KESK'ten sonra DİSK üyeleri de iş bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

KESKten sonra DİSK üyeleri de iş bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 15:10

KESK'in bugün ve yarın için aldığı grev kararından sonra bir karar da DİSK Başkanlar Kurulu tarafından alındı. Buna göre, DİSK üyeleri yarın Genel Merkez önünde toplanacak daha sonra Taksim'e yürücek. KESK, üyelerinin çeşitli illerdeki eylemlerinin odağında ise, Taksim Gezi Parkı için başlatılan eylemer ve polisin sert müdahaleleri yer aldı.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili DİSK'ten yapılan açıklamada şu ifadelere  yer verildi: "DİSK daha ilk gününden başlayarak Taksim Dayanışması ile halkın tüm kesimlerinin yanında yer almış ve uygulanan talan politikasına karşı durmuştur. Alınan kararlar doğrultusunda ve örgütsel kimliğini ön plana çıkarmadan
disiplin içinde destek vermiştir.

Gelinen son noktada, DİSK Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu, “Direniş Şartları”nın hayata geçirilmesi için açık desteğini gösterme kararı
almıştır. İlk adımda, bugün örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde “Direniş Şartları”nı da içeren bir açıklama okunmuş ve çeşitli illerde alanlara çıkılmıştır.
DİSK Başkanlar Kurulumuz, Yönetim Kurulu’nun da almış olduğu karar doğrultusunda mücadeleyi yaygınlaştırma kararlılığında olacaktır.
DİSK üyeleri yarın iş bırakarak, saat 13.00’de DİSK Genel Merkezi önünde toplanacak ve Taksim’e yürüyecektir. Aynı şekilde DİSK üyeleri diğer illerde de ortak yapılan eylem ve etkinliklere katılım sağlayacak, üretimden gelen güç dahil mücadelede yer
alacaktır."

Haberin Devamı

KESK ÜYELERİ BİR ÇOK İLDE İŞ BIRAKTI/ FOTO GALERİ 

MEMUR SİYAHA BÜRÜNDÜ, GREVE ÇIKTI

Memurlar, Türkiye genelinde hem devletin Taksim Gezi Parkı eylemlerini bastırma şeklini hem de kamuda CEO’lara, hükümet memurluğuna, rotasyona, esnek çalışmaya karşı güvenceli iş ve ücret güvencesi için bugün greve çıktı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK)  bağlı 250 bin memur işyerlerine siyah kıyafetlerle gidip kurdele bıraktı; ardından yarın da devam edecek greve çıktı.

KESK’e bağlı sendikalara üye doktorlar, öğretmenler, vergi memurları ve nüfus memurları, belediye memurlarının destek verdiği grev, yarın da “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş ve Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye” talebiyle devam edecek. KESK, yine ülke genelinde kitlesel olarak meydanlara çıkacak.

 KESK grev çağrısında, “Gezi parkının ranta açılmasına karşı yedi gün önce başlayan tamamen barışçıl eylemleri bastırmaya yönelik devlet terörü insanların can güvenliklerini ortadan kaldıran bir boyutta sürdürülmüştür. Ülkenin tamamına yayılan demokrasi talepli kitlesel gösterilere karşı uygulanan devlet terörü, AKP iktidarının demokrasi düşmanlığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Hedef gözeterek yapılan polis saldırılarında önemli bir kısmı ağır olmak üzere yüzlerce yurttaş yaralanmıştır. Binlerce insan gözaltına alınmıştır. Kentlerin tüm alanları ablukaya alınmış, gece boyunca süren baskınlarla muhalifleri hedef alan bir sürek avı başlatılmıştır” tespiti yapıldı.

Haberin Devamı

ANKARA: KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası üyeleri, iş bırakma eylemi yaptı     Ankara (AA) - KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, iş bırakma eylemi yaptı.

BES  üyeleri, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek için Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Kızılay'daki binası önünde

 
4 BİN KİŞİ TOPLANDI 

MERSİN: Taksim’deki olaylar nedeniyle iki günlük grev kararı alan Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Mersin Şubesi üyeleri öğle saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi’nde bir araya geldi.

