Bugün sıra sayısalcılarda

Güncelleme Tarihi:

Bugün sıra sayısalcılarda
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilki dün yapıldı. LYS-4’e (Sosyal Bilimler) 349 bin 714 aday katıldı.

Haberin Devamı

Sınav saat 10.00’da başlayıp, 12.15’te sona erdi. Sözel öğrencilerin ve daha çok Türkçe-Matematik alanında olanların katıldığı dünkü sınava Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Gazetecilik, Halkla İlişkiler programlarını isteyenler girdi.

646 BİN ÖĞRENCİ GİRECEK

Bugünkü LYS-1’e (Matematik) ise mühendislik, tıp ve sağlık bilimleri, işletme, iktisat, psikoloji, sosyoloji, hukuk ve sınıf öğretmenliği bölümlerinde eğitim almak isteyenler giriyor. En kalabalık adayın katıldığı bugünkü sınava 646 bin 186 kişi girecek. Öğleden sonra 14.30’da yapılacak olan LYS-5’e (Yabancı Dil) ise 53 bin 308 aday girecek.

Hangi sınav ne zaman

LYS-1 (Matematik):  Bugün saat 10.00’da. 135 dakika sürecek.
LYS-5 (Yabancı Dil): Bugün saat 14.30’da. 120 dakika sürecek.
LYS-2 (Fen Bilimleri): 22 Haziran Cumartesi saat 10.00’da. 135 dakika sürecek.
LYS-3 (Edebiyat-CoÄŸrafya):
23 Haziran Pazar saat 10.00’da. 120 dakika sürecek.

Haberin Devamı

Temmuz başında  açıklanabilir

SINAVLAR yapılırken ÖSYM, yerleştirme puanını hesaplamak için adayların okul notlarını liseden almak yerine, okul notlarının yer aldığı e-okul’dan direkt almayı tercih etti. Uzmanlara göre bunun nedeni sonuçları YGS’de olduğu gibi erken açıklamak. Üniversite giriş basamağının ilki olan YGS’de 8 günde sonuç açıklayan ÖSYM, LYS’leri de Temmuz’un ikinci haftası yerine ilk haftası açıklayabilir. Üniversitelerin kayıtlarının 2 Eylül’de başlayacağı düşünülüyor.

Puanını hesapla

ADAYLAR http://egitim.hurriyet.com.tr/sinav/uzmana-sor linkini tıklayarak LYS hakkında merak ettikleri soruların yanıtlarını ‘Uzmana Sor’ projesinde alabilecekler. Ä°steyen adaylar LYS’lerden sonra tahmini netleri üzerinden ‘Puan Hesaplama Sihirbazı’ ile puanlarını da hesaplayabilecek.Â

BUGÃœN BAÅžLIYOR

Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakçı, Okan Ãœniversitesi EÄŸitim Uzmanı Servet Gülsün Åžirin ve Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan YeÅŸilyurt adayların merak ettiklerini online olarak bugünden itibaren cevaplayacak.Â

Sınavda tek cümlelik soru vardı

LYS-4’Ü değerlendiren uzmanlar, soruların kolay olduğunu söylediler. Fen Bilimleri Dershanesi ve FEM Yayın Merkezi uzmanları, özellikle tarih testinin kolay olduğunu belirerek, soruları şöyle değerlendirdiler.

Haberin Devamı

TAM YAPAN ÇOK ÇIKAR

Tarih: İslam tarihi, ilkçağ medeniyetleri ve tarih bilimine giriş konularından ilk kez soru geldi. Tek cümlelik soru sayısı 27 oldu. Süre sıkıntısı yaşanmadı. Özellikle öğrencilerin çok korktuğu tarih soruları öğrencileri pek zorlamadı. Bu testin tamamanı yapacak öğrenci sayısı bu yıl fazla olabilir.

AÇIK VE NETTİ

Coğrafya: Göç, gecekondulaşma, tsunami, kentsel dönüşüm, sel, kasırga gibi güncel olayları içeren sorular var. Uzun metin içeren ve yorum gerektiren soru yoktu.
Sorular kısa ve kolay yorumlanabilir nitelikte. Geçen yıla göre daha kolaydı, orta veya altı seviyesindeydi. YGS konularından da 9 ve 10’uncu sınıf konularında da sorular vardı. Açık ve net hazırlanmış.

Haberin Devamı

‘KÜYERELLEŞME’

Felsefe: Geçen yıla göre kolaydı. Sosyolojide ilk kez küreselleşme ile yerelleşme kavramının birleşmişi olan küyerelleşme kavramıyla ilgili paragraf sorusu vardı. Mantık soruları işlem yapmayı gerektirmeyecek kadar kolaydı. Soruların tümü müfredata uygun. Psikoloji, sosyoloji ve mantık soruları arasında zor olanlar var.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!