2.5 milyar dolarlık ‘elektrik’ devri

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyar dolarlık ‘elektrik’ devri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2013 00:00

Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu (OGG), toplam ihale bedeli 2.5 milyar dolar olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) ile Akdeniz EDAŞ ve perakende satış şirketleri için hisse satış sözleşmelerini imzaladı.

Haberin Devamı

Ortak Girişim Grubu, 2012 yılının Kasım ayında yapılan ihalede Akdeniz Elektrik Dağıtım ihalesini 546 milyon dolar teklifle kazanırken; Aralık 2012’de yapılan Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesini 1.96 milyar dolarlık teklifle kazanmıştı.

15 BÖLGE ÖZELDE

Bu devirlerin gerçekleşmesi ile birlikte Türkiye’de toplam 21 bölgeden 15 bölgenin özel sektöre devri tamamlanırken, ihaleleri tamamlanan altı bölgenin de önümüzdeki 2-3 ay içinde devrinin gerçekleşmesi öngörülüyor. Cengiz-Kolin-Limak Grubu’nun dünkü devirler sonrası Türkiye elektrik dağıtım sektöründeki toplam pazar payı yüzde 29’a yaklaştı.

NAKİT ÇÖZÜM

İmza töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enerji KİT’lerinin kamu elinde olduğu dönemlerde nakit akışında çok ciddi problemler olduğunu belirterek, “Enerji Bakanının çalışmaları ile BOTAŞ’ta işler rayına girdi. Uzun zamandan bu yana BOTAŞ vergilerini zamanında ödemeye başladı. Yapılan bu özelleştirmelerle enerji KİT’lerindeki nakit akışı problemini aşmış oluyoruz” dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Türkiye’de kamunun kurulu güçteki payının 10 yıl öncesinde yüzde 62’lerde olduğunu anımsattı ve şu anda özel sektör payının bu noktalara ulaştığını söyleyerek, “21 elektrik dağıtım şirketinin haziran sonunda veya bilemediniz temmuz sonuna kadar tamamının özel sektör eliyle yürütüldüğü bir noktaya gelmiş olacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!