57 yaşında dönüp Kel Aliço'nun rekorunu kıracağım

Güncelleme Tarihi:

57 yaşında dönüp Kel Aliçonun rekorunu kıracağım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2013 00:36

Geçtiğimiz yıl ara vermek zorunda kaldığı yağlı güreşte gözünü Osmanlı döneminin rekoruna diken 55 yaşındaki Taşçı, en az eskisi kadar hırslı ve güven dolu...

Haberin Devamı

CUMHURİYET tarihinde Kırkpınar Er Meydanı’nda en fazla (9) başpehlivan olan, iki kez altın kemerin ebedi sahibi “pehlivanların pehlivanı” Ahmet Taşçı, şimdi “Osmanlı dönemi rekorunu kıracağım” dedi. Osmanlı döneminde 56 yaşına kadar en uzun süre güreşen Kel Aliço’nun rekorunu 57 yaşla kıracağını söyleyen 55 yaşındaki Ahmet Taşçı, “Önümüzdeki yıl ve sonraki yıl Kırkpınar’da olacağım. Cumhuriyet dönemi rekoru bende. Cumhuriyet tarihimizde en çok madalya yine bende. Tekirdağlı Hüseyin pehlivan 8 kez, ben 9 kez başpehlivan oldum. Sıra en büyük rekorda. Osmanlı döneminin rekorunu da Kel Aliço’dan alacağım” dedi.
Geçtiğimiz yıl uğradığı silahlı saldırıda bacağından yaralandığı için güreşe ara veren Taşçı, son olarak 2009’da katılıp 8. olduğu Kırkpınar’da önümüzdeki yıl yeniden kıspet giymeyi hedefliyor.    

Haberin Devamı

KIRKPINAR’DA PARENDE ATILMAZ

-MİNDER  mi, çayır mı?
- Yağlı güreşin alt yapısı yok. Minder güreşi biter yağlı güreşe geçilir. Bazı minder güreşçileri yağlıya geçince bu güreşin kültürünü bozdular. Rakibini yenen minder alışkanlığı ile er meydanında parende atıyor. Şov yapıyor. Yağlı güreşin kültüründe böyle şey yok. Minderde usta-çırak ilişkisi yok. Bunun olmadığı yerde terbiye olmaz. Minderden gelenler, kıspetini öpmüyor. Oysa kıspet giyilirken üç kere öpülür. Peşrevi çekmiyorlar, temennasını yapmıyorlar. Rakibini yendikten sonra kaldırıp teselli etmiyorlar. Seyirciye hoş gelen yenişlerin oyunlarını bilmiyorlar. Seyirci minder güreşçilerinden mutlu değil, gerçek yağlı güreşçileri istiyor.

MİNDER CAMİASI BENİ KABUL ETMEDİ

-NEDEN minder güreşi yapmadın?
- Yağlı güreşe 26 yaşımda başladığım için mindere zaman olmadı. 1987’de minderde Türkiye üçüncüsü oldum. Milli Takım’a ve Milli Takım kampına çağrılmadım. Açıkçası minder camiası beni kabul etmedi. O yüzden de yapamadım.

- Çayır güreşi yapmak, minder güreşi yapmayı ağırlaştırır mı?
- Yağlı daha ağırdır ama bir sporcu yağlı güreşte pişer, minderde hızlanabilir. Yağlı güreş kondisyonu ve dayanıklılığı artırır.

/images/100/0x0/55eabfc3f018fbb8f8943d97

Haberin Devamı

Japonlar, sumoculara tapıyor biz ise sadece saygı istiyoruz
- 1995 yılında Japonya’da Sumo güreşlerine gittim. Japonların kendi tarih ve kültürlerine ne kadar sahip çıktıklarını görünce utandım. Japon halkı sumocularına gösterdikleri büyük ilginin yanında adeta tapıyor. Biz tapılmak istenmiyoruz, sadece saygı görmek istiyoruz.

Başcazgırın ağzından Taşçı
- Tarihi Kırkpınar güreşlerinin yarım asırlık efsanevi Baş Cazgırı Şükrü Kayabaş, Ahmet Taşçı’yı er meydanına sürerken söylediği mani unutulmaz:
“Altın Kemer, süsledi senin ince belini.. Başarından dolayı pehlivanlar ileri de öpecektir elini. Sen hiçbir zaman kabul etmedin ne rüşveti ne de parayı.. Çalışman sayesinde pehlivanlarla açtın arayı. Senin bu başarına herkes gibi rakiplerin de şaştı… İşte Mega Star Karamürselli Ahmet Taşçııı…”

Haberin Devamı

Amerikalı, ‘Ben casus değilim’ dedi

ABDli gazeteci ile röportajım öncesi kemer almıştım. Yağlı güreşin okulunu sordu. Okulu olmadığını usta-çırak ilişkisi ile bugünlere geldiğini söyledim. Gazeteci inanmadı. Her pehlivan yanına çırak alır yetiştirir dedim. Kızdı. ‘Niye saklıyorsunuz okulunuzdan bir şey çalmayacağım. Ben casus değilim. Okulu olmayan bir spor nasıl olur da bu kadar yaşar” dedi.”

Güreşe ilk adım 1985 yılında

- Doğum yılı: 1958
- Doğum yeri: Kocaeli
- Güreşe başladığı yıl: 1985

Taşçı’nın yağlı projesi

Efsane pehlivan, yağlı güreş için hazırladığı projenin hayata geçirilmesini bekliyor.

GÜREŞ Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanlığı görevini yapan Ahmet Taşçı yağlı güreşte devrim yaratacak projesini Hürriyet’e şu şekilde açıklıyor...
- Yağlı güreş kendi başına, müstakil bir federasyon haline gelmelidir.
- Son 15 yılda kurallarla çok oynandı. Güreşin özündeki sistem değiştirildi. Yağlı güreşte 652 yıllık özüne döndürecek kuralları uygulamalıyız.
Güreş 1 saate çıkarılmalı
- 30 dakikalık güreşin 1 saate çıkarılması gerekir. Seyirci bunu istiyor.
- Milli sporcuların sahip olduğu haklar yağlı güreşçilere de verilmelidir. Yağlı güreşçiler kendilerine devletin sahip çıkmasını bekliyorlar.
- Kırkpınar’da kemer alanların protokolde oturma yerlerinin olması gerekir. Devlet sanatçısı, sporcusu var. Yağlı güreşçiler de devlet sporcusu olabilmeli.
Güreşçilere oy  hakkı gerek
- Yağlı güreşçiler de federasyonda başkanlık seçimlerinde oy kullanabilmelidir. Yağlı güreşin tarihi, oyunları, yönetmenliği ile ilgili bir kitabı olmalıdır.
- Güreşi bırakmış pehlivanlara güreşlere serbest giriş kartı verilmelidir.
- Yağlı güreş organizasyonlarından kesilen paraların Güreş Federasyonun’a aktarıldıktan sonra yağlı güreşe de geri dönmesi, döndürülmesi gerekir.
Antrenörlük ve hakemlik
- Yöre güreşlerinde müsabaka yöneten hakemlerin kazandığı ücretlerin federasyon tarafından bizzat karşılanması gerekmektedir.
 - Yağlı güreşçiler bıraktıktan sonra yağlı güreş hakemliği yapmalıdır. Şu anda yağlı güreş hakemliğini minder güreşçileri yapıyor. Yağlı güreşçiler antrenörlük de yapmalıdır.
- Yağlı güreşçilere kimlik verilmelidir.
- Yağlı güreşin bir bütçesi yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!