STK'lardan "nükleer" tehlike uyarısı

Güncelleme Tarihi:

STKlardan nükleer tehlike uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 20:00

Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Nükleer Karşıtı Platform, Ankara Tabip Odası ve Barış Derneği, nükleer enerji ve nükleer silahların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekmek için bir araya geldi.

TTB'de düzenlenen basın toplantısında, 62 ülkede on binlerce hekim ve diğer sağlık meslek mensubu üyesi bulunan Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği'nin (IPPNW) Eşbaşkanı Dr. Ira Helfand da yer aldı.

Helfand, nükleer silahların bütün dünyayı ilgilendiren bir sorun olduğunu belirterek, TBMM'de, "Sınırlı ve Genel Bir Nükleer Savaşın İnsanlık ve Gezegen Açısından Yıkıcı Sonuçları"nı anlattığı sunumuna, milletvekillerinden de katılım göstermesinden dolayı memnun olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yoğun gündeminde nükleer tehlikeye odaklanmanın kolay olmayacağını dile getiren Helfand, nükleer teknolojinin büyük bir tehlike arz ettiğini vurguladı.

Helfand, dünyadaki bütün nükleer silahların yüzde 1'inden azının kullanılmasının bile küresel iklim değişikliği ve kıtlığa, böylece milyonlarca insanın ölümüne neden olacağını savundu.

Nükleer silahların bir an önce tamamen kaldırılmaması durumunda dünyanın bu tehlikeyi yaşamaktan kaçamayacağına değinen Helfand, bu nedenle herkesin birey olarak eyleme geçmesini istedi.

Nükleer Karşıtı Platform üyesi Erdal Apaçık da birbirinden ayrı olduğu söylenen nükleer enerji ile nükleer silahın, siyam ikizleri gibi birbiririyle bağlantısı bulunduğunu ileri sürdü.

TTB üyesi Dr. Filiz İncekara ise Türkiye'nin ve dünyanın geleceğini ilgilendiren nükleer enerji santralleri konusunun, hükümet karar almadan önce kamuoyunda tartışılması gerektiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!