AK Partili Günay: Sorunun çözümü bir günde mümkün olabilirdi

Güncelleme Tarihi:

AK Partili Günay: Sorunun çözümü bir günde mümkün olabilirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 16:33

KÜLTÜR ve Turizm Eski Bakanı, Ak Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, İzmir’in yeni valisi Mustafa Toprak’ı ziyaretinde Gezi Parkı protestolarını değerlendi. Günay, "Bizim adımıza hayat tarzına karışmaya kalkanlar hem bize, hem topluma zarar verirler. Bu kadar büyük boyutlara ulaşan bir sorunun çözümü baştan bir günde mümkün olabilirdi ama bu aşamadan sonra galiba bir günde mümkün olmaz ama birkaç sabırlı güne ihtiyaç var" dedi.

Haberin Devamı

Eski Bakan Ertuğrul Günay, çeşitli temaslar için geldiği İzmir’de yeni atanan Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Toprak, Günay’la daha önceden başka yerlerde de çalıştıklarını, talimatları doğrultusunda çok güzel işler yaptıklarını, birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Bakan Günay ise "Sayın Valimiz göreve başladıktan sonra İzmir’e ilk kez geliyorum. Hayırlı olsun diliyorum. Biz eski mesai arkadaşıyız; Çorum Valiliği’nden bu yana çalışkan, başarılı, gayretli, iyi niyetli bir idareci olarak tanıyorum, aynı kanaatim bu görevinde de devam edecektir. Diyarbakır ve Çorum’da çok güzel projelerle işbirliği yaptık. O da burada ilk mesaisini EXPO’ya verecektir. Bugün tüm Türkiye’de bazı sıkıntılar var. Umuyorum ki birkaç gün içinde yaralarımızı saracağız, biraz geride bırakmaya çalışacağız. O olaylardan birtakım dersler, deneyimler çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ziyarette İzmir’de son günlerdeki olaylarla da bilgiler alan Günay, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Günay, "Ben her zaman buraya geldiğimizde umutlu, güzel şeyler söylemeye çok gayret ettim. Ne yazık ki bütün Türkiye’de bizi oldukça üzen, tedirgin eden, kaygılandıran bir haftanın sonundayız. Bir ağaç, çevre eyleminden daha sonra bütün topluma yayılan öfke dalgası ve kitle eyleminde istemediğimiz olaylarla karşı karşıya kaldık. Demokrasilerde siyasi partilerin saygısı esastır. Ama hiçbir siyasi gruba mal etmek istemediğim bir çete, grup tarafından kentteki Ak Parti Karşıyaka ve Çiğli ilçe teşkilat binalarına saldırılar yapıldı. Hangi eylem, hangi haklı nedenden olursa olsun, cam kırma, bina yakmak, insanları incitme gibi olumsuz davranışlar içerirse bu haklı eylemin sonucu olamaz. Bu tür eylemlerin hiçbir açıklayacağı, makul, kabul edilebilir gerekçesi olamaz, bunları şiddetle kınıyorum. İstanbul’da o haklı başlayan ve hala haklılık noktasını yitirmemesine özenle çalışılan o hareketin masumiyetine bu tür güruhlar ve kalabalıklar girişimleriyle zarar verdi, vermeye de devam ediyor. Bunların ikisinin özenle birbirinden ayrılmamasının çok doğru olduğunu düşünüyorum. Çevreyi, ağacı korumak için, yaşam alanının güzelliğini korumak için yapılan her türlü girişimi özenle ve dikkatle saygıyla karşılıyoruz, tartışırız, konuşuruz daha sonra da makul bir çıkış noktası bulmaya çalışırız. Bu tür haklı eylemlerin arkasına sığınmaya çalışan toplumun her kesimini rahatsız edecek bu tür eylemleri de mazur göremeyiz" dedi.

