Çivili tuzak tartışması

SOSYAL medyada paylaşılan bir fotoğraf, doğa dostları ve hayvanseverlerin eleştiri oklarını ‘kuş kondurmaz’ diye adlandırılan sistemlere yönelttti.

Haberin Devamı

Sistemi AVM’lerin yanısıra pek çok kamu binası da uyguluyor. Peki bu sistemler, iddia edildiği gibi üzerinde yer alan çiviler yüzünden gerçekten de kuşların acı çekip, yaralanmalarına yol açıyor mu, yoksa sadece caydırıcı özelliğe mi sahip?

GEÇTİĞİMİZ günlerde ‘Yuva yapsınlar diye evlerinin mimarisine kuş evleri koyan bir milletten, kuşlar pislemesin diye AVM pencerelerine çivili tuzaklar yerleştiren bir millete’ başlığıyla bir fotoğraf paylaşıldı sosyal medyada. Bu paylaşım doğa dostları ve hayvanseverlerin tepkisini ‘kuş kondurmaz’lara çevirdi. Sistemi uygulayan bazı alışveriş merkezleri ile, Anıtkabir’den Başbakanlık Konutu’na, havalimanlarından otellere kadar bir çok bina bir anda hedef haline geldi. Binaların dış cephesinde, yemek katı ve teras çıkış bölgelerinde bu sistemler yaygın olarak konumlandırılıyor. Peki, bu sistemler, iddia edildiği gibi üzerinde yer alan çiviler yüzünden gerçekten de kuşların acı çekip, yaralanmalarına mı yol açıyor? Yoksa uygulayanların savunduğu gibi sadece caydırıcı özelliği mi bulunuyor? Konsolosluk, banka, karakol, cezaevi gibi binalara uygulanan güvenlik amaçlı benzer sistemlerden farkı var mı? Hürriyet’in Tüketici Köşesi olarak biz de bu hafta, tüm bu sorulara yanıt bulabilmek için kuş kondurmaz sistemlerini masaya yatırdık. Bu sistemlerin güvenlik amaçlı uygulanan çitler gibi kuşların da canını yakıp yakmadığını, yaralayıp yaralamadığını araştırdık.

AĞ VE TENTEYE ALTERNATİF/images/100/0x0/55eaee2bf018fbb8f89fd3be

Kuşların yemek yiyenleri ya da ziyaretçileri rahatsız etmemeleri için Türkiye’de olduğu gibi bir çok ülkede pek çok farklı uygulama yapılıyor. Bunlar genellikle binaların çevre, avlu ve açık kısımlarının ağ ya da tente gibi masum meteryallerle kaplanıp, kuşlların girmesi ve zarar vermesi önlenebiyor. Çivili sistemler ise genellikle kuşlar için değil, bilinçli olarak zarar vermeyi planlayan hırsızlıklara karşı uygulanıyor.
Kuş kondurmaz sistemlerinin Capacity, İstinye Park gibi alışveriş merkezlerinde, Ankara’da Esenboğa Havalimanı, Anıtkabir, Hipodrom, Vali Konağı, ABD Konsolosluğu, Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da İETT Genel Müdürlüğü, Mesa Plaza, İETT Tünel Binası, Yeşilköy Çınar Otel, Ümraniye Kültür Merkezi, THY Teknik gibi binalarda hızla yaygınlaşması, görüntü kirliliği oluşturan ağ ya da tente gibi önlemlere alternatif olmasından kaynaklanıyor.

POLİKARBON MADDEDEN ÜRETİLİYOR

“Kuş kondurmazlar” konusunda eleştirilen alışveriş merkezi kullanılan malzemenin parmakla bükülebildiğini, kuşların da zarar görmeden durabildiğini savunuyor. Kuşlardan  rahatsız olan müşterilerin yoğun şikayeti üzerine böyle bir sistem kurulduğunu belirten alışveriş merkezi, sistemin paslanmaz çelik ve polikarbonat karışımı bir malzemeden yapıldığını, bu nedenle de batma saplanma, yaralama gibi zararlar vermesinin mümkün olmadığını da vurguluyor. Ürünün sadece görünümünün çiviye benzediği ancak kolayca eğilip büküldüğü ayrıca TSE onayı da bulunduğu da iddia ediliyor.
Açıklamada, “Kuşlara herhangi bir zararı olmayan bu sistem sayesinde artık müşteriler, yemek yedikleri bölgelerde kuşların yaratmış olduğu rahatsızlıklar ve insan sağlığını tehdit eden kuş kaynaklı bakteri ve virüs risklerinden etkilenmiyor. Ayrıca, Capacity, kesinlikle hiçbir hayvanın zarar görmesine izin verecek bir uygulama içerisinde olamaz. Merkezde gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar da yasalara uygun olduğu gibi bu doğrultuda tüm araştırmaları yapılarak, hiçbir zarar teşkil etmeyen ve tamamen koruyucu ve düzenleyici olup, onay belgeli çalışmalardır” deniliyor.
Ancak, doğa dostu ve hayvan severlerin sosyal medya üzerinden yürüttüğü tartışmada, bu sistemlerin çok da masum olmadığı, kuşların canları yandığı için sistemlerin üzerine konmadıkları savunuluyor. Bu nedenle de kuş kondurmaz sistemlerinden vazgeçilmesi isteniyor. 

Yazarın Tüm Yazıları