'Duran Adam' salgını

Güncelleme Tarihi:

Duran Adam salgını
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 00:38

Taksim'de Erdem Gündüz isimli bir kişi, polisin Gezi Parkı'na müdahalesini tek kişilik sessiz eylemiyle protesto etti. Eylem kısa sürede sosyal medyada duyuldu ve büyük destek buldu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Erdem Gündüz ayrıldı, polis amirinin telsizden 'Sabit duranları alın' anonsuyla meydanda bekleyenler gözaltına alındı. Taksim'de sessiz eylem sona erdi, ikinci bir duran adam da Beşiktaş'taki Kartal heykelinin önünde ortaya çıktı. Eylem salgın gibi yayıldı. Türkiye genelinde, hatta ABD'de bile bu eyleme destek verenler fotoğraflarını paylaştı. Akşam saatlerinde de Gezi olaylarının başladığı Taksim Meydanı'nda onlarca kişi duran adam eylemi yaptı.

Haberin Devamı

Erdem Gündüz, dün akşam saat 18.00'da Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başladı.
Gündüz, akÅŸam saat 20.00 sıralarında protestosu ile ilgili olarak, "Her ÅŸey ortada. Ä°nsanları Taksim'e sokmuyorlar" ÅŸeklinde açıklama yaptı. Protestoyu sosyal paylaşım sitelerinden gören vatandaÅŸlar da gece destek için Gündüz'ün yanına gelerek hareketsizce durmaya baÅŸladı.Â

TAKSÄ°M'DE 'DURAN ADAM' / FOTO GALERÄ°

DURAN ADAMIN ÜSTÜNÜ POLİS BÖYLE ARADI / HÜRRİYET TV

DURAN ADAM HİÇ DURMAMIŞ / HÜRRİYET TV


POLÄ°S ÃœZERÄ°NÄ° ARADI

Haberin Devamı

Akşam saatlerinde ise polis ekipleri Gündüz'ün üstünü ve çantasını aradı. Gündüz'ün çantasında ilaç, eldiven, cüzdan, kitap, anahtar olduğu görüldü. Durumu polise ihbar ettiğini söyleyen bir vatandaş ise "Duruyordu dikkatimi çekti, bomba olur, bir şey olur diye 155'i aradım. Ben bir saattir oturuyorum burada" dedi.

Ayrıca bekleyenler arasında Modacı Barbaros Şansal'ın da olduğu görüldü.

SESSİZ EYLEME POLİS GÖZALTISI / FOTOGALERİ

Sosyal medyada 'duran adam' eylemi kısa sürede büyük destek buldu. Duyan Taksim'e koştu ve beklemeye başladı. Yaklaşık 300 kişiye ulaşan grup bekleyişine devam etti. Saat 01.50'de AKM önünde konuşlanan polis ekipleri eylemcileri dağıtmak için harekete geçti. Polisin güç kullanmadan yaptığı müdahaleden dakikalar önce Erdem Gündüz'ün alandan kendiliğinden ayrıldığı öğrenildi.

CNN: "Duran adam" Türkiye'de sessiz protestonun ilham kaynağı oldu
Duran adam Erdem Gündüz'ün başlattığı hareketin hızla yayıldığını yazan CNN, gözaltına alınan isimlerden biriyle konuştu.
45 yaşındaki Koray Konuk, Gündüz'e katılan 20 kişiyle birlikte polis otobüsüne bindirildiklerini ama Gündüz'ün yanlarında olmadığını belirterek, "Sadece duruyordum. Duran bir adamı tutukladılar. Absürt bir durum" diyor.
POLÄ°S AMÄ°RÄ°: SABÄ°T DURANLARI ALIN

Haberin Devamı

Taksim Metro çıkışında beklemekte ısrar eden 10 kişi ise polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Polis amirinin eylemcilere doğru ilerlerken, "Sabit duranları alın" diye emir verdiği duyuldu.

Avukat olduğunu söyleyen bir kişi, polise itiraze ederek, "Gözaltına alınmamım hiçbir hukuki gerekçesi yok" dedi.