Burada toplanan yaklaşık 4 bin kişi, ’Çapulcular burada Tayyip nerede?’, ’Hükümet istifa’, ’Halkımız, haklıyız, kazanacağız’, ’İşte Taksim, işte Kesk’ sloganları atarak yürüdü. Hastane Caddesi’nde bulunan Ak Parti Akdeniz İlçe örgütünün bulunduğu bina önünde ise olası bir saldırıya karşı çevik kuvvet polisi geniş güvenlik önlemi aldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüş sonrası grup adına konuşan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Selman Günbat, "Bu saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Gaz bombalarına, TOMA saldırılarına karşı ülkenin tüm alanlarında nasıl direndiysek, haklarımıza yönelik saldırılara karşı da aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

toplandı.

Haberin Devamı

BES Genel Başkanı  Ahmet Kesik, burada yaptığı açıklamada, halkın AK Parti'yi seçerken "yoksulluğu ve yolsuzluğu kaldıracak, bu ülkede güzel şeyler olacak" diye düşündüğünü ancak hükümetin, halkın yaşam tarzına müdahale ettiğini, isimler bularak halkı cendereye aldığını savundu.

'BU İŞ YERİNDE GREV VAR' PANKARTI

ANTALYA: Defterdarlık önünde toplanan yaklaşık 500 sendika üyesi, davul ve zurna eşliğinde halay çekti, Defterdarlık binasına ’Bu iş yerinde grev vardır’ yazılı pankart astı.

KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, Türkiye’de son bir haftada yaşananların, gecenin karanlığının hakim olduğu bir ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye hasret bırakılan tüm kesimlerin umutlarını yeniden filizlendirdiğini söyledi. Sönmez, "Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. Ülkesine ve geleceğine sahip çıkan başta gençlerimiz olmak üzere tüm halkımızı selamlıyorum" dedi.

Haberin Devamı

21 Mayıs tarihinde KESK’in yaptığı basın toplantısıyla 5 Haziran tarihinde 1 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını söylediklerini hatırlatan Nurettin Sönmez, "Değerlerimizin hedef tahtasına konulduğu koşullarda ne iş güvencesinden, ne sendikal hak ve özgürlüklerden söz etmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle grevimizi bugünden itibaren tüm yurtta başlatıyoruz" diye konuştu.

KAMU ÇALIŞANLARI MEYDANLARDA

BALIKESİR: Kamu çalışanları saat 11.45’te Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı. Kamu çalışanları ’AK Parti’ye teslim olmayacağız’, ’Gün gelecek, devran dönecek, AK Parti halka hesap verecek’ diye bağırdı. BES Şube Başkanı İsmail Yılmaz konuşmasında Taksim Gezi Parkı eylemlerine ve polisin orantısız güç kullanmasına dikkat çekerken, "Biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Kamu çalışanları daha sonra Altı Eylül Ortaokulu’nun önüne gelerek oturma eylemi yaptı. Eğitim-Sen üyesi Mehmet Aslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın

 
2 BİN KİŞİ TAKSİM’E YÜRÜDÜ

İSTANBUL: KESK üyeleri, Galatasaray Lisesi’nin önünde toplanarak, Taksim Meydanı’na yürüdü. "Taksim bizim, İstanbul bizim", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atan grup, yaklaşık 2 bin kişi Gezi Parkı’na çıkan merdivenlere geldi. Burada açıklamayı okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosun, Gezi Parkı eylemlerinde yaşananları hatırlatarak, şunları söyledi: "Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yapması gereken tek şey günlerdir polis şiddetiyle engelleyemediği bu halk iradesi önünde boyun eğmek ve bunun gereklerini yerine getirmektir.

İstanbul’u gaza boğan, halka saldırı emri veren İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü görevden alınmalıdır. Tüm gözaltı ve tutuklamalar derhal serbest bırakılmalıdır. Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası ve AVM yapılması planı iptal edimelidir.

Başta Taksim olmak üzere şehirlerin meydanlarına konulan toplanma yasakları kaldırılmalı, biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır" dedi. Tosun, 21 Mayıs’ta düzenledikleri basın toplantısında 5 Haziran’da bir günlük uyarı grevi gerçekleştirecekleri yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, "Ancak Gezi Parkı direnişiyle ülkenin dört bir tarafına yayılan eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebine kulaklarını tıkayanların, halkın canına kastedecek kadar gözünü karartanların ortaya çıkardığı vahşet tablosu yeni bir değerlendirme yapmamız gerektiğini göstermiştir" diye konuştu. Grup, daha sonra Gezi Parkı girişinde diğer eylemcilerle beraber nöbet tutmaya başladı.

