarafından sağlandı. Öğrenciler, daha sonra ilgili LYS’ye ait giriş belgesi ile fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesi kontrol edilerek sınav salonlarına alındı. Tek oturumda yapılan ve 135 dakika süre verilen Fen Bilimleri Sınavı’nda (LYS -2) öğrencilere Fizik, Kimya ve Biyoloji’den 90 soru yöneltildi.

Haberin Devamı

Adayların ve velilerin beklentisi

Çocukları kadar LYS heyecanını yaşayan veliler, okul önlerinde dua ederek, adayların güzel haberlerini bekledi. Öğrencilerin yorucu, yoğun ve stresli uzun bir hazırlanma dönemi geçirdiğini belirten veliler, sınav ve seçme sisteminden yakındı. En az sınava girenler kadar hazırlık sürecinin içinde yer aldıklarını anlatan veliler, gençlerin gelecek ve kariyerlerini yakından ilgilendiren bir konuda zamanla yarışmak zorunda bırakılmasının doğru olmadığını söyledi. Adayların sınava hazırlık sürecini sosyal hayattan uzak bir şekilde dershane, okul ve çalışma odası arasında geçirdiklerini anlatan veliler, bunun da gençlerin psikolojilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ebeveynler, İsteyen her gencin yüksek öğrenim hakkından yararlanmasını arzuladıklarını ve gelişmiş ülkelerdeki sistemler paralelinde bir uygulamadan yana olduklarını dile getirdi.
Öğrenciler de bir yıllık zorlu hazırlık sürecinin ardından girecekleri sınavdan iyi bir sonuç almayı umuyor. Emeklerinin ve çabalarının karşılığını alacaklarına olan inancını dile getiren adaylar, belli bir zaman dilimiyle sınırlanan sınavlarda bilgi, birikim ve tecrübelerini yeteri kadar gösterememekten yakınıyor. Öğrenci ve velilerin, hazırlık süreci ve sınav dönemlerinde yaşadıkları heyecan, stres, endişe ve umut sonuçların açıklanması ve tercihle birlikte yeni bir boyut kazanacak.

Haberin Devamı

Polis eşliğinde sınava girdi

İzmir’de “terör örgütü üyesi oldukları” iddiasıyla gözaltına alınan 14 kişiden biri, adliyeye sevk edilmeden önce polis gözetiminde LYS’ye girdi.

Gezi Parkı eylemleri kapsamında “terör örgütü üyesi oldukları” iddiasıyla gözaltına alınanlar, adliyeye sevk edildi. Gözaltında bulunan 14 kişiden biri, adliyeye sevki öncesi polis gözetiminde üniversite sınavına girdi. Gözaltına alınanlar arasındaki S.Ö, gözaltı işlemleri sırasında Yüksek Öğretim Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurduğunu belirtti. Bunun üzerine savcılığın da oluruyla adliyeye sevk işlemi öncesi Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki Fen Fakültesi’ne götürülerek sınava katılması sağlandı.

Haberin Devamı

Ailelerin heyecanı sınav sonuna doğru arttı

Zonguldak’ta LYS-2’ye (Fen Bilimleri) giren öğrenciler de sınıflarda ter dökerken, aileleri okulların bahçesinde heyecanla bekledi. Bülent Ecevit Üniversitesi’nde sınava giren öğrenciler, baştan aşağıya tek tek aranarak sınıflara alındı. Öğrenciler, sınav boyunca sınıflarda ter dökerken, aileleri ise kampüsün önünde bekledi. Kuran okuyup, çocuklarının başarılı olabilmesi için dua eden ailelerin heyecanı, sınav bitimine doğru daha da arttı. Giriş kapısının önünde toplanan veliler, heyecanla çocuklarının gelmesini bekledi. 135 dakika süren sınavın ardından sınıflardan çıkan öğrenciler, çıkışta anne ve babalarıyla kucaklaştı. Öğrenciler, daha sonra aileleriyle üniversiteden ayrıldı.

Haberin Devamı

Öğrenciler sınavda ter döktü

Diyarbakır’da yapılan LYS-2 sınavında ise, öğrenciler sınavda ter dökerken aileleri okul önlerinde heyecanlı bekleyişlerini sürdürüp dua etti.
Sınavın yapıldığı merkezlerden biri olan Yenişehir ilçesindeki Ziya Gökalp Anadolu Lisesi önünde çocuklarının sınavdan çıkmasını heyecanla bekleyen aileler, güneşten korunmak için gölgelik yerlere sığınarak sınavın bitmesini bekledi. Velilerden kimi dua etti, kimi de oturduğu kaldırımda Yasin-i Şerif okudu. Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen Ayşe Metin, çocuğunun geçen yıl yaşadığı stresten dolayı kaybettiğini bu yıl ikinci kez sınava girdiğini söyledi. Metin, geçen hafta yapılan LYS Matematik sınavının öğrenciler için çok ağır geçtiğini savunarak, “Çocuklara akademik sorular yönelttiler. Bir veli olarak devletin de buna göre bir eğitim vermesini istiyoruz. Tek umudumuz bu sınavın öğrenciler açısından kolay geçmesidir” dedi.

Haberin Devamı

Adaylardan Nagihan Butaku, bu yılki YGS’nin geçen yılki YGS’ye göre zor olduğunu söyledi. Batuka, “ÖSYM bu kadar zorlamaz diye bekliyordum ama zorladı. LYS matematik sınavı geçen yıla göre bana çok ağır geldi. Özellikle geometri soruları bana çok ağır geldi. Bugünkü sınav da ise fizik geçen yıla göre biraz kolaydı. Kimya zordu, biyoloji ise bilgiye dayalıydı yorum sorusu yoktu” diye konuştu. Sınavdan çıkan Gülşin Yalçıner de geçen hafta yapılan LYS matematik sınavında soruların zor olduğunu ama bugünkü fizik, kimya ve biyoloji sorularını kolay çözdüğünü anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!