Haberin Devamı

’HEPİMİZİ RAHATLATACAK’

Ertuğrul Günay, gösterilerde yaşananlarla ilgili inceleme yapılacağını belirterek, "İzmir’e yeni bir vali geldi, çok zor bir ilden geldi. Gelir gelmez bu olaylarla karşılaştı. Ankara’dan gelen müfettişler burada kapsamlı bir inceleme başlatıyorlar. Hem bu haklı itirazlardan başlayıp sonra toplumun her kesimini bizar eden ve partimize yönelik fiili saldırılarla ilgili incelemeler yapacaklar. Hem de medyada gördüğümüz, kabul edilmez güvenlik birimi davranışları var, bunlar bireysel davranışlar. Kordon’da oturan vatandaşlara müdahale, oturuş kalkışlarına müdahale, darp etme bunları da inceleyecekler. Bütün Türkiye’de yaşam kalitesini yukarıya çıkarmak için çalışıyoruz. Meşgulüz. Kimsenin hayat tarzına karışmaya çalışmıyoruz. Bizim adımıza hayat tarzına karışmaya kalkanlar, hem bize hem topluma zarar verirler. Bunu kamu birimleri çok ciddi inceleyecekler ve sonucu bize söyleyecekler. Sonuçlarını hep beraber öğreneceğiz. Görev aşımı davranışlarının sorumlularını hep beraber öğreneceğiz. Onların yaptırımlara uğramaları sanıyorum ki hepimizi rahatlatacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞİN ÖZÜNE UYGUN

Günay, olaylarla ilgili değerlendirmesinin muhalif olduğu yönündeki soruya ise "Ben partimizin özüne uygun açıklamalar yaptım, bizim partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. Adaleti hiçbir zaman, hiçbir duyguya feda edemeyiz kalkınma dahil. Birinci ilke adalet ve onun üzerinden yürüyorum. Belki adalet unsurunu yeteri kadar görmek dikkatini göstermeyen arkadaşlarla söylem farkı olabilir ama ben işin özüne aslına uygun davrandığımı savunuyorum" dedi.

BİRKAÇ SABIRLI GÜNE İHTİYAÇ VAR

Ertuğrul Günay, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına yönelik olarak ise şunları kaydetti: "Başbakanımızda yurtdışından döndükten sonra Avrupa ile ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, demokratik talepleri değerlendireceklerini, görev aşımıyla ilgili araştırmalar başlatıldığını, çevre duyarlılığı taşıyan insanların kendisiyle işbirliği yapmaları çağrısını dile getirdi. Bunlar sükünetle konuyu konuşmamız için dikkate almamız gereken konuşmalardır. Umuyorum bu minimal üzere hepimiz daha sakin ve toplumu yatıştırıcı sözler söylememeye devam ederiz. Bu kadar büyük boyutlara ulaşan bir sorunun çözümü baştan bir günde mümkün olabilirdi ama bu aşamadan sonra galiba bir günde mümkün olmaz ama birkaç sabırlı güne ihtiyaç var."

Haberin Devamı

İzmir’de iki günlük ziyarette bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarının sorulması üzerine Günay, "Toplumun her kesiminden yükselen bu harekete siyasi partiler gölge yapmazsa iyi olur" dedi.

DAHA ÇOK TAKİPÇİSİ OLAN VAR

Son günlerde büyük ilgi gören twitleri de sorulan Günay, "Ben bakanken Twitter kullanmamıştım, son aylarda birkaç özel yapıyı paylaşmıştım. Benim çok ilgilendiğim ve insanların da beni çok takip ettiği bir alan değildi. Bugünlerde zamanım daha fazla olduğu için zaman zaman değerlendirmelerimi paylaşıyorum. İnsanlarda ilgiyle takip ediyorlar. Benden çok daha fazla takipçisi olan sadece ’günaydın’ ve ’iyi geceler’ diyen arkadaşlarımız da var" diye konuştu.

Haberin Devamı

’GÖRÜNTÜLER BENİ ÇOK RAHATSIZ ETTİ’

İzmir’de şiddet uygulayan polislerle ilgili değerlendirmesi sorulan Günay, "Onlarla ilgili açığa alınma diyemem; müfettişler geldi, burada bütün bu olaylarla ilgili geniş kapsamlı yapıyorlar. Tahrikçi teşvikçilere bakıyorlar, yaşama müdahale var mı değerlendirecekler. Görüntüler bütün bu hafta beni çok rahatsız etti" dedi.

Bir basın mensubunun, "Her şeye rağmen Topçu Kışlası yapılacak" sözünü değerlendirmesini istediği Günay, "Bu sözü son bir, iki gündür duymadım. Ne düşündüğüm zaten belli" yanıtını verdi. Günay, daha sonra partisinin Karşıyaka ve Çiğli İlce başkanlıklarını ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!