DURAN ADAM EYLEMÄ° TÃœM YURDU SARDI / Foto Galeri

KADINLAR DURMAYA DAHA FAZLA DAYANAMADI

Taksim'de "Duran Adam" eylemine kadınlar da destek verdi. Gece geç saatlerde 3 kadın bekleyişini gün aydınlana kadar sürdürdü. Kadınlardan biri yere yığılarak baygınlık geçirdi. Baygınlık geçiren kadına su içiren diğer eylemciler, arkadaşlarını taksiye bindirerek hastaneye götürdü.

DURAN KADIN BAYGINLIK GEÇİRDİ / WEB TV

SOSYAL MEDYADA DURAN ADAMLAR / Foto Galeri

Göstericilerden bazıları Taksim Meydanı’nda yerlere yatarak uyurken, bazıları da çevrede temizlik yaptı. Taksim ve çevresinde görevli polisler ise sandalyelere oturarak ve kaldırımlara oturarak dinlendi.

Duran Adam salgını
İşte duran adamlara gözaltı gerekçesi

Taksim'de dün akşam saatlerinde "duran adam" eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 17 kişi kimlik polis merkezindeki işlemlerinin ardından savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçesi ise 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet etmek...

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Ertan Ersoy, ''Olay yeri inceleme tutanağı hazırlanmış, ve bu tutanakta bizlerin ‘sabit bir şekilde fiili ve sözlü saldırı olmaksızın ayakta durarak eylemlerine devam görülmüştür’ diyor; bu doğrudur aynen öyle olmuştur" dedi.

Detayı için tıklayınız

BİR DURAN ADAM DA BEŞİKTAŞ'TA...

Taksim’deki "Duran Adam" protestosunun ardından bir kişi de saat 00.00’da Beşiktaş’taki Kartal Heykeli önünde hareketsiz şekilde beklemeye başladı. Duran eylemci saatlerce hiç kimseyle konuşmadı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ'TA DURAN ADAM / FOTO GALERİ

Öte yandan "Duran Adam 2"nin yanına Taksim’deki gözaltıları protesto etmek için de sembolik olarak 10 çift ayakkabı bırakıldı.

BEŞİKTAŞ'TA DURAN ADAM EYLEMİ / HÜRRİYET TV

Duran Adam salgını

TAKSÄ°M'DE 'DURAN ADAM' EYLEMÄ° SABAH YENÄ°DEN BAÅžLADI

Polisin Gezi Parkı’na müdahalesini protesto etmek için Taksim Meydanı’nda dün akşam yaklaşık 8 saat boyunca hareket etmeden ve konuşmadan bekleyen Erdem Gündüz’ün ardından bu sabah da Meydan’da ve Cumhuriyet Anıtı önünde beklemeye devam edildi. Gezi Parkı’na bakan meydanda bir grup, dönüşümlü olarak beklerken, Anıt önünde de bir kişi kitap okuyarak, bir diğeri de durarak eylem yaptı. Ancak, polis bir süre sonra meydanda duran 5 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, Gezi Parkı’nda bekleyen çevik kuvvet otobüsüne götürülürken çevredekiler polise durmanın bir suç olmadığını söyleyerek, tepki gösterdi. Polis, duranların gözaltına alınmasına tepki göstererek, Gezi Parkı merdivenlerine çıkan bir kadını da diğerlerinin yanına götürdü.

Haberin Devamı

EYLEMCÄ° DURAN ADAMLARIN SAYISI ARTIYOR / Foto Galeri

Duran Adam salgını

''BİR ŞEYE İHTİYACIM YOK ÖZGÜRLÜKTEN BAŞKA''

Anıt önünde "Okumak yasaklanamaz ki.. Rahatsız etmeyin bayım, okuyorum lütfen" yazılı bir kağıt açarak, kitap okuyarak bekleyen kadın ise, gece saat 03.00’dan beri kitap okuduğunu söyleyerek, dayanabildiği yere kadar oturup, kitap okumaya devam edeceğini belirtti. Genç kadına destek için yiyecek ve içecek getiren bir vatandaş da "Yanındayız" dedi. Çevredekilerin desteği üzerine genç kadın da bir kağıda, "İlginiz için teşekkür ederim. Bir şeye ihtiyacım yok özgürlükten başka" yazdı.

