Noterler ev satışına da, çatısı akana da talip

Güncelleme Tarihi:

Noterler ev satışına da, çatısı akana da talip
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2013 00:00

Oto alım satım yetkisini alan Noterler, şimdi de gayrimenkul alım satımından isim değiştirmeye; komşu sorunlarından bozuk siparişe kadar tapu ve mahkemelerin iş yükünü artıran birçok işleme talip oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, gayrimenkul alım satımlarının sınırlı sayıdaki tapu daireleri yerine, Türkiye genelinde bin 771 noterde yapılması halinde vatandaşa büyük kolaylık sağlanacağını söyledi. Tutar, bu taleplerini hükümete ilettiklerini ve olumlu karşılık aldıklarını belirtti. 

Bugün başlayan Türkiye Noterler Birliği Genel Kurulu öncesinde bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yapan Oto alım satım yetkisinin noterlere verilmesinden sonra vatandaşın kimi zaman iki haftayı bulan alım satım işlerinin, 10 dakikada çözülmeye başladığını anımsatan Tutar, gayrimenkul alım satımının verilmesi halinde de aynı kolaylığın olacağını vurguladı.
 
Bazı Avrupa ülkeleri, ABD, Mısır, Cezayir ve Fas’ta noterlerin bu işlemi yaptığını ifade eden Tutar, “Devlet sadece tapu tescilini yapsın, satışı biz yapalım. Çok güvenli bir sistem kurulur. Alıcı parayı getirir emanet hesabına yatırır, iki taraf arasında sözleşme yapılır, işlem bitince hesaptaki para satıcının hesabına geçer. Bir çok mağduriyet de bu sayede önlenir” dedi.

Haberin Devamı

ÇATISI AKAN DA ADINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN DE NOTERE

Noterler Birliği Başkanı Tutar, halen mahkemelerde yapılan ‘dava öncesi delil tespit işlemine' de talip olduklarını açıkladı. Bu sayede mahkemelerdeki iş yükünün ciddi oranda azalacağı tahmininde bulunan Tutar, "Çok sayıda il ve ilçede adliyelerin kapanması nedeniyle boşluklar oluştu. Basit bir delil tespiti için bazı ilçelerde 50 kilometre uzaktaki adliyeye gitmek gerekiyor.

Adliyelerin iş yükü ağır, sıra çok. Komşusunda su patlamış, evine akıyor. Mahkemeye tespit yaptıracak. 15 gün sonraya sıra veriyor. İşadamı, sipariş verdiği ürün bozuk çıkmış, parasını ödemek istemiyor. Sıra veriliyor. Delil tespiti için mahkemeye gitmek yerine bize gelse hem vatandaşın hem de mahkemenin işi kolaylaşacak" dedi. Tutar, yine isim değiştirmenin dava yerine noterlerce yapılabileceğini belirterek, "Burada bir husumet yok. Adam ismini değiştirmek istiyor, kişisel bir talep, kimseden izin almasına gerek yok. Yasal çerçevesi çizilir, buna uygun mu değil mi değerlendirmesi noterlerce yapılır. Uygunsa değiştirilir" dedi.

Haberin Devamı

NOTERLER MERKEZE BAĞLANACAK VEKALET VURGUNU BİTECEK

Projeler hakkında da bilgi veren Tutar, Ocak 2014'ten itibaren tüm noterlerin elektronik ortamda birbirine bağlanacağı 'merkezi arşiv sistemine' geçileceğini açıkladı. Ankara’da kurulacak bu sisteme tapu, emniyet, nüfus gibi kamu kurumlarının da bağlanacağını ve belge paylaşımının yapılacağını belirten Tutar, bir vatandaşın gayri menkulü için vekalet verdiği bir kişiye, sonradan bu vekaleti iptal ederse, ilgili tüm birimlerin bu iptali göreceğini anlattı. Böylece vekalet sahtekarlıklarıyla gayri menkul alım satımının da son bulacağını söyledi.

ÖNLEYİCİ HEKİM OLMAK İSTİYORUZ, ONAY MAKAMI DEĞİL

Haberin Devamı

Noterlerin de hukuk mezunu olduklarını, kiminin avukatlıktan kiminin hakimlikten ayrıldıklarına dikkat çeken Tutar, "Dolayısıyla noterler de hukukçu. Biz diploma, nüfus cüzdanı gibi belgeleri görüp; aslı gibidir tasdiki yerine; daha nitelikli işler yapmak istiyoruz. Noterlerin vasfı önleyici hekimliktir; başlayan bir ihtilafın çözümünü kolaylaştırmaktır" dedi.

Kamuoyundaki noterlerin çok para kazandığı ve bütün işlemleri çok pahalı yaptığı algısından rahatsız olduklarını da dile getiren Tutar, vatandaştan alınan ücretin yüzde 85'inin vergi olduğunu söyledi. Küçük il ve ilçelerdeki bir çok noterin zarar ettiğini belirten Tutar, araç satışında alınan 60 liranın 29 lirasının değerli kağıda gittiğini anımsattı.  Tutar, değerli kağıtların gerçekte değerli olmadığını, kendi kağıdını getiren vatandaştan bile 29 lira değerli kağıt parası alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

Satılık konut ilanları için tıklayın

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!