Hamama hemşire seneye giriyor

Güncelleme Tarihi:

Hamama hemşire seneye giriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 00:00

500 binin üzerinde ‘tehlikeli’ olarak değerlendirilen işyerinde 30 Haziran’dan itibaren iş güvenliği uzman ve hemşire istihdam etme mecburiyeti erteleniyor.

Haberin Devamı

Esnafın tepkisi üzerine hükümet bu zorunluluğu 2014 yılında uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor.Hükümet, küçük esnaftan gelen tepkiler üzerine 50’den az çalışanı olan işyerlerine doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartının yürürlük tarihini ötelemeye hazırlanıyor. Meclis’e sunulan torba kanun düzenlemesine göre 50’den az çalışanı olan kasap, berber ve kuaför gibi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için 2012 yılı 30 Haziran’da yayımlanan ve uygulamaya geçmesi gereken iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi şartı “kanunun yayımından iki yıl sonra uygulamaya geçer” şeklinde düzeltiliyor. Böylece 50’nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için hekimle uzman çalıştırma şartı 2014 yılına ötelenmiş olacak.

MADDİ DESTEKLER VAR

Kamu kurumlarıyla 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 2014 yılından itibaren zorunlu tutulan doktor ve hekim şartı ise 2016 yılında uygulamaya geçecek. Hükümet yeni düzenlemeyle ‘uygulamada yaşanan sorunların giderilmesini’ amaçlıyor. Yürürlükteki kanun kapsamında kamu hariç 10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için bakanlık maddi destek veriyor. 10’dan az çalışanı bulunan, az tehlikeli sınıftaki işyerlerinin bu destekten yararlanmasına ise Bakanlar Kurulu karar verecek.

ESNAFI RAHATLATACAK

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, kasap, berber, kuaför gibi küçük esnaftan gelen şikayetlerin dikkate alındığını belirterek, “Bu erteleme esnafı rahatlatacaktır” açıklamasını yaptı. İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Levent Kavlak, Türkiye’de kamu ve özel olmak üzere yaklaşık 1 milyon 500 bin işletmeye uzman ve doktor şartı getirildiğini belirterek, “Uzman ve doktor çalıştırmayan işyerlerine her ay 5 bin 390 lira para cezası verilecek. Son 11 yılda toplam 12 bin 423 çalışan iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!