Sınav sonuçları erken açıklanabilir

Güncelleme Tarihi:

Sınav sonuçları erken açıklanabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 15:16

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bugün bitiyor. ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) olduğu gibi LYS sonuçlarını da erken açıklamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl gecikme nedeniyle eleştiri alan kurum, bu kez sınav sonuçlarını erken açıklayarak her an sürpriz yapabilir. Benim tahminim 10 Temmuz sonrası 15 gün boyunca tercih için süre verilebilir. Bu da sonuçların en geç 8 Temmuz’da açıklanması demek. ÖSYM, bu konuda net açıklama yapmıyor.

Daha önce görüştüğüm ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, cevap anahtarı kitapçıklarının kırmızı kutularda olmasının okumayı hızlandırdığını, okul notlarının erken zamanda kendilerine verilmesi halinde çok kısa zamanda sonuçların açıklanabileceğini belirtmişti. İlk sınavda bunu denediler ve başardılar da. Şimdi LYS’lerde de 1 haftada hatasız açıklanırsa gerçekten adaylar için büyük sürpriz olacak.
Bütün bunlar olurken YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, adaylara üniversite kontenjanlarının arttığı müjdesini verdi. Buna göre örgün ve açıköğretimde toplam 908 bin kontenjan adayları bekliyor. Geçen yıl her ne kadar bazı kontenjanlar dolmasa da, bu yıl kontenjanlar için özel çalışma yaptıklarını açıklayan YÖK Başkanı Çetinsaya, geçen yıl pek ilgi görmeyen fizik, kimya, biyoloji ve su ürünlerine bu yıl az kontenjan ayrıldığını açıkladı.
Bu durumda lisans düzeyinde 413 bin kontenjan, 422 bine çıkarıldı. Özel yetenekle öğrenci alan üniversitelerin kontenjanları ise 22 binden 23 bine yükseldi. Açıköğretim’in de kontenjanı arttı.
Bütün bu hesaplamalara bakılırsa bu yıl liseden mezun olan 800 bin aday için aslında kontenjan yeterli. Ancak, önceki yıllardan mezun olanlar ve sınava tekrar girenler düşünüldüğünde bu rakam az geliyor gibi gözükebilir.
Şimdi 70’i aşan vakıf üniversitesi, 100’ü aşan devlet üniversitesi yeni öğrencilerini bekliyor. Bu arada sürekli yeni vakıf üniversiteleri için izinler de tamamlanıyor. Önümüzdeki yıl bu üniversitelerin onaylarının çıkmasıyla, açılmaları halinde Türkiye’deki üniversite sayısı artacak, bu durumda da yükseköğretime girme şansı adaylar için gittikçe yükselecek.

Haberin Devamı

Bakın son zamanlarda TBMM Genel Kurulu’nda yeni açılacak üniversiteler şunlar:
18 Haziran’da Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı 6492 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanuna göre, Ankara’da Anka Teknoloji Üniversitesi, İstanbul’da İstanbul Yeşilyurt Üniversitesi, Adana’da Kanuni Üniversitesi, Konya’da Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Gaziantep’te ise Sanko Üniversitesi adıyla vakıf üniversiteleri kurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!