Sopalı demir çubuklu polis timi

Güncelleme Tarihi:

Sopalı demir çubuklu polis timi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2013 10:22

İzmir’de, Gezi Parkı’na destek protestosunda eylemcileri sopalarla kovalayan sivil polislerin yankısı sürerken, benzer görüntüler Antalya’da da çıktı.

Haberin Devamı

Çallı semtinde 3 Haziran sabahı yaşanan olaylarda göstericilere eli sopalı, taşlı, demir çubuklu sivil polisler müdahale etti. Çevik Kuvvet, Asayiş, Terörle Mücadele ve Yunus Timleri’nin katıldığı müdahalelerde görev yapan eli sopalı sivil polislerin bazıları polis yeleği giyerken, bazıları İzmir’de olduğu gibi yelek giymeden eylemcileri dağıtmaya çalışıyor. Sopalı ve demir çubuklu polislerin bazılarının elinde aynı zamanda taş bulunuyor.

EMNİYET DOĞRULADI 

Antalya Emniyeti yetkilileri Çallı semtinde gerçekleşen müdahaleler sırasında elinde sopa, demir çubuk ve taş olan kişilerin sivil polis olduğunu doğruladı. Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, konuyla ilgili soruşturma talimatı vererek, “Soruşturma sonunda disipline aykırı davranan personelimiz varsa gerekli işlem yapılır” dedi. Sopalı polislerin müdahalelere katılması konusunda ise Antalya Barosu’na bağlı avukatlardan sert tepki geldi.

Sopalı demir çubuklu polis timi
Sopalı demir çubuklu polis timi

Haberin Devamı

HUKUK DEVLETİNE YAKIŞMIYOR

Eylemler sırasında gözaltına alınan kişilere destek vermek amacıyla oluşturulan kriz masasında görev yapan avukat Selen Eren, “Biz Sanayi ve Çallı Polis Merkezi önünde beklerken eli sopalı birçok sivil polisle karşılaştık. İlk başta onların polis olduğu düşünmedik fakat telsiz ve silahlarını görünce durumu çözdük. Gerçekten bu görüntüler hukuk devletine yakışmıyor” diye konuştu. Eli sopalı polisler tarafından darp edildiğini söyleyen birçok vatandaşın kendilerine başvurduğunu kaydeden Eren, “Kriz masasında görev yapan diğer avukat arkadaşlarımla beraber iddiaları araştırıyoruz. Bize bazı fotoğraf ve videolar ulaştırıldı. Bunları inceledikten sonra süreci yargı aşamasına
taşıyacağız” dedi.

Müfettişler ifade alıyor

GEZİ Parkı protestolarında orantısız gaz ve güç kullanıldığı iddialarını soruşturan 2 mülkiye ve 2 polis başmüfettişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çalışmalara başladı. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen müfettişler, Foto Film Şube Müdürlüğü ile MOBESE ekibinden görüntü ve fotoğrafları istedi. Müfettişler, görüntülerle birlikte orantısız gaz ve güç kullanılan noktalardan sorumlu emniyet müdürleri ve amirlerinin ifadelerini almaya başladı. Emniyet yetkilileri, olayları önlemede cop kullanmama talimatı verildiğini, marjinal grupların yoğun taşlı saldırılarını önlemek ve grupları dağıtmak için gaz ve tazyikli su kullanıldığını belirtti. Yetkililer, emirleri altındaki memurlara orantısız gaz kullanma talimatı vermediklerini, yoğun taş saldırısı altında kalındığında gaz kullanımını artırdıklarını, bunu da kendilerini koruma amaçlı yaptıklarını iddia ettiler. Müfettişler, polis müdahalesi sırasında yaralanan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve diğer mağdurları da dinleyecek. Müfettişlerin, sosyal medyada yer alan ‘portakal gazı’ kullanımıyla ilgili araştırma yaptıkları da iddia edildi. Çetin AYDIN / İSTANBUL

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!