Mabel Matiz:Ahıra Girmeyen Koç

Salı ve Cuma olunca yazılarım, gündemi 2-3 gün arayla buraya aktarabiliyorum. Zaten artık tavşan uykusu uyur oldum. Tüm ülke gibi resmen saat başı twitter’a bakıp, ne oldu ne olmadı takip ederek yaşıyorum 15 gündür.

Haberin Devamı

Bu yazıyı Mabel Matiz ile yaptığım söyleşiye ayırdım. Aslında ben bu söyleşiyi 2 hafta önce planlamıştım, Mabel ve menajeri ile görüştük ancak 2 haftadır yayına almadım bu söyleşiyi. Daha fazla da ertelemek istemedim, bu güzel ve özel söyleşiyi sizlere sunmak istedim.


Mabel Matiz, aslında benim bu köşeyi yazma sebeplerinden biri. Onun temsil ettiği belki de öncü olduğu bu alternatif müzik türü, benim bu işte tutunduğum heyecanın ta kendisi. Çok içten cevaplarla Mabel Matiz söyleşisi sizlerle…

 

Mabel Matiz:Ahıra Girmeyen Koç

 

 

Haberin Devamı

MABEL MATİZ- YAŞIM ÇOCUK

 

 İlk albümden beri hem heyecanla herkesle şarkılarını paylaştığım, hem de çok popüler olup kendisinin değişmesinden ödüm kopan bir sanatçısın. İki albümü olan Mabel olarak, bütün bunların öncesi ve sonrası anlamında aklına gelen hayatındaki en büyük değişiklik nedir?

 

-Çok fazla bir şeyin değişmediğini düşünüyorum. Malum, artık diş hekimliği yapmıyorum. Bir de eskiye göre kendimi daha açık, daha özgür ve rahat hissettiğimi söyleyebilirim.


• Şu an Türkiye turnesindesin, nasıl geçiyor turne? Şimdiye kadar gittiğin şehirlerden seni en etkileyen konser hangisiydi?


-Turne çok güzel geçiyor. Daha önce hiç görmediğim birçok şehre gittik. Hepsinde çok eğlendik; ama beni en çok etkileyen konserler Konya ve Urfa konserleriydi.  Çok büyülüydü, inanılmaz bir dinleyici vardı, mest ettiler bizi, şarkılarımı ruhlarına dolamışlardı adeta. Bu şarkıları boşa yazmadığıma ve müziğin birleştiriciliğine oralarda bir kez daha inandım.


“Alaimisema’ya Mutlaka Klip Çekeceğiz”

/images/100/0x0/55eb07daf018fbb8f8a67c6a


• Konserlerin nerdeyse hepsi kapalı gişe oluyor, diş hekimliğini bırakıp müzik yapmaya başladığında böylesine bir ilgi göreceğini tahmin ediyor muydun?

 

-Hayır tahmin etmiyordum. Ben çok kendi halindeyim ve bütün hepsi doğal bir süreçte gelişti. Hiç de kolay olmadı bu arada.

Haberin Devamı


•  “Yaşım Çocuk” albümündeki “Alaimisema” bence albümün en önemli şarkılarından. Albümün lansman gecesinde şarkıyı çaldığında dinleyicilerin şarkıyı nasıl sevdiğini çok iyi hatırlıyorum. Cinsel ayrımcılığı ele aldığın bu şarkıyı daha farklı bir projeyle veya kliple paylaşmayı düşünüyor musun.

 

-Alaimisema ‘ ya mutlaka klip çekeceğiz. Elbette özel bir şey olsun istiyorum. Benim için de albümün en önemli şarkılarından biri. Cinsel ikiyüzlülüğün, buradan doğrultulan bütün ayrımcılıkların karşısında, onlarla dalga geçen, hazin şeylerden gülerek bahseden, eleştirel bir şarkı. Homofobi, kadına şiddet, transfobi ve daha pek çok şey bu şarkının konusudur. Alaimisema'yı başka dillerde de hazırlamak ve söylemek istiyorum.
 
• İki albüme de koymadığın, bir şekilde vedalaşamadığın bir şarkın/şiirin var mı?

