Tarih testini tam yapanların çok olmasını bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tarih testini tam yapanların çok olmasını bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2013 15:02

LYS-4 (Sosyal Bilimler) bugün yapıldı. Sınavın ardından soruları değerlendiren uzmanlar, genel olarak testlerin kolay olduğunu söylediler. Daha önce hiç tam yapanın çıkmadığı tarih testinin bu sene orta zorlukta olduğunu belirterek, “Tam yapan öğrenci sayısının çok olacağını düşünüyoruz” dediler.

Haberin Devamı

Coğrafya testinin kısa ve kolay yorumlanabilir nitelikte olduğunu belirten uzmanlar, felsefe grubunun da geçen seneye göre daha kolay olduğunu ifade ettiler.

Fem Yayın Merkezi’nin LYS-4 yorumları şöyle:

Öğrencilerin çok korktuğu test orta zorlukta

Genel itibariyle öğrencilerin çok korktuğu tarih sorularının zorluk derecesi orta derecede oldu. Daha önce hiç tam çıkmayan tarihten bu sene tam yapan öğrenci sayısının çok olacağına inanıyoruz.

Coğrafya soruları kısa ve kolay yorumlanabilir nitelikte

Bu sene LYS Coğrafya-2 testi soruları orta derecede zorluktaydı. Göç, gecekondulaşma, tsunami, kentsel dönüşüm, sel, kasırga gibi güncel olayları içeren sorular vardı. Uzun metin içeren ve yorum gerektiren soru yoktu. Sorular kısa ve kolay yorumlanabilir nitelikte idi. 2013- Coğrafya-2’ de 5 soru YGS ayarında diğer sorular LYS ayarındaydı. Coğrafya-2 sorular MEB müfredatına uygun olup hatalı soru yoktu.

Haberin Devamı

Felsefe geçen seneye göre kolay

Felsefe grubu soruları geçen seneki sorulara göre kolaydı. Psikolojiden daha çok gelişim psikoloji ağırlıklı sorular vardı. Sosyolojide ilk kez küreselleşme ile yerelleşme kavramının birleşmişi olan küyerelleşme kavramıyla ilgili paragraf sorusu vardı. Mantık soruları işlem yapmayı gerektirmeyecek kadar kolaydı. Din kültürü sorularından 4 tanesi bilgi, diğer 4 tanesi de yorum ağırlıklıydı.

Uğur Dershaneleri Uzmanları  bugün yapılan LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı sorularını şöyle değerlendirdi:

Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir: “Öğrencilerin yaşamlarının önemli bir dönemeci olan LYS maratonunun ilk sınavı geride kaldı. Tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, mantık, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından oluşan bu sınavda 4 yıllık lise müfredatı sorgulanmış olup, öğrenciler bilgiyi kullanma, bilgiyi yorumlama sorularıyla karşılaşmışlardır. Tarih ve coğrafya sorularında YGS’nin kapsamında olan konulardan da sorular vardır.  Bu sınavlar önemli olmakla birlikte yaşamdaki sınavların ne ilki ne de sonuncusudur ve unutmayın ki tüm hayatınızın belirleyicisi olan tek faktör değildir. Bu sınav/sınavlar istenilen başarıyla sonuçlanmış da olabilir, öğrenci arzu ettiği başarıya ulaşmamış da olabilir. Önemli olan yaşamın diğer alanlarında kendilerini hangi güzel özelliklerle donattıkları, hangi kazanımları kendilerine kattıklarıdır. Yaşam başarısında sadece sınav sonucu değil, kişisel özellik ve yeteneklerin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Gençlerimizin hak ettiği tüm başarılara ulaşmalarını dilerim.” dedi.

Haberin Devamı

Uğur Dershaneleri Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz; “Sınavda aynı soru içerisinde birden çok konu hakkında bilgi ölçülmeye çalışılmış kısacası kazanım yelpazesi geniş tutulan sorular var. TS grupları için belirtilen alan derslerinin konularından müfredata uygun sorular da yer alıyor.  Ancak YGS konularının içerisinde yer alan Tarih Bilimi, İlkçağ Uygarlıkları, İslam Tarihi ve Atatürk İlkelerinden birer soru sorulmuş. Sınav sorularında genel tarih bilgisini ölçen sorulara yer verilmiş. Ancak bunun yanı sıra siyasi tarihten daha ağırlıklı olarak kültür uygarlığa bir yönelim gözleniyor. Sınav sorularında bilgi öne çıkarılmış ancak bazı sorularda bilginin yorumlanması da istenmiş. Alan dışından bir öğrencinin bu sınavda başarılı olması çok zor. Konu yelpazesi çok geniş tutulmuş. Genel Tarih bilgisi yanında güncel ve genel kültür soruları da bulunuyor. Özellikle de Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’yle Kültür Tarihi’ne önem verilmiş” dedi.

Haberin Devamı

Uğur Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler; “LYS-4 Coğrafya soruları, Milli Eğitim lise müfredatı ile örtüşüyor. 14 sorunun 2 tanesi 9. Sınıftan, 5 tanesi 10. Sınıftan; geri kalan sorular ise 11. ve 12. sınıf müfredatından seçilerek sorulmuş. Soruların önemli bir bölümü ‘Mekânsal Bir Sentez: Türkiye’ konusuyla ilgili hazırlanmış. Konulara göre dağılım düzenli. Soruların zorluk derecesi iyi ayarlanmış. 1. ve 7. soruların, dikkatli düşünülmesi gereken, seçici sorular olarak hazırlandığı anlaşılıyor. Uzun metinli sorulara bu yıl da yer verilirken, tablo-grafik soruları kullanılmamış” dedi.

Uğur Dershaneleri Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Gülay Ataç; “Felsefe grubu sorularında, müfredat dışı soru sorulmamış. Sorularda konu dağılımı eşit. Soruların dilinde tartışmaya neden olabilecek herhangi bir ifade yok. Psikoloji soruları kavram bilgisini sorgulayan ve konuları ayrıntılarıyla bilmeyi gerektiren nitelikte. Sosyoloji soruları kavram bilgisi ve yorum gücünü gerektiriyor. Mantık, felsefe grubu soruları içerisinde en ayırt edici nitelikte olan sorular. Öğrenciden, bilgilerini değişik soru tarzlarına uyarlayabilmelerini isteniyor. Sınav, belli bir zorluk derecesine sahip olmakla birlikte, 2012 LYS sorularına göre daha zor değildir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sorularına bakıldığında ise ibadet kavramı dışında tüm konuları kapsayıcıdır. Soruların ifadesi açık kılınmış, kavramlar uygun kullanılmıştır. Sorular, doğrudan kavram bilgisi ve bilgiye dayanarak, paragraf yorumlama şeklinde” dedi.

Haberin Devamı

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil; "Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavı beklenildiği gibi bilgiyi sorgulayan, okuduğunu anlama ve yorumlama gücünü kullanabilen öğrencilerin çözebileceği nitelikte. TS 1 ve TS 2 puan türünden öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek öğrenciler, önümüzdeki hafta Pazar günü yapılacak olan Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına da katılacaklar. Sınav süreci hala devam ettiğinden adayların bugün olan sınavın muhakemesini bir kenara bırakıp diğer sınavlarla ilgili zihinsel hazırlıklarını yapmalıdır. Puan türlerinin oluşumunda her oturumun değerli ve önemli olduğu unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!