"Bir kaç çapulcu" sözünü eleştirerek "Biz çapulcular buradayız. Sayın Başbakan nerede? Öğretmenler, mühendisler, kamu emekçileri, doktorlar, öğrenciler, gençler çapulcu görünüyorsa, hak aramak çapulculuksa evet çapulculuğu kabul ediyoruz. Biz çapulcuyuz" dedi.

'3 BİN 500 MEMUR DESTEK VERDİ'

DENİZLİ: Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), grev ve İstanbul Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylarla başlayan eylemlere destek çağrısı yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin  bulunduğu bina önünde bugün toplananyaklaşık 50 kişi, Gezi Parkı’nda başlayan olaylarla ilgili hükümeti eleştirdi, ardından Denizli Maliye Sarayı önüne geçti. Burada da bir basın açıklaması yapıldı ve 200 kişiyi bulan grup, Delikliçınar Meydanı’na yürüdü. KESK Dönem Sözcüsü Ali Şimşek, "AKP iktidarı sağlam kayaya çarptı. Halk hareketine dönüşen Gezi Parkı direnişini milyonlar sahiplendi. Türkiye’nin aydınlık geleceği için başlatılan bu onurlu mücadeleyi destekliyoruz. Sömürü ve yağmaya karşı emeğinin hakkını, bağımsızlığı, barışı, halkların kardeşliğini savunan KESK’in Denizli’deki grevine 3 bin 500 kamu çalışanı destek verdi" diye konuştu.

SİVAS'TA BASIN AÇIKLAMASI

SİVAS: Kent Meydanı'nda bir araya gelen KESK üyelerinden oluşan 50 kişilik grup basın açıklaması yaptı. KESK Sivas Şubeler Platformu dönem sözcüsü Elif Karadeniz, daha önce 5 Haziran'da yapılması planlanan uyarı görevini Gezi Parkı'nda barışçıl eylemleri bastırmaya yönelik şiddet nedeni ile 1 gün öne aldıklarını söyledi. Karadeniz, ülke geneline yayılan demokrasi talepli kitlesel gösterilere karşı uygulanan politikayı demokrasi düşmanlığı olarak nitelendirdi.

KESK'e bağlı sendikalara üye memurlar bugün saat 12.00'den itibaren iş bıraktı. KESK üyelerinin, İstanbul'daki eylemlerin odağında yer alan Taksim Meydanı'na gittikleri görüldü.

 MÜDAHALEYE TEPKİ

VAN:  Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Van’dan da Taksim’deki eylemcilere destek amaçlı basın açıklaması yapıldı. KESK’e bağlı yaklaşık 300 kişi, sendika binası önünde bir araya geldi. Kalabalık buradan "Bize Her yer Taksim" pankartları taşıyarak Faki Tayran Parkı’na kadar yürdü. Kalabalık adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Nizamettin Bağlan okudu. Bağlan, AK Parti’nin Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılmasını dayatan talana ve ranta karşı başlatılan protestoları bastırabileceğini düşündüğünü söyledi. AK Parti iktidarının sağlam kayaya tosladığını belirten Bağlan şöyle konuştu:

"Gezi Parkı’ndaki doğa katliamına karşı demokratik haklarını kullanarak tamamen barışçıl eylemler gerçekleştirenlerin canına kast eden boyutlara ulaşan devlet terörü ile karşılaşması yıllardır haksızlık ve hukuksuzlukla kuşatılanlar için bardağı taşıran son damla olmuştur. Baskı ve zulüm düzenine karşı ülkenin dört bir tarafından milyonların sahiplendiği, omuz verdiği Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. KESK olarak tüm baskıların, devlet terörünün üzerine direniş kararlılığıyla yürüyerek ülkesine ve geleceğine sahip çıkan başta gençlerimiz olmak üzere tüm halkımızı selamlıyoruz. Türkiye’nin aydınlık geleceği için yürütülen bu onurlu mücadelede hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

ayalp@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!