7 ‘Gezi’ şartı

Güncelleme Tarihi:

7 ‘Gezi’ şartı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 00:00

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm yurda yayılan olayların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taksim Dayanışması üyeleri ile dün biraraya geldi.

Haberin Devamı

Taksim Dayanışması üyeleri, 7 başlıkta toplanan taleplerini hükümete ilettiler. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman talepleri şöyle açıkladı:
Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır. Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağını, projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapılmasını, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılmasına ilişkin girişimlerin durdurulmasını, Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emrini veren, bu emri uygulatan ve uygulayan sorumlular başta İstanbul, Ankara, Hatay Valileri ve Emniyet Müdürleri olmak üzere tüm sorumluların görevden alınması, gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanımının yasaklanmasını, Direnişe katıldığı için gözaltına alınan yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılmasını, Türkiye’deki meydanlarımızda kamusal alanlarımızda toplantı gösteri eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmesini, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

MARJİNALLİK GÖRMEZDEN GELMEK

Yaşananları ‘marjinallikle’ açıklamaya çalışmak, görmezlikten gelmek anlamına gelir. Gezi Parkı’na müdahale ile simgeleşen iktidar anlayışının yurttaşlarımızda ‘yaşam tarzına ve inançlarına müdahale ve hor görülme’ biçiminde algılandığı ve buna büyük bir toplumsal tepki gösterildiği, ‘Biz varız, buradayız ve taleplerimiz var’ biçimli yanıt verdikleri görülmektedir. Bu tepkinin içeriği, başta 3. köprü, 3. havaalanı, kanal İstanbul, AOÇ ve HES’ler olmak üzere, ülkemize ve bölgemize ilişkin savaş siyasetine karşı duruşun ve barış talebinin, Alevi yurttaşlarımızın hassasiyetinin, kadınların bedenleri üzerinde denetim kuran muhafazakar erkek politikalarına karşı yükselen sesini, üniversite, yargı, sanatçılar üzerindeki baskılara karşı direncin ve eğitim ile sağlık hakkına ulaşımın önündeki tüm engellerin kaldırılması istemleri olduğunu iktidar sahiplerine iletiyoruz.”

BAŞLATANLAR BİTİRİR

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da “En az 4 yurttaşımız gözünü biber gazı fişekleriyle kaybetmiştir. Türkiye ölçeğinde toplam 4 bin yurttaşımızın yaralı olduğunu düşünüyoruz. Çözümün yolu, tepkinin başladığı yerde bitirilmesidir. Başlatanlar anında bitirebilir” dedi.

Referandum olmaz

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Bülent Arınç’ın dile getirdiği Gezi Parkı için referandum önerisine karşı çıkarak, “Gezi Parkı için referandum olmaz. Toplumsal duyarlılık göz önüne alınır ve gereği yapılır. Bilimsel gerçekler referandum yoluyla değiştirilemez. Bilimsel gerçeklerin referandum yoluyla değiştirilmesi sadece otoriter rejimlerde olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Birikmiş sorunlar dile getiriliyor

BAŞBAKANLIK’ta yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeye Taksim Dayanışması adına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz katıldı. Muhcu, şunları söyledi: “Toplumun demokratik ve insan hakkı eksenli taleplerinin, barışçıl ve demokratik şekilde ortaya konmasına karşı şiddet, baskı ve yasakçı uygulamalar devam etmektedir. Başbakan, iç savaşı çağrıştıran ve topluma hakaret anlamında bir takım ifadelerde bulunmuştur. İşte bu ifadelerden sonra toplumsal tepki çığ gibi büyümüştür. Süreç 81 ilde demokratik taleplerin birikmiş sorunlarla ilgili beklentilerin dile getirilmesine dönmüştür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!