DURMAYA ANNE ENGELÄ°

Haberin Devamı

Bu arada Anıt’ın önünde durmaya başlayan 15 yaşındaki biri de bir süre sonra annesinin gelmesiyle eylemini bitirmek zorunda kaldı. Herhangi bir Gezi eylemcisi olduğunu söyleyen bir başka genç ise "Gece 02.00’da geldim. 2-3 saat ayakta durup, yarım saat, bir saat dinlenmek şeklinde bu saate kadar ayaktayım hala. Şu an derdimizi sadece buradan anlatabiliyoruz. Bir önceki gece Anayasal hakkımızı kullanmak, eylem yapmak isterken sokaklarda eli satırlı insanlar tarafından kovalandık. Şu an bizim mücadelemizi sürdürebileceğimiz, derdimizi anlatabileceğimiz sadece bu tarz yöntemler kaldı. Silahlarla ya da bıçaklarla çatışmak bize göre şeyler değil. Dün birisi çıktı, burada ayakta durdu, fikir hoşma gitti. Ben de geldim, duruyorum. Belki birazdan başkaları da gelir ya da beni de diğer arkadaşlar gibi gözaltına alabilirler" diye konuştu.

CHP'LÄ° VEKÄ°L DE DURAN ADAM OLDU

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içindeki avluda öğle saatlerinde avukatların da aralarında bulunduğu 20 kişi "Duran adam" eylemi gerçekleştirmişti. CHP İstanbul Milletvekili avukat Mahmut Tanal ile birlikte birkaç avukat da akşam saatlerinde adliyenin içindeki adaleti temsil eden Themis heykeli önünde "Duran adam" eylemi gerçekleştirdi. Tanal'ın eylemini saat 17.00'a kadar sürdüreceği öğrenildi.

Duran Adam salgını
Â

DURAN ADAM EYLEMÄ° AMA KADINLAR DA DESTEK VERÄ°YOR

Eylem her ne kadar 'Duran Adam' ismiyle devam etse de kadınlar da sessiz protestoya katılıyor.

-GEZÄ° PARKI BUGÃœN YASAK

Öte yandan dün giriş yasağı kaldırılan Gezi Parkı bugün yeniden yasaklandı. Polisin parktaki nöbeti devam ederken, belediye ekiplerinin de temizlik ve ağaç dikme çalışmaları sürüyor.

HRANT DİNK'İN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERDE BEKLİYOR

Sosyal medyada yer alan fotoğraflardan birinde bir kişi AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüldüğü yerde beklerken görülüyor.

Duran Adam salgını
 

DURAN ADAM HASHTAG'Ä° DÃœNYADA BÄ°R NUMARA

Öte yandan bu protesto sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın dünya gündemi sıralamasında "duran adam" ismiyle en üst sırada yer alıyor.

Duran Adam salgını
İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde yıllardır her günün anlamına çeşitli rollere bürünüp canlandırma yapan ve saatlerce donuk duran Sokak Sanatları Atölyesi sanatçıları da dün gece Gündoğdu Meydanı'nda bu kez duran efeydi.Efe hala Kordon'da kıpırdamadan saatlerdir duruyor. / BANU ŞEN
ŞİMŞEK'TEN TWEET GÖNDERME

Duran Adamların gözaltına alındığı saatlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Durmak yok, yola devam! Herkese iyi geceler" tweet'i attı. 

Ä°ZMÄ°R'DE DURAN ADAMA DESTEK / HÃœRRÄ°YET TV

ANKARA'DA DA DURAN KADIN

Öte yandan Gezi Parki eylemleri sırasında yaşamını kaybeden Ethem Sarısülük'ün vurulduğu yerde de bir kadın kımıldamadan durarak sessiz eylem yaptı.

Duran Adam salgını

ÜNLÜ OYUNCU DA DURAN ADAM OLDU

Geniş Aile ve Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam dizilerinden tanıdığımız ünlü oyuncu Fırat Tanış, Taksim Meydanı'ndaki 'Duran Adam'dan esinlenerek yolun ortasında durarak çektirdiği fotoğrafı Twitter'dan paylaştı.

Duran Adam salgını

TAKSÄ°M MEYDANI'NDA DURAN ADAM
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!