Başbakan Erdoğan'dan 2020 temennisi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğandan 2020 temennisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 21:57

Mersin'in ev sahipliğini yaptığı 17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılış töreni Mersin Stadyumu'nda yapıldı.Oyunlara katılan 24 ülkenin kafilelerinin geçiş töreni seyircilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. Türkiyekafilesinde bayrağı milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı. Başbakan'a ise açılış konuşmasında İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'na olan adaylığına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Takımların resmi geçişi sonrasında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç bir açılış konuşması yaptı. Bakan Kılıç'ın konuşmasından satır başları şu şekilde; "Çok saygıdeğer Başbakanım, değerli konuklar sizleri saygıyla selamlıyorum. Sayın Başbakan'a teşekkür ediyorum. Ayrıca IOC Başkanı Jacques Rogge'a da teşekkür ediyorum. 18 aydır gece-gündüz mesai harcadık. 18 ayda Mersin'i bir spor kenti haline getirmek için efor sarf ettik. Hamdolsun ki vadettiğimiz her şeyi bugün sunduk. Attığımız bu adımlarla Mersin bir spor kenti  haline geldi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a spora verdiği destekten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum."

AÇILIŞ TÖRENİNDEN EN GÜZEL KARELER

Bakan Suat Kılıç'ın açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılışa gönderdiği hoşgeldiniz telgrafı okundu. Daha sonra kürsüye Başbakan Tayyip Erdoğan geldi. Başbakan Erdoğan konuşmasında oyunların aslında Yunanistan'a verildiğini ancak yaşanan ekonomik kriz sonrası Türkiye'nin oyunların gerçekleştirilmesini üstlendiğini ve tesislerin 18 ay gibi kısa bir sürede oyunlara yetiştirildiğinin altını çizdi. Başbakan'ın konuşmasından satır başları ise şu şekilde; "Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Akdeniz Oyunları'nın değerli başlkanları; sevgili sporcular, çok değerli misafirler hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, hepinize Mersin'e hoşgeldiniz diyorum.

Haberin Devamı

Bu oyunları bildiğiniz gibi Yunanistan düzenlenecekti. Bildiğiniz gibi bu oyuunlar 6 yıl önceden belirlenir. Biz 18 ay gibi kısa sürece bu tesisleri ve kompleksleri hazırladık ve bu akşama yetiştirdik. Emeği geçen başta değerli Bakanıma ve tüm ekibine, üstlenici firmaların tüm ekiplerine huzurlarınızda kutluyor ve tebrik ediyorum.
 
"MERSİN İSTANBUL 2020'NİN PROVASI"
Biz Mersin'de bir prova yapıyoruz. Aslında 2020 İstanbul Olimpiyatları'nın da hazırlığını gerçekleştiriyoruz. Umuyor ve diliyorum ki  burada nice sporcu dostumuzu, 24 ülkeden gelen sporcu kardeşlerimizi 2020 yılında da İstanbulda misafir edelim. Buradaki tüm dostlarımızın 2020 için bizi gönülden destekleyeceklerine inanıyorum."

'BARIŞ DENİZİ'
"Akdeniz bir medeniyetler havzasıdır. Akdeniz tarihi bir savaşlar ve çatışmalar tarihi değil, dostluklar ve kardeşlikler tarihidir. Akdeniz bizleri birbirimizden ayıran değil, yakınlaştıran, bizi birbirimize benzer hale getiren bir denizdir. Akdeniz barıştır, sevgidir, akrabalıktır, dostluktur, kardeşliktir. Büyük ailemizin çatısıdır. Akdeniz, 'beyaz deniz' yani 'white sea' olarak adlandırılır. Biz Akdeniz’in hep ak kalmasını istiyoruz. Ne insan kanıyla ne de başka bir şeyle kirletilmesini istemiyoruz. 17. Akdeniz Oyunları’nın önce Akdeniz’i, sonra dünyayı değiştirmesini, bizi birbirimize yakınlaştırmasını diliyor, tüm sporcularımıza başarılar diliyorum. Centilmenlik kazansın, spor kazansın, en çok da Akdeniz kazansın diyor sizi sevgiyle selamlıyorum."

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından sahneye Enbe Orkestrası çıktı ve söyledikleri parçalarla sporcuları, spor yöneticilerini, ve seyircileri coşturdular.

HAVAİ FİŞEK, SES, IŞIK VE DANS GÖSTERİSİ BAŞLADI
Açılış töreni havai fişek, ses ve ışık gösterileriyle devam ediyor. Stadyum zeminine yansıtılan Piri Reis haritası ve onun üzerinden de bir gemi maketi geçiriliyor. Bu arada yüzlerce dansçının da katılımıyla Akdeniz'in üç kıtasındaki ülkelere ve kültürlere barış içinde ev shaipliği yapması dans gösterisiyle anlatılıyor. Öte yandan Piri Reis'i ise Kenan Işık seslendiriyor.

Piri Reis gösterisinin ardından önce Mersin'in simgelerinden Yedi Uyurlar Mağarası daha sonra ise Mersin Kalesi'nin hikayesi sahneye aktarıldı.  Mevleviler ve ardından Mehteranlarla birlikte havai fişek gösterileri de açılıştaki görsel şovlardan birkaçıydı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!