PRISM’i sızdırdı, Hong Kong’a kaçtı

Güncelleme Tarihi:

PRISM’i sızdırdı, Hong Kong’a kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 00:00

ABD Ulusal İstihbarat Bürosu’nun (NSA) PRISM (Prizma) adlı bir program kapsamında internet kullanıcılarını ve telefonları izlediği bilgisini sızdıran kişi ortaya çıktı.

Haberin Devamı

4 yıl NSA için çalışan 29 yaşındaki Edward Snowden, bunu yaparken tek amacının “devasa gözetleme makinesi” hakkında kamuyu bilgilendirmek olduğunu söyledi.

İngiliz Guardian gazetesine göre üç hafta önce 200 bin dolar maaşı, Hawaii’de birlikte yaşadığı sevgilisini, iyi bir kariyeri ve ailesini bırakarak Hong Kong’a giden Snowden verdiği röportajda şunları söyledi: “Kötü bir şey yapmadığım için kendimi saklama niyetim yok. Hiçbir şey için pişman değilim. (ABD hükümeti cezai soruşturma başlattığı için) ülkeme tekrar dönemeyeceğimi biliyorum. Birçok şeyi feda ederek bunu yaptım çünkü ABD yönetiminin mahremiyeti, internet özgürlüğünü ve temel hürriyetleri hiçe saymasına vicdanım el vermedi.”

Haberin Devamı

Snowden geleceğiyle ilgili iyi şeyler öngöremediğini ve tek umudunun Hong Kong’un kendisini sınırdışı etmemesi olduğunu söyledi.


Öte yandan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD dışındaki yabancıların internetteki verilerini topladıklarını kabul etti. Clapper, bu bilginin medyaya sızmasını ise, “Amerikalıların güvenliği için istihbarat topluluğunun aldığı önlemlerin ifşa edilmesi pervasızlıktır” diye kınadı ve cezai soruşturma başlattıklarını açıkladı.

ABD’de iki ajanın bir havalimanında PRISM skandalını sızdıran kişinin “ortadan kaldırılması” gerektiği şeklinde espri yapması da tepki çekti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’ın ise “Çoğu İngiliz’in korkup da sakladığı bir şey yok” sözleriyle ABD’nin izleme programını savunması eleştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!