Haberin Devamı


-Bir sürü var. Bazıları 3. albümüme, bazıları eşe dosta amade...

 

“Bu Albümde Bir Nazan Öncel Cover’ı Olacaktı” , ama…

 

Mabel Matiz:Ahıra Girmeyen Koç

 

• Albümün adını ilk olarak “Ahıra Girmeyen Koç” olarak koyacakmışsın, sonradan “Yaşım Çocuk” olmuş.  Nasıl karar verdin albümün ismine?

 

-"Ahıra Girmeyen Koç" beni oldukça karşılayan bir ifade, sevgili Kanat Güner'e ait. Uzun bir süre o vardı aklımda. Daha sonra, bir sabah aniden "Yaşım Çocuk" olmasına karar verdim. Çünkü çocukluk benim için hâlâ bütün zamanların toplamına eşit bir şey, yani zamansızlığa. Şarkılarımın da böylesi bir sonsuzlukta birleştiğine inanıyorum.


• Bu albümde senden cover gelse Nazan Öncel şarkısı beklerdim galiba. Sezen hayranlığını da çok iyi biliyorum, hatta keşke bu isimlerin de şarkılarının olduğu bir cover albüm yapsan ne güzel olurdu. Geçtiğimiz günlerde albümdeki Yıldız Tilbe şarkısına klip çektiniz. Yıldız Tilbe albümdeki “Aşk Yok Olmaktır” şarkısını ilk dinlediğinde ne dedi?

 

Haberin Devamı

-Bu albümde bir Nazan Öncel cover'ı olacaktı. Bunu bütün kalbimle istemiştim. Kendisi de müziğimi sevdiğini söylerdi hep. Ancak Sayın Öncel demo kaydımı dinleme gereği bile duymayarak ve 90'lardaki şarkılarını coverlanmak üzere kimseye vermediğini ileri sürerek bu isteğimizi menajeri aracılığıyla reddetti. Söylenecek çok şey var ama gerek de yok gibi.  En kalender dinleyicilerinden biri olarak, "şok oldum" diyeyim kısaca…
 
Yıldız Tilbe dünyadaki en güzel kalplerden birine sahip. İnanılmaz hafif, tatlı, geniş yürekli bir insan. Aşk Yok Olmaktır bu albümün yıldızı oldu adeta. Kaydı ona yolladığımda çok beğendi, "bütün hücrelerinle söylemişsin, inandım" dedi.

Haberin Devamı

Sezen ise her daim kalbim; ondan coverlar olmazsa olmazlarımdan tabi, ilerde mutlaka yapacağım.


“Sezen Aksu için yazdığım şarkılar var”

 

• Göksel-Teoman-Ceylan Ertem’e şarkılarını verdiğini biliyoruz. Şu an yeni albümleri için şarkı verdiğin birileri var mı?

 

-Ceylan'ın bir sonraki albümü için bir şarkı yazdım, ona çok yakıştı. Elimde başka şarkıcılar için düşündüğüm birçok bestem var. Sezen Aksu için yazdığım şarkılar var.

/images/100/0x0/55eb07daf018fbb8f8a67c6e
• Sezen Aksu senden bir şarkı söylese, bu iki albümünden hangisi olurdu o şarkı?


Söylese O Ben Söyleyemem, Ah Bu Sefer, Şüpheli Şarkının Şairi, Zaman...

 


• Zor olacak belki ama en sevdiğin Sezen şarkısı hangisi? Hadi istersen 3 tane olsun

 

"Ayrılıklar Bitmez", "Yarası Saklım" ve tabi ki "Bir Çocuk Sevdim"


• En son okuduğun kitap, aldığın albüm, gittiğin konser nedir?

 

-Rilke'den "Duino Ağıtları", 6:45'ten çıkan "Risale-i Punk".  En son Sezen Aksu'nun BGM konserine gittim.


• Mabel'in İstanbul’da olmaktan en çok keyif aldığı yer neresidir? Şarkılarını yazarken seni etkileyen bir mekan, semt, özel bir kafe/restoran var mıdır?

 

-Moda, Galata, Firuzağa Kahveleri, boğaz sahil şeridi.


• Türkiye’de alternatif müziğin de sevilebileceğini, hatta deyim yerindeyse “tutabileceğini” tüm sektöre ve onun dayatmalarına inat ispatlayan birisin. Sence Türkiye’de müzik sektörü bu anlamda değişmeye başladı mı dersin?

 

-Çoktan! Birbirinden özgün ve yetenekli müzisyen-yorumcu arkadaşlarımla birlikte başka bir dönem başlattığımızı düşünüyorum. Ceylan Ertem, Yasemin Mori, Seni Görmem İmkansız, Can Bonomo, Jehan Barbur, Büyük Ev Ablukada ve saymakla bitiremeyeceğim daha bir dolu güzel insan. Hep birlikte, Türkçe müzikte yeni bir dilin sözcüleri olduk. Ana akım medya hâlâ pek kulak vermese de, değişim başladı ve devam ediyor bence.

 

• Önümüzdeki dönemde ki projelerinden bahseder misin?

 

-Aysel Gürel tribute albümünde bir Aysel Gürel-Onno Tunç-Sezen Aksu klasiği olan Sultan Süleyman'ı seslendirdim. Yakında yayınlanması planlanıyor. Sonbaharda bir Avrupa turnesi planlıyoruz. Sevdiğim şarkıcı ve müzisyenlerle daha çok ortak iş yapmak istiyorum. Daha büyük konserler, bütün dünyanın dinleyeceği çok daha büyük besteler yapmak... Film müziği hayalim de var. İngilizce bir şarkı yazdım, onu Patti Smith'le birlikte söylemek istiyorum.


• Eklemek istediğin, sevenlerine iletmek istediğin bir şey var mı?
 
"Sanat sana güzel şeyler söyler. Sanat barışın ve ortak mutluluğumuzun ön sesidir.
Onu dinlemekten, ona sarılmaktan asla ama asla vazgeçme!" demek isterim.

 

Mabel Matiz:Ahıra Girmeyen Koç

 

Mabel’in Türkiye turnesi devam ediyor, yakın tarihteki konserleri şu şekilde ;

 

• 14 Haziran – Istanbul - Beyoglu – The Mekan
• 15 Haziran – Kıbrıs – Lefkoşa – The Doors Bar
• 28 Haziran – Ankara – The Big bus
• 29 haziran – Istanbul – Kadıköy Sahne

 

 

KARIŞIK KASET


Bu kaset Mabel Matiz ile doludur. Söyleşisini okurken açıp bir yandan da dinlersiniz diye düşündüm. Listeye hem Mabel’in kendi şarkılarını hem de coverladığı birbirinden güzel birkaç şarkıyı ekledim.


“Mabel” olarak Youtube’da da listeyi oluşturdum.


Keyifli Dinlemeler…


1) Zor Değil
2) Tamburu Yokuştan
3) Aşk Yok Olmaktır (Yıldız Tilbe Cover)
4) Sultan Süleyman (Sezen Aksu Cover)
5) Seyrüsefer (Sertab Erener Cover)
6) Sahilde Sarhoş
7) Gidelim Buralardan (Nazan Öncel Cover)
8) Kerem Gibi
9) Aldanıyor
10) Alaimisema
11) Krallar
12) Yaşım Çocuk
13) Zaman
14) Hercai Menekşe
15) Arafta
16) Barışırsa Ruhum
17) Söylese O Ben Söyleyemem
18) Filler Ve Çimen
19) Kül Hece
20) Şüpheli Şarkının Şairi

 


https://twitter.com/hkky

 

Yazarın son yazıları

#11 Haziran 2013 Gezi Parkı'nın akılda kalan şarkıları
#7  Haziran 2013 Gezi Parkı'nın farklı dünyası
#4  Haziran 2013 Güneşi beklerken
#31 Mayıs 2013  Caz’ın Sıradışı Çocuğu: Jamie Cullum
#28 Mayıs 2013Meriç Soylu’ya Buika’lı Veda
#24 Mayıs 2013Jared Leto Travesti Oluyor

